Com desenvolupar la paciència amb els infants

familia enfadada
photo_camera En moments de tensió o conflicte amb els nostres infants,l'humor és un recurs magnífic

Quan ens convertim en mares o pares descobrim habilitats i limitacions que semblaven ocultes en nosaltres, que potser no coneixíem a cert nivell. Abans de ser pares podíem confirmar que teníem paciència, que érem comprensius, que podíem dormir amb qualsevol soroll…

Però en el moment en què tenim un infant al nostre càrrec, el seu ritme de son, l'etapa per la qual passa, el seu caràcter i personalitat, etc. marcarà també el nostre ritme i ens despertarà emocions i sensacions que mai havíem experimentat.

Avui donem recursos per potenciar una d'aquestes habilitats que més costa mantenir per a les mares i pares: la paciència

Unes de les frases més sentides d'uns pares de família són “és que no tinc tanta paciència”, “és que acabo fent-ho jo perquè el meu infant triga molt”, “és que no puc esperar que acabi de menjar, li ho dono jo perquè no acabaria mai”, “és que quan s'enfada o té una rabieta no puc mantenir-me tranquil mentre li dura i intervinc per a frenar-lo” i ho diem com si formés part del nostre caràcter justificant-nos amb un “jo sóc així”, sense pensar que podem desenvolupar la paciència amb una mica de pràctica.

Tractarem de convertir la paciència en un hàbit saludable que no sols ens atorgarà beneficis a les mares i pares, sinó també als infants.

Per a començar hem de saber que no es neix amb l'habilitat de tenir més o menys paciència. Durant el nostre recorregut vital, les nostres vivències van marcant el nostre caràcter i personalitat, es neix però també es fa. La nostra pròpia criança també marcarà la forma en què criem als nostres infants, la paciència no és l'excepció.

Agafar l'hàbit de practicar la paciència una miqueta cada dia, ens ajudarà a valorar aquest temps d'espera per a aconseguir millors resultats en tot el que fem, inclòs la relació amb els nostres infants. Desenvolupar la paciència ens portarà a descobrir que som capaços de ser molt més pacients del que ens pensàvem.

Anem a compartir un llistat de maneres de desenvolupar la paciència en relació als infants:

Exercicis de respiració

Ser conscient de l’aire que respirem i com l’expulsem, és una de les activitats més vitals que existeixen i és responsable del bon funcionament del nostre món intern. L'oxigen, com aliment del nostre cervell, si observem com entra i surt, es torna en una eina imprescindible per potenciar la paciència. Parar-nos a respirar conscientment tres vegades al dia durant uns minuts, por servir-nos després com un recurs quan ens trobem en moments de tensió i estrès amb els nostres infants.


No fer judicis

Quan ens passem el temps qüestionant tot el que fan els infants i com ho fan, la despesa d’energia pot ser important. En lloc d’això, pensem que els nostres fills i filles són com són, tenen la seva pròpia personalitat i caràcter i nosaltres com a adults hem de procurar que siguin qui han vingut a ser.


Prendre distància durant un conflicte

No es tracta de desvincular-se de l’infant, sinó de veure el conflicte des de fora, com si s’observes una pel·lícula. D’aquesta forma podem acompanyar l’infant en aquest procés sense interferir, potenciant la nostra paciència i ensenyar-li a més, un recurs molt útil en la seva vida adulta.


Rebaixar la velocitat amb la què fem les coses

Realitzar petites accions amb lentitud potencia la paciència: tallar una ceba, doblegar la roba, rentar-se les dents...Tot el que fem amb presses pot comportar uns resultats fràgils i poc segurs, en canvi si ens prenem el temps necessari en començar i acabar qualsevol acció, ens emportem grans beneficis i benestar. Quan trobem espais de temps per estar amb els nostres fills hem de procurar una atenció plena i exclusiva, evitant distraccions externes i mantenint un contacte físic i visual, sense presses i demostrant als infants que prendre’s el temps per fer les coses aporta molts beneficis.


Identificar el què ens fa perdre la paciència

Si ens parem a pensar en les situacions que ens generen estrès, podem prevenir i exercitar la paciència. Si estem a punt de trobar-nos en aquestes situacions, sabent que ens faran perdre la paciència, podem fer servir els recursos anteriors: respirar, no fer judicis, prendre distància del conflicte...i anticipar-nos.


Reconèixer les bones accions dels infants

Quan s’accepten i valoren les conductes i comportaments correctes, elevem l’autoestima i amor propi dels fills i filles i de rebot, s’alimenta la capacitat de la paciència, a l’acceptar-los com son. És important verbalitzar paraules i frases en positiu als infants quan fan el què s’espera d’ells.


No voler controlar-ho tot

No es pot tenir el control de tot el que ens passa. Si ho accepten, tot es torna més senzill i amè, controlant el que sí podem controlar i deixant a l’atzar el que no podem controlar. Com bé es diu: si el problema té solució, ¿per què et preocupes?, si el problema no té solució, ¿per què et preocupes?


Prendre decisions en moments de calma

Quan prenem una decisió poc pensada i sota pressió o en moments emocionals poc estables, podem pagar les conseqüències més tard. Quan tenim poca paciència ens solem trobar en aquest tipus de situacions, per això es recomanable estar en un estat de calma i tranquil·litat abans de prendre qualsevol decisió amb els nostres infants: quan impartim uns horaris, expliquem unes conseqüències...


Fer servir l’humor

En moments de tensió o conflicte amb els nostres infants, tenim un recurs magnífic que pal·lia el malestar entre les parts: l’humor. A més a més ens ajuda a mantenir la paciència mentre eduquem amb humor, els infants s’ho prenen amb més calma i exigeixen menys demanda.


Ser pacient suposa acceptar i respectar que tot el que pot venir té un ritme diferent al desitjat, que cada cosa té el seu procés, la paciència pot ser la clau per aconseguir les nostres fites, gestionar l’estrès i sobretot millorar la nostra parentalitat en positiu; tolerant situacions desagradables mantenint la calma, ficar a prova la nostra resistència i reconduir-nos sense perdre el control. La paciència ens ajuda a romandre en situacions d’estrès sense claudicar en el nostre objectiu.

image_6483441

Comentaris