19.01.2022 |

Laura Dejuan (Roc en acció): “Cal trencar el mite que els grans ho sabem tot, que tenim totes les respostes”

Conversem amb la creadora del blog ‘Roc en acció’ en el cinquè aniversari d’aquesta plataforma virtual

Fotografia: Cristina Mongay
Laura Dejuan, la creadora del blog 'Roc en acció'. Fotografia: Cristina Mongay
Laura Dejuan (Roc en acció): “Cal trencar el mite que els grans ho sabem tot, que tenim totes les respostes”

Fa unes setmanes es complien 5 anys del primer post del blog adreçat a les famílies ‘Roc en acció’. 5 anys de la passa endavant que va animar a la Laura Dejuan a elaborar una agenda d’activitats familiars, completa i unificada, que reunís la gran majoria de propostes culturals de la ciutat de Lleida i rodalies. Una pensada que, a hores d’ara, ha revolucionat la vida de més de 3.000 famílies lleidatanes.

‘Roc en acció’ va sorgir poc després del naixement del Roc, el primer fill de la Laura Dejuan. Des d’aquella nit de tardor en què, a l’escalf del seu despatx, va voler centralitzar l’oferta familiar lleidatana, encenia l’espurna d’un espai de trobada –de tribu– de centenars de famílies que volen gaudir de la cultura i sumar coneixements amb els seus fills.

Una plataforma amb moltes propostes educatives per a totes les edats, recomanacions, sortejos, transmissió de coneixements i molta, molta cultura. Afortunadament, la flama de ‘Roc en acció’ continua cremant amb vigor arran l’arribada de la benjamina de la família, la Bruna.

M’agrada moltíssim rebre el feedback de les famílies un cop aquestes han assistit a alguna de les activitats recomanades al blog. És molt bonic ajudar que aquestes hagin tingut l’oportunitat de compartir temps, de passar-s’ho genial, i d’aprendre plegats,” ens confessa Dejuan

Dejuan ho té molt clar: “Cal trencar el mite que els grans ho sabem tot, que tenim totes les respostes. Hem de ser més humils, fer-nos les preguntes juntament amb els infants i aprendre coses plegats.”


Fotografia: Roc en acció
Fotografia: 'Roc en acció'

De fet, està a favor de la idea que els nens i nenes són els consumidors culturals del futur, però també del moment present. No n’hi ha prou que vagin amb l’escola als museus o als espectacles de titelles i concerts, o que participin amb ella de les activitats culturals, mediambientals i esportives.

També cal que ho facin al costat de les seves les famílies, el veritable pal de paller i exemple de la seva educació.

Si no acompanyem als nens i nenes a les activitats, si no els llegim, si no ens ho veuen fer a nosaltres, no podem esperar que els hi vingui de gust fer-ho de grans, perquè no tindran aquest costum ni aquesta referència

Les recomanacions de llibres, els tallers científics i artístics, l’assistència a visites dinamitzades, la descoberta d’espais naturals i patrimonials, els sortejos o la participació en espectacles teatrals i musicals són algunes de les propostes habituals de ‘Roc en acció’.

A través de ‘Roc en acció’, Dejuan ha donat veu i visibilitat a multitud de projectes lleidatans relacionats amb el món de la maternitat, l’alletament, la criança conscient o l’educació (com ara, ‘Llavors de vincle’, o 'Alleta’). Tots aquests tenen el denominador comú de fer valdre conceptes com la cura del medi ambient, el consum responsable, el respecte, la igualtat i la tolerància.

Precisament, Dejuan considera que, a nivell educatiu, la nostra societat té dos reptes que encarar: la preservació del medi ambient, i el feminisme i la igualtat. I per sort, se’n pot debatre, aprendre i conscienciar amb el consum de cultura.  


Fotografia: Roc en acció
Fotografia: 'Roc en acció'

‘Roc en acció’ vol transformar l’ànima de les famílies fent-la més participativa i conscient del seu poder.

Crec que les mares i pares hem de tenir molt més present que els anys no tornen, que els petits de casa arribarà un dia que ho deixaran de ser-ho. I que aquestes experiències compartides o es viuen, o desapareixen per sempre. Només hi ha una primera vegada de les coses, i és bonic que, quan aquesta passa en la vida de les nostres filles i fills, hi estiguem presents

Les més de 350 entrades del blog han estat la base de moltes primeres vegades d’infants lleidatans, però també dels seus pares, mares i acompanyants. Ha aconseguit que molts d’aquests darrers entrin en un equipament cultural, o que participin d’activitats públiques, quelcom mai abans s’havien plantejat. I Dejuan, d’això, n’està especialment orgullosa.

Llarga vida a 'Roc en acció'!

Laura Dejuan (Roc en acció): “Cal trencar el mite que els grans ho sabem tot, que tenim totes les respostes”
comentaris