La Ruta dels Indiketes en el mapa turístic europeu i The Natural Adventure la cataloga com una de les novetats de senderisme del 2024

La Ruta dels Indiketes, un recorregut esportiu, històric i cultural que ressegueix camins mil·lenaris de l’Empordà traçats pel poble iber dels Indiketes, guanya presència i és reconeguda a escala europea per The Natural Adventure, referent en el sector turístic europeu

Ruta dels Indiketes_Natural Adventure_1
photo_camera La ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes - Foto: Estudi Massala

La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km que envolta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, ha aconseguit posicionar-se en el mapa turístic europeu, gràcies a The Natural Adventure, una de les empreses referents del sector turístic europeu.

La companyia britànica, especialitzada en turisme responsable, ha catalogat la ruta com una de les novetats de senderisme d’aquest 2024, destacant el recorregut com un dels més “nous i impressionants de Catalunya”. Amb aquesta distinció com a proposta turística d’interès, La Ruta dels Indiketes avança en el seu objectiu de guanyar presència a escala europea, i convertir-se, així, en una proposta turística i de valor, traspassant la frontera del nostre país.

The Natural Adventure és un dels principals agents europeus especialitzats en turisme actiu, organització de viatges d’aventura i natura, senderisme autoguiat i ciclisme, que dona visibilitat a propostes de vacances a peu o en bicicleta econòmicament accessibles per a persones que volen aprofundir en la natura i riquesa local. Això és possible perquè tenen professionals situats a les diferents destinacions, que promouen un turisme responsable.

Ruta dels Indiketes _Natural Adventure_3
La Ruta dels Indiketes enforteix l'oferta turística local, segons assenyala Josep Montalat - Foto: Estudi Massala

“Per nosaltres, és tot un orgull i reconeixement, La Ruta dels Indiketes reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural de la zona de l’Empordà, i de retruc, del nostre país, i enforteix l’oferta turística local”, valora Josep Montalat, creador de l’itinerari, “ The Natural Adventure permetrà donar visibilitat a la ruta a escala europea

El passat estiu, La Ruta dels Indiketes va iniciar la fase de consolidació, on un dels objectius era posicionar el recorregut amb més força dins el mapa turístic català i nacional, i estrènyer relacions amb entitats de turisme europees per donar a conèixer aquest itinerari, que impulsa el turisme de proximitat i la marca Catalunya.

A hores d’ara, altres empreses americanes i asiàtiques de turisme estan interessats a incloure la ruta en les seves propostes. Aquest interès ja s’ha fet palès, ja que, des de la seva creació fa prop d’un any, la ruta rep visitants d’arreu d’Europa.

 

La Ruta dels Indiketes, un itinerari que combina història, cultura i esport

La ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC.

Està estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km cadascuna i diferents graus de dificultat i desnivell acumulat, i està pensada per seguir-la en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.

Es tracta d’una proposta turística sostenible i responsable amb l’entorn, que pretén retre homenatge i contribuir a la conservació de l’herència històrica que va deixar el poble iber a la zona de l’Empordà. L’itinerari passa per diferents punts d’interès cultural i històric, com ara monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres.

També, es consolida com una ruta que vol enfortir l’oferta de turisme actiu local, promovent la pràctica de l’activitat física, i un estil de vida saludable i dinàmic. Per això, és una proposta des de la vessant del senderisme, excursionisme i ciclisme (BTT o bicicletes de carretera), ja que es pot adaptar a qualsevol disciplina, gràcies a les característiques i naturalesa dels mateixos senders. La ruta és adaptable, ja que es pot començar des de qualsevol lloc, en qualsevol moment de l’any, i es pot realitzar per etapes.

Al llarg de les 22 etapes, hi ha zones planeres i menys abruptes, aptes per a famílies amb nens, gent gran i persones amb mobilitat reduïda o capacitats especials, sempre tenint en compte les condicions i la preparació física de cadascú.

Ruta dels Indiketes_Natural Adventure_2
Es tracta d’una proposta turística sostenible i responsable amb l’entorn que ret un homenatge i contribueix a la conservació de l’herència històrica que va deixar el poble iber a la zona de l’Empordà - Foto: Estudi Massala

 

Segellar la credencial “Indiketa”, essencial per obtenir el diploma

El recorregut, impulsat de forma altruista pels empordanesos Josep Montalat i Mercè López que van inspirar-se en el Camí de Sant Jaume, transcorre per terrenys molt diversos, com ara la pintoresca Costa Brava o les contrades dels Pirineus. Montalat i López plategen la possibilitat d’explorar més opcions en un futur. “Estem valorant una nova modalitat perquè els visitants puguin fer tot del recorregut a cavall, amb l’objectiu de donar un punt més distès a la ruta, en alguns trams es passaria per llocs alternatius al traçat senderista ja que el terreny no ho permet”, explica Montalat.

Per poder aconseguir el diploma que assegura que s’ha realitzat la totalitat de la ruta -100 quilòmetres si es fa a peu i 200, amb bicicleta-, els visitants han de sol·licitar la credencial “Indiketa”, a través de la web de la iniciativa, a l’agència de viatges Tourist Club 65 de Figueres o a la botiga de bicicletes Gran Fondo de Palafrugell.

Per poder segellar el passaport, els interessats s’han d’adreçar als restaurants, botigues o allotjaments que trobin al llarg del recorregut, i demanar-ho proactivament als responsables dels establiments.

Montalat destaca que actualment hi ha un inconvenient a la ruta: “En algunes poblacions, els participants tenen dificultats per aconseguir el segell d’un negoci, que certifiqui que han passat per aquella zona, el principal motiu és que encara hi ha molts establiments que no coneixen el nostre projecte i volem transmetre’ls el missatge que és una forma d’ajudar-nos i contribuir a mantenir viu aquest llegat Indiketa, amb un simple segell que corrobori que aquella persona ha fet pas per allà és suficient”. Es tracta d’un tampó simbòlic, que només acredita el pas d’aquella persona per la zona, i que en cap cas compromet els establiments amb l’organització de la ruta.


Sobre La Ruta dels Indiketes

La Ruta dels Indiketes és la volta a l'Empordà, a través de diversos camins i senders mil·lenaris, utilitzats antigament pels ancestrals habitants ibèrics de la regió -els Indiketes. Amb un total de 22 etapes que sumen un recorregut de 476 km, es ressegueixen les comarques de l’Alt i el Baix Empordà (Catalunya), a través de zones marítimes, muntanyoses, parcs naturals i zones de protecció especial. L’objectiu de la ruta és impulsar la memòria històrica i el patrimoni cultural de l’Empordà, mitjançant la promoció de la riquesa natural i paisatgística de la zona i una opció de turisme actiu de senderisme o ciclisme, on l’activitat física és l’autèntica protagonista. Els participants han d’anar segellant la “Indiketa”, la credencial que acredita el pas per les etapes i haver transcorregut la distància mínima exigida, i en finalitzar, poden rebre el diploma "Indiketa" amb el nom de la persona que ha completat el traçat escrit en caràcters ibers.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement