El periodista i difusor cultural Domènec de Bellmunt, recuperat per l'Editorial Fonoll

'En defensa de la democràcia i la llibertat', a cura de Josep Camps i Francesc Foguet, presenta 66 articles de Domènec de Bellmunt, una mirada catalana sobre els esdeveniments del nostre país i sobre els conflictes i les reivindicacions nacionals a Europa

Domènec de Bellmunt
photo_camera Domènec de Bellmunt

El dijous 7 d'abril, a les 20.00 hores, la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa acollirà la presentació del llibre 'En defensa de la democràcia i la llibertat', un recull de 66 articles de Domènec de Bellmunt publicats per Fonoll, a cura de Josep Camps i Francesc Foguet.

El dia següent, a les 19.00 hores, tindrà lloc la presentació a l'Abacus Cooperativa de Lleida

Periodista de dilatada trajectòria, Domènec de Bellmunt —pseudònim de Domènec Pallerola i Munné (Bellmunt d’Urgell, 1903 - Tolosa de Llenguadoc, 1993)— va posar la ploma al servei de la reivindicació nacional de Catalunya i la denúncia de la manca de democràcia a l’Estat espanyol i a altres indrets del món.

Entre els milers d’articles que va publicar, els 66 d’aquesta antologia reflecteixen unes fermes conviccions democràtiques, catalanistes i republicanes.

Molt atent a la política nacional i internacional, el periodisme de Bellmunt ofereix una mirada catalana sobre les problemàtiques de les petites nacions, sotmeses als interessos de les grans potències.

En el període d’entreguerres, Bellmunt es mostra crític davant la hipocresia del pacifisme de la diplomàcia internacional, convençut que calia aprofundir en els valors democràtics

Domènec de Bellmunt s’inicià en el periodisme de ben jove en publicacions d’àmbit comarcal. S’exilià a París el 1924, on assumí la corresponsalia de 'La Publicitat' i encetà la carrera literària amb Històries d’emigrats (1926). Retornat a Barcelona el 1928, col·laborà a 'Mirador' i 'L’Opinió', i el 1931 dirigí 'La Rambla'. Continuà la tasca com a narrador amb 'Figures de Catalunya' (1933), entre altres títols. El 1936, en esclatar la Guerra d’Espanya, es mantingué fidel a la Generalitat republicana. Exiliat el 1939 a Tolosa de Llenguadoc, on romangué fins a la mort el 1993, participà activament en la difusió de la cultura catalana. Fou molt crític amb el règim franquista i la postdictadura, com demostren els articles apareguts a 'Foc Nou' o 'ai No Morirem'. Publicà les darreres col·laboracions periodístiques al 'Diari de Lleida' i 'Nou Diari'.

La selecció d’articles, l’edició i la introducció del recull ha estat a càrrec de Josep Camps Arbós, doctor en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura catalanes; i Francesc Foguet i Boreu, doctor en filologia Catalana per la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, on és professor de literatura i estudis teatrals.

Portada del llibre 'En defensa de la democràcia i la llibertat'

Comentaris