Miguel Gallardo dona una part de la seva obra al Museu d’Art Jaume Morera

Gallardo és conegut per ser el creador de Makoki, el personatge més popular i emblemàtic de l'underground espanyol dels 80
Miguel2

El Museu d’Art Jaume Morera veu incrementada la seva col·lecció gràcies a la donació d’obra de Miguel Gallardo, conegut per ser el creador de Makoki el 1977, el que seria el personatge més popular i emblemàtic de l’underground espanyol dels 80.

El còmic és per a l'equipament un dels llenguatges creatius més importants que ens permet explicar la cultura visual del nostre temps, especialment d’aquella vinculada a la cultura de masses. En aquest sentit l’underground assoleix una importància cabdal, molt vinculada a la contracultura o cultura alternativa. Un còmic transgressor, irònic, brut, obscè, amb drogues i sexe explícit. 

Al 1979, Gallardo creà Makoki, un dels personatges més populars i punkis del còmic d’aquells anys. Inspirat per un relat de Felipe Borrallo, comptaria amb guions de Juanito Mediavilla a partir de la segona historieta. El 1982 l’editor d’El Víbora llança una revista més enfocada al gènere d’humor titulada Makoki (i dirigida per Gallardo i Mediavilla en els seus inicis) amb el ganxo de Makoki com a personatge estrella.

 

 

Miguel Gallardo.

Dins del còmic Gallardo també ha realitzat algunes historietes per a premsa, per ABC La Vanguardia, però des de finals dels 80, Gallardo relega la historieta a un pla secundari i es dedica principalment a altres activitats relacionades amb el dibuix. Només torna a realitzar historietes regularment per a la revista Viñetas de Joan Navarro al voltant de 1984 i des d’aleshores només de forma esporàdica, com 'Un largo silencio' o 'María y yo' (dedicades al seu pare i la seva filla respectivament) o 'Emotional World Tour' (realitzada a quatre mans amb Paco Roca).

La donació de Gallardo inclou molts originals dels seus principals personatges, Makoki, El Niñato, Perico Carambola, Perro Nick, així com d’historietes per a les mítiques revistes Disco ExprésStarNo IdeaEl Víbora i el Jueves

En la donació s’inclouen igualment historietes que tracen un recorregut per tota la seva història com a dibuixant de còmics, des de les seves primeres incursions, “Los perros de Tíndalos”, “Las crónicas de la rata”, “El tío Carlos”, “el mundo de Anita Rock”, els personatges d’El Víbora, Capità Vicenç, Roberto España i Manolín, entre altres.

Destaquen també les seves il·lustracions d’El MundoLa VanguardiaFotogramas, els esbossos i col·laboracions amb campanyes publicitàries, serigrafies i cartells diversos així com exemplars dels seus llibres d’il·lustracions.

Comentaris