Objectiu: una cultura per a tothom

El Govern ha destinat per primer cop 1,6 milions d’euros a 200 entitats que treballen per millorar la vida de les persones a través de l’art i la cultura

Crèdits: <<Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Fotògraf: Arnau Pascual Monells>>
photo_camera Els integrants de la companyia POT Teatre de FEMAREC - Foto: Arnau Pascual Monells
logo-tc-png

Fa més de vint anys que Pallapupas transforma els hospitals en espais més amables i plens de vida, i que fa riure a persones hospitalitzades i les seves famílies. La Fundació Tot Raval, des del projecte comunitari ‘Apadrina el teu Equipament’, posa a disposició del centres educatius del Raval la riquesa cultural, els llenguatges artístics i els recursos pedagògics d'espais com el CCCB, el MACBA, el Gran Teatre del Liceu o el Museu Marítim de Barcelona. Entitats com Femarec estan bolcades en la integració social, laboral i cultural de les persones amb diversitat funcional, en el seu cas, amb un grup de teatre consolidat i professional: el Pot Teatre.

I què tenen aquests projectes en comú? Doncs que són de tres de les 200 entitats que han rebut per primer cop ajuda del Departament de Cultura de la Generalitat, en una nova línia de cultura comunitària i transformació social impulsada per la consellera Natàlia Garriga. “Fa dos anys, quan vam arribar al departament, vam detectar que feia molt de temps que la institució es relacionava amb un mateix tipus d’associacions i entitats culturals, aquelles que entenien el nostre llenguatge, i que nosaltres coneixem bé”, explica la consellera; “I vam decidir que volíem trencar aquesta barrera invisible, i arribar a tots els altres espais que també compten amb la cultura: entitats de l’àmbit de la salut, o dels drets socials, per exemple.”

A Catalunya hi ha moltes iniciatives que, des de fa anys, fan accessible la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat: ARTransforma, Fundació AMPANS, Fundació Carulla, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Associació d'arts escèniques l'Excèntrica i moltes més. Per primer cop, totes elles han pogut acollir-se a aquest ajut nou que el Govern ha posat a disposició d’entitats que treballen per la transformació social a través de les arts i la pràctica cultural. El Departament de Cultura, que molt aviat obrirà una nova convocatòria d’aquests ajuts, ha destinat 1,6 milions d’euros a aquests tipus de projectes, que tenen com a finalitat millorar les capacitats i les condicions de vida de les persones i els col·lectius, transformant l’entorn sociocultural del qual formen part.

Consellera Garriga: "Ja hem trencat sostres, i això no té aturador"

Aquesta línia és només una de les actuacions que està duent a terme el Govern per tal d’assegurar l’accés de tothom a la cultura. Sota les ordres del president Aragonès, el Departament d’Educació i el de Cultura estan treballant junts des de l’inici de la legislatura, per impulsar projectes com laCultivadora, que uneix en un sol espais tots els serveis educatius de sis grans equipaments nacionals, el Pla Nacional del Llibre i la Lectura o el ja conegut Fas 6 anys. Tria un llibre, que ara compta amb la implicació d’Educació. El Govern també està impulsant la nova Llei de Drets Culturals, que regularà l’accés i la participació a la cultura, per tal de garantir el drets culturals de tota la ciutadania. És obvi: només amb una cultura inclusiva i accessible podrem millorar la vida de les persones, i fer una societat millor i més lliure. Perquè la cultura només és cultura si és per a tothom. Com diu la consellera Garriga, "ja hem trencat sostres, i això no té aturador.”

                                                                    

peu muntatge logo AMIC - Departament de Cultura

Comentaris