Pagès Editors commemora 30 anys de suport a la literatura i cultura lleidatana

L'editorial lleidatana arrenca amb motiu de les tres dècades de trajectòria un programa de foment lector, un segell d'autoedició i un club de lectura
Eulàlia Pagès presenta les iniciatives de commemoració del trentè aniversari
photo_camera Eulàlia Pagès presenta les iniciatives de commemoració del trentè aniversari

Ara fa 30 anys, l’octubre de 1990, Pagès editors va publicar el seu primer llibre, Ara que els ametllers ja estan batuts. La pandèmia mundial provocada per la COVID-19 no deixa a l’editorial celebrar com voldria aquesta efemèride, però ha volgut aprofitar l’ocasió per donar a conèixer els projectes que està posant en marxa.

La directora de Pagès EditorsEulàlia Pagès, ha explicat que  en aquest any marcat per la pandèmia i el confinament, hem vist necessari continuar adaptant-nos, més que mai, a les necessitats dels nostres lectors i tenir posat un ull en tot el que està passant, en què pensa la gent i què necessita. En èpoques difícils de vegades sorgeixen les millors idees i a casa nostra podem explicar tres nous projectes que portem mesos treballant i dels quals n’estem molt orgullosos, tot i les dificultats.

Lluís Pagès, va pensar en la creació d’una editorial que pogués ser referent a Lleida i als països catalans, amb un objectiu principal, donar a conèixer i estimar la nostra llengua i la cultura de tot el territori, des de la plana a les muntanyes, des de l’est a l’oest

Eulàlia Pagès i Lluís PagèsLa directora de l'editorial lleidatana, ha afegit que l’editorial es va poder crear a partir de la gran experiència gràfica que tenia Lluís Pagès amb la impremta Arts Gràfiques Bobalà, qui ha estat una gran aliada de l’editorial al llarg d’aquests 30 anys.

Amb aquest punt de partida, i amb l’ajut de moltíssimes persones que van creure en el projecte de Pagès editors, la tardor de l’any 1990 surt de la impremta el llibre Ara que els ametllers ja estan batuts on es poden llegir textos de en Josep Pla, sota la direcció i interpretació de l’actor i director de teatre, en Josep Mª Flotats, que serà el primer autor de la casa.

De mica en mica, Pagès editors s’ha fet un camí pel territori, ha publicat grans noms i ha ampliant el seu catàleg.

L’editorial va néixer amb catàleg generalista, format per quatre grans pilars, la ficció (narrativa i poesia), l’assaig, la història i el llibre pràctic. Actualment té uns 3.000 llibres publicats sumant totes les categories

Ara que els ametllers ja estan batutsEl 1996 es va crear el segell en castellà, Editorial Milenio, dins del qual s’han publicat un miler de títols. L’any 2010, es crea sota la batuta de Pagès editors, una distribuïdora, Nus de Llibres, que actualment representa una quarantena d’editorials de tot l’àmbit espanyol, oi ofereix un tracte personalitzat i directe amb els seus editors. Més endavant l’any 2014, sorgeix un altre gran pilar, la literatura infantil i juvenil, sota el segell editorial Nandibú.

Amb esforç i treball ens hem pogut fer un espai en el món literari, cultural i editorial en aquest país i evidentment això s’aconsegueix amb molt treball, primer de les persones que van fundar Pagès editors, encapçalada per món pare, per Lluís Pagès, i que després per les persones que han assumit el relleu generacional, creant un fort equip amb molta empenta i noves idees i amb ganes que Pagès editors pugui celebrar no només 30 anys, si no 50 anys i més


Nandibú

Tal com ha explicat l’editora de Nandibú, Alba Besora, el segell va sorgir el 2014. En aquell moment, Pagès editors no tenia cap col·lecció per als petits i joves i vam creure que era un bon moment per tirar-lo endavant. El primer llibre que vam publicar va ser Bestiolari de Joana Raspall (a cura de Josep Maria Aloy i il·lustracions d’Anna Clariana), que d’altra banda, ha estat un dels més venuts del segell i ha arribat a la quarta edició. Tot seguit vam continuar amb la recuperació de clàssics com el Babar (Jean de Brunhoff) i el Petit Ós Polar (Han de Beer).

A mesura que hem anat creixent i després d’adquirir experiència i coneixement, visitar fires com Frankfurt i Bolonya, ens hem anat especialitzant en literatura compromesa, de caràcter social, i és aquí on hem obtingut gran part del reconeixement per part de la crítica

Euàlia Pagès 1Bessora destaca que, hem comptat amb autors d’aquí que ja esdevenen un referent en el món de la literatura infantil i juvenil (alguns han estat traduïts a altres llengües, com Parla la paraula, de Mar Benegas, que s’ha traduït al coreà). D’altra banda, hem traduït llibres amb premis internacionals i hem comptat amb un equip de traductors molt consagrats.

Actualment us podem dir que som un referent per a les biblioteques de tot Catalunya i molts dels centres educatius escullen les nostres lectures per treballar amb els seus alumnes. També molts dels nostres llibres que han estat candidats o guanyadors de diversos guardons, cosa que ens esperona a seguir treballant en aquesta línia”, ha finalitzat.

Els projectes actuals

En aquest any marcat per la pandèmia i el confinament, Pagès editors ha vist necessari continuar adaptant-se, més que mai, a les necessitats dels lectors i tenir sempre un ull en tot el que està passant, en què pensa gent i que necessita, i amb aquest ull posat hem estat treballant en diferents projectes.

En èpoques difícils de vegades sorgeixen les millors idees i a casa nostra podem explicar tres nous projectes en els quals portem mesos treballant

Llegir i créixer BellvísCréixer junts

Per una part, s’ha posat en marxa el projecte Créixer i llegir junts. Pagès ha explicat que des de Pagès editors vam estar pensant de quina manera es podia ajudar a crear l’hàbit de lectura en els més petits, amb l’objectiu de fomentar la lectura, ja que els petits lectors que descobreixen el plaer de la lectura habitualment són lectors també d'adults. I vam pensar en posar-nos en contacte amb els ajuntaments per poder oferir a les famílies amb nounats un pack d’acompanyament en la creació d’aquest hàbit de llegir.

Aquest pack està format pel llibre il·lustrat del Babar, triat per ser per un clàssic de la literatura universal que hauria de formar part de la primera biblioteca dels infants i un llibret escrit pel mestre, pedagog, escriptor i editor Ramon Besora, amb il·lustracions de pedagog italià Francesco Tonucci, que ajuda a les famílies en la iniciació a la lectura, perquè aprenguin a gaudir-ne, explicant com es pot fomentar la lectura a casa segons l’edat de cada nen, la importància d’anar a les biblioteques, de tenir una biblioteca personal, etc.

Aquest pack, que també va acompanyat d’un cd amb cançons de bressol, s’ofereix als consistoris perquè el puguin regalar a les famílies amb nounats, a les biblioteques o a les escoles, amb l’objectiu d’estimular la lectura i acompanyat també del carnet de la biblioteca municipal. Igual que a molts infants se’ls regala el carnet del Barça només néixer, doncs els ajuntaments regalen el carnet de soci de la biblioteca, ha explicat Pagès.

Ja són molts els ajuntaments que s’han sumat a aquesta iniciativa del foment de la lectura en infants proposada per Pagès Editors, com el de Bellvís o el d’Hostalric.

Grama, el nou Segell d'Autoedició

Eulàlia Pagès ha explicat que aquest és un servei la demanda del qual ha crescut molt en els darrers mesos. Molta gent volia fer autoedició però ens demanava fer-ho sota paraigües de Pagès editors, per la confiança que tenen en la nostra professionalitat. Per això hem creat aquest servei editorial i d’autopublicació, fora del segell de Pagès editors, amb la garantia de la nostra qualitat en la impressió de llibres i el valor afegit d’un acompanyament per fer presentacions i la col·locació de les obres autoeditades en la xarxa de llibreries i punts de venda habituals.

L'Autògraf

El Club de Lectura L'Autògraf

L’editora de Pagès Editors, Joana Soto, ha estat l’encarregada d’explicar aquesta iniciativa. Aquest 30 aniversari coincideix amb una situació de pandèmia i vam tenir clar que el virus no ens podia passar per sobre i que havíem d’apostar per l‘originalitat, la il·lusió i per les hores de treball i la feina feta. Un dels projectes que hem posat en marxa és aquest club de lectura que posarà en contacte els lectors amb els escriptors, ha explicat Soto.

Vam creure que era important valorar tant els autors que havien publicat en aquest difícil darrer any, però també recordar alguns títols paradigmàtics. Començarem el 15 de desembre i hi haurà autors locals com Juan Cal, Montse Sanjuan, Marta Alòs, Antoni López o David Marin però també noms com Joseph Roth, Christine Angot, que es comentaran amb la traductora Montserrat Franquesa i la catedràtica Àngels Santa Respectivament

El club començarà el 15 de desembre, comptarà amb una sessió mensual a càrrec de la mateixa Soto i finalitzarà el juny de 2021. 

Comentaris