L'IEI recupera llibres dels segles XVIII i XIX extraviats del seu fons

Les obres han estat retornades gràcies a la col·laboració altruista d'un col·leccionista anònim

L'IEI recupera llibres dels segles XVIII i XIX.
photo_camera L'IEI recupera llibres dels segles XVIII i XIX.

La biblioteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha reincorporat, de nou, en els seus fons diversos volums de la Secció de Reserva que fa uns anys s'havia extraviat.

Les obres han estat retornades gràcies a la col·laboració altruista d'un col·leccionista anònim

Es tracta de 18 publicacions de gran valor històric i documental, algunes de les quals tenen el segell de l'IEI i que van ser de les primeres que van entrar al registre de la biblioteca, datades majoritàriament als segles XVIII i XIX.

Tenen, a més, el valor d'haver estat publicades per impressors força reconeguts de l'època.

Aquests exemplars rebran ara un breu tractament de desinfecció per poder ser retornats a la biblioteca i ser consultats per la ciutadania interessada

Cal recordar que el mes de juny de 2020 ja es recuperar un exemplar que forma part de la publicació d'Antonio Ponz 'Viage de España, en que se da noticia de las cosas más apreciables, y dignas de saberse, que hay en ella', imprès l'any 1788 a Madrid per la impremta de la vídua i els hereus de Joaquin Ibarra.

D'altra banda, l'IEI ha rebut d'Eugeni Casanova i Solanes dos volums que contenen la totalitat de números del suplement 'Terra Ferma' que es van editar durant els anys 1984 i 1985 al 'Periódico de Catalunya', corresponents a les comarques del Segrià, Garrigues, Urgell, Noguera, Segarra, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Vall d'Aran, Solsonès, Baix Cinca, Llitera, Ribagorça, Andorra.

Es tracta d'un fons que enriqueix i complementa la documentació de què disposa l'hemeroteca de l'IEI

Els volums recuperats de la donació anònima són:

 • Fernández de Moratín, Leandro, 1760-1828. Obras de D. Leandro Fernández de Moratín dadas á luz por la Real Academia de la Historia. Madrid: por Aguado, Impresor de cámara de S. M. y de su Real Casa, 1830. vol I:  Orígenes del teatro espanyol.
 • Masdeu, Juan Francisco de,1744-1817. Historia crítica de España y de la cultura española: obra compuesta en las dos lenguas italiana y castellana. Madrid: En la Imprenta de Sancha, 1789. vol. VI: España romana.
 • Masdeu, Juan Francisco de, 1744-1817. Historia crítica de España y de la cultura española: obra compuesta en las dos lenguas italiana y castellana. Madrid : En la Imprenta de Sancha, 1797. vol. XVIII: España romana.
 • Ponz, Antonio,1725-1792. Viage de España, en que se da noticia de las coses mas apreciables y dignes de saberse, que hay en ella. 3a ed., corregida y aumentada. Madrid : por la Viuda de Ibarra, Hijos i Compañía, 1787. vol.1.
 • Ponz, Antonio,1725-1792. Viage de España, en que se da noticia de las coses mas apreciables y dignes de saberse, que hay en ella. Madrid: por la Viuda de Ibarra, Hijos i Compañía, 1788. vol 15.
 • Ponz, Antonio,1725-1792. Viage de España, en que se da noticia de las coses mas apreciables y dignes de saberse, que hay en ella. 2a impr. Madrid: por D. Joachin Ibarra, 1782. vol. 5 Trata de Madrid.
 • Ponz, Antonio,1725-1792. Viage fuera de España. Madrid: por D. Joachin Ibarra, 1785. vol.
 • Balmes, Jaume,1810-1848. Filosofía fundamental. 2a ed. Barcelona: imprenta de A. Brusi, 1848. vol. IV.
 • Costa y Borrás, José Domingo,1805-1864. Obras del Excelentísimo é Ilustrísimo señor doctor D. José Domingo Costa y Borrás, Obispo que fue de Lérida y Barcelona, y Arzobispo de Tarragona: dedicadas al alivio de la Iglesia y de nuestro santísimo padre el Papa Pio IX. Barcelona: Imprenta del heredero de D. Pablo Riera, 1866. vol. II.
 • Costa y Borrás, José Domingo,1805-1864. Obras del Excelentísimo é Ilustrísimo señor doctor D. José Domingo Costa y Borrás, Obispo que fue de Lérida y Barcelona, y Arzobispo de Tarragona: dedicadas al alivio de la Iglesia y de nuestro santísimo padre el Papa Pio IX. Barcelona: Imprenta del heredero de D. Pablo Riera, 1867. vol. II.
 • Du Cange, Charles Du Fresne, sieur, 1610-1688. Glossarium ad scriptores mediae et infimae latinitatis / auctore Carolo Dufresne, domino Du Cange... Parisiis: sub oliva Caroli Osmont ..., 1733. vol III.
 • Georgius, Lienhart, abat de Roggenburg. Ephemerides hagiologicae ordinis praemonstratensis seu quotidiana sanctorum, beatorum, opinione sanctitatis aut heroica virtute illustrium nivei instituti alumnorum: memoria, acta et elogia... Augusta Vindelicorum [Augsburg]: Impensis Matthaei Rieger Bibliopolae, 1764.
 • Hervás y Panduro, Lorenzo,1735-1809. Viage estático al mundo planetario :en que se observan el mecanismo y los principales fenoménos del cielo, se indagan sus causas físicas y se demuestran la existencia de Dios y sus admirables atributos. Madrid: En la Imprenta de Aznar, 1794. vol. IV.
 • Morales, Ambrosio de, 1513-1591.   Las antigüedades de las ciudades de España que van nombradas en la Corónica con las averiguaciones de sus sitios y nombres antigues. Madrid: en la Oficina de Don Benito Cano, 1792. vol IX.
 • Morales, Ambrosio de, 1513-1591. Crónica General de España. Madrid: en la oficina de Benito Cano, 1791. vol. VI.
 • Ocampo, Florián de. Crónica General de España. Madrid: en la oficina de Benito Cano, 1791. vol. I i II.
 • Real Academia Española. Gramática de la lengua castellana. Madrid: Gregorio Hernando, Impresor y Libreria, 1883.

Com la resta de fons podran ser consultats pels usuaris de la biblioteca que ho desitgin.

comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement