27.11.2020 |

De passeig per les Lleides del passat

El patrimoni monumental lleidatà és un mut i imponent testimoni del passat de la ciutat. Gràcies a ell, encara podem palpar en l’ambient, i intuir mínimament, com eren els temps dels ilergets i els romans a Iltirta i Ilerda; l’època medieval de la Medina Larida i la Lleida cristiana, i l’època moderna i contemporània.
De passeig per les Lleides del passat

Turisme de Lleida és un dels agents dinamitzadors de l’arqueologia i l’arquitectura de la ciutat.

Sentint plenament el batec de la tardor, ens proposa un conjunt d’activitats per redescobrir els principals vestigis del passat de la capital de Ponent. I, perquè no, també autoconèixer-nos, un xic més, com a societat.

Estar en contacte amb el patrimoni monumental és ben bé un viatge en el temps, un vincle amb els nostres ancestres, i un alè pels qui vindran

‘Lleida city tour’ és una de les perles que es recullen en el programa. Es tracta d’una ruta panoràmica a peu des de la part baixa de la ciutat fins a coronar el Turó de la Seu Vella, tot seguint l’eix comercial. Entre d’altres racons, els visitants podran gaudir de les històries que custodia la Capella del Peu del Romeu, la Catedral Nova, l’Antic Hospital de Santa Maria (avui, seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs) o el Palau de la Paeria.

Seu Vella City Tour©Nomon
© Nomon

‘La Lleida Modernista’ és un recorregut al voltant de les coloristes i singulars façanes dels edificis modernistes de la ciutat. Entre d’altres, s'analitzaran les peculiaritats de les Cases Noves de la Rambla d’Aragó, la Casa Baró, la Casa Xam-Mam o la Casa de la Lira, domicili del poeta Magí Morera, autor del conegut poema 'El Campanar de Lleida' i germà del pintor Jaume Morera.

Si bé Lleida sempre ha tingut en boca de la saviesa popular el terme ‘lo castell’ -adreçant-se mentalment a la Seu Vella-, val a dir que compta amb una veritable fortalesa medieval a l’altre turó estratègic de la ciutat. La Comanda de Gardeny, seu de l’Orde del Temple entre els segles XII i XIII, explica també l’esplendor de Lleida.

I ho farà amb dos formats explicatius: ‘La poderosa Comanda de Gardeny’, visita històrica per les estances i passadissos del castell i l’església de Gardeny; i ‘Templer per un dia’, visita familiar dinamitzada que apropa a les famílies l’oportunitat de sentir-se templer per unes hores.

GARDENY Església2019©teleprublic
© Telepublic

En l’àmbit  arqueològic, destaquen dues grans propostes. La més recent és la titulada ‘Les veus de la Cuirassa’, que permet recuperar i descobrir l’antic barri jueu lleidatà. Ho fa a través de les veus d’alguns dels personatges que hi van viure i treballar fa 500 anys, com ara en Bellaire o en Llop Rimoch.

‘La Lleida secreta’, per altra banda, és una visita guiada clàssica que mai defrauda. I també és, precisament, la que més salts en el temps ofereix al visitant, qui s’endinsa en alguns punts situats sota els carrers i places de la ciutat. Entre d’altres, permet descobrir alguns vestigis romans d’Ilerda, la Lleida romana; diversos nivells de muralles medievals, la mítica petita i bonica presó de Lleida i algunes de les seves adoberies, motor de la pròspera indústria medieval de la pell situada en obradors extramurs del barri de la Magdalena.

L’Arxiu Arqueològic Municipal també és un espai obert al seu descobriment. Ho fa un diumenge al mes, amb reserva prèvia, i permet conèixer restes de tota mena des de l’època romana fins als nostres dies.

La Cuirassa©Telepublic_MG_3681
© Telepublic

De passeig per les Lleides del passat
comentaris