"Voldria reivindicar el paper de l’agricultura, que és indispensable per a la societat"

Entrevista a Rosa Bisa Falip (Sant Martí de Maldà, 1964), enginyera tècnica agrícola i tècnica de l'Agrupació de Defensa Vegetal de la Vall del Corb

 

photo_camera Rosa Bisa considera que cal reivindicar el paper de l'agricultura, indispensable per a la societat - Foto: Cedida per Rosa Bisa Falip

La darrera de les cinc entrevistes a figures destacades de casa nostra, conduïdes pel periodista Jordi Vinuesa en ocasió del 50è número de la publicació Territoris Magazín

Com va començar la teva relació amb el món de l’agricultura?

Vinc de família d’agricultors i ho he viscut des de petita. De gran vaig decidir formar-me com a enginyera agrícola. Quan vaig acabar, l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) del sud de l’Urgell —una associació que dona servei tècnic als agricultors per portar la gestió dels cultius— buscava personal i hi vaig començar a treballar. El meu bagatge familiar m’ha afavorit a l’hora de desenvolupar el meu treball i m’ajuda a donar resposta als agricultors. 

Hi ha hagut algun punt d’inflexió a la teva carrera? 

En aquesta mena de feina –i més sent una dona en una professió masculinitzada– t’has d’anar guanyant la confiança de l’interlocutor a força de treball constant. És una professió on tractem amb moltes persones diferents i ens hem d’anar adaptant a cada perfil. 

Quin impacte creus que té la teva feina a les Terres de Ponent? 

Fem molta feina —tot i que de vegades penso que no ens en fem suficient ressò—. Ajudem a gestionar els cultius, acompanyem en la implementació de nous coneixements, de noves tecnologies i de noves mesures per avançar en l’agricultura. Per exemple, hi ha una nova tècnica de control que evita les plagues. Nosaltres som els encarregats de fer arribar aquesta nova tècnica als agricultors, i l’aplicació d’aquesta genera un benefici a la societat: evita la plaga i l’aplicació de productes fitosanitaris. 

Com veus el futur?

Cada vegada hi ha més feina per fer i s'està complicant tot molt. Més enllà de la part de gestió tècnica habitual, veiem que els agricultors també necessiten assessorament en altres àmbits. Cada cop estan més carregats de feina que no està vinculada estrictament amb la seva tasca principal, com tots els tràmits que han de dur a terme. El nostre paper ha de ser ajudar a guiar a l'agricultor per agilitzar-ho. El nostre futur com a assessors tècnics també depèn de les polítiques que s'impulsen des d'Europa i en l'àmbit estatal i autonòmic.

Un missatge als lectors de Territoris…

Voldria reivindicar el paper de l’agricultura, que és indispensable per a la societat. Les persones que treballen la terra estan fent un bon treball i ho volen fer de la millor manera possible. Nosaltres com a tècnics hi treballem mà amb mà i mirem de vetllar perquè això sigui possible. 

Comentaris