19.10.2021 |

FINS EL 17 DE FEBRER

Lleida rememora les vivències dels deportats

Una exposició, una taula de diàleg i un espectacle teatral, escenaris per debatre sobre la memòria democràtica a Lleida

Alliberament Mauthausen
Alliberament de Mauthausen
Lleida rememora les vivències dels deportats

El 27 de gener se celebra el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

Enguany, en consonància amb aquesta efemèride, Memòria Democràtica de la Paeria de Lleida organitza una activitat que apropa al conjunt dels ciutadans les experiències dels deportats als camps de concentració.

Es tracta de l'exposició ‘Buchenwald-Mauthausen, de Lleida a Mauthausen’, que s'inaugurarà demà 22 de gener.

Aquesta mostra es basa en el projecte homònim que va convidar el maig del 2019 a un grup d’alumnes d’instituts de Lleida a conèixer el camp de concentració austríac amb motiu del 74è aniversari del seu alliberament.

La mostra està configurada a partir d’imatges i escrits de l’experiència que va viure aquest alumnat

mauthausen-cartell-EXPO

La inauguració de ‘Buchenwald-Mauthausen, de Lleida a Mauthausen’ tindrà lloc demà a les 19.00 h, al pati del Palau de la Paeria, i es podrà visitar fins al 17 de febrer

Com activitat prèvia a la inauguració, demà tindrà lloc la presentació del projecte, que acollirà la Sala de Prens del consistori lleidatà.

Per altra banda, i continuant amb el debat al voltant de la memòria històrica i democràtica, el dijous 23 de gener tindrà lloc, a les 19.00 h, una taula de reflexió al voltant de la Transició Democràtica a la Sala Jaume Magre. Hi intervindrà l’ex-alcalde socialista de Lleida Antoni Siurana Zaragoza, el polític centrista Manuel de Sárraga Gómez, la política i periodista Magda Ballester Sirvent, que fou regidora del PSUC a la capital ponentina; i Josep Guàrdia Rufié. Aquest acte serà moderat per la periodista Anna Sàez Mateu.

taula de reflexió

El dia 26 de gener, la sala 2 del Teatre Municipal de l'Escorxador acollirà 'Ruhe!! (Silenci)', una obra de teatre documental inspirada en l'experiència de les persones de Lleida deportades als camps de concentració nazis.

'Ruhe!! (Silenci)', espectacle de creació col·lectiva dirigit per Jaume Belló, es va estrenar el febrer de l’any passat i va representar-se en diversos Instituts de Lleida.

La funció tindrà lloc a les 19.00 h i l'entrada és gratuïta (per fer una reserva, cal trucar al departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, 973700457, o enviar correu electrònic a [email protected]).

silenci

Lleida rememora les vivències dels deportats
comentaris