SomCinema pretén ser l'aparador de les produccions més recents, joves i arriscades de l'audiovisual català

Som Cinema-Visual Art projectarà una seixantena de films de ficció i documental en diferents espais i sales de la ciutat com són l'ScreenBox Lleida, l'auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna, el Cafè del Teatre i Beat Cafè & Soul, del 20 al 24 d'octubre

Curtmetratge La banyera de Sergi Martí ©somCinema
photo_camera Curtmetratge La banyera de Sergi Martí ©somCinema

SomCinema obrirà enguany els projectors a les sales ScreenBox Lleida, l'auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna, el Cafè del Teatre i Beat Cafè & Soul del 20 al 24 d'octubre, amb la voluntat de consolidar el seu paper d'aparador de les produccions audiovisuals més recents, joves i arriscades realitzades des de les escoles de cinema, productores independents o àrees d'audiovisuals universitàries dels territoris de parla catalana, segons ha explicat aquest dilluns l'alcalde Miquel Pueyo.

El SomCinema-Visual Art, Festival de l'Audiovisual Català de Lleida, dedicarà bona part de la programació de la seva dotzena edició a pel·lícules de temàtica social. Durant quatre dies el certamen projectarà en els espais seleccionats de la capital del Segrià una seixantena de films, entre llargmetratges, curts i documentals, alguns dels quals dins de les seccions oficials del festival. A la vegada, el Som Cinema 2021 acollirà presentacions, sessions espacials i cinefòrums amb la presència de directors, actors, guionistes o altres professionals de les pel·lícules que s'hi projectaran.

Les sessions del festival tractaran qüestions com ara la immigració o la maternitat subjugada, entre moltes altres, i l'objectiu és que contribueixin a generar debat entre el públic

Miquel Pueyo, Judith Vives, Jaume Rutllant, i Junjo Ardanuy ©JosepAPérez La directora artística del SomCinema, Judith Vives; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el director de l'IEI, Junjo Ardanuy i el regidor de Cultura, Jaume Rutllant ©JosepAPérez

El SomCinema recupera enguany el seu format habitual, després de l'edició híbrida del 2020 per la pandèmia en què es van oferir projeccions presencials i en línia. Així mateix, es torna a celebrar en el marc del Visual Art tot i que de forma individualitzada ja que l'any passat aquest projecte promogut per la Paeria de Lleida també va aglutinar, a més del SomCinema, projeccions de Cinema del Món i Cinefutur.

El certamen es consolida com a plataforma per a la promoció del cinema i altres formats audiovisuals de producció catalana realitzats per nous creadors i productors

SomCinemaL'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la directora artística del SomCinema, Judith Vives; el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, i el director de l'IEI, Junjo Ardanuy  ©JosepAPérez

La directora artística del SomCinema, Judith Vives, ha destacat que el festival oferirà una programació "potent" i amb "pel·lícules interessants i de molta qualitat, que demostren que el cinema i l'audiovisual català té moltes ganes d'explicar i de dir coses". Vives ha posat de relleu l'aposta d'aquesta edició per pel·lícules "molt arriscades de temàtica i a nivell formal i que obren debats de temes socials" com poden ser la immigració o la maternitat subjugada, entre altres.

Tenim moltes temàtiques que donaran l'oportunitat de poder-ne parlar

SomCinema-Visual Art projectarà una seixantena de films de ficció i documental en diferents espais i sales de la ciutat com són l'ScreenBox Lleida, l'auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna, el Cafè del Teatre i Beat Cafè & Soul. En concret, s'hi podran veure 18 llargmetratges, 9 dels quals de ficció en la secció oficial; 6 documentals i 3 en sessió especial, i 47 curtmetratges, 13 dels quals en la secció oficial de ficció, 5 en la de documentals, 11 al tercer concurs Som Secundària i 18 curts d'escoles de cinema.

El SomCinema-Visual Art també acollirà diferents activitats com ara diverses masterclass, presentacions, sessions espacials i cinefòrums de les pel·lícules, amb membres de l'equip de les produccions que s'hi projectaran. Entre altres, hi prendran part els directors Claudia Pinto (Las Consecuencias), Kike Maíllo (Cosmética del enemigo), Héctor Fáver (Voces Rotas) i Álex Montoya (Lucas); l'actor Òscar Kapoya (El ventre del mar); el guionista de Tres, i el director de fotografia de El Buen Patrón, Pau Esteve.


Programació

* Podeu descarregar el programa del festival en aquest enllaç

En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció es projectaran, entre altres, Lucas del director Álex Montoya, guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i al millor intèrpret masculí, i premi del públic de la Secció ZonaZine del Festival de Màlaga 2021; Las consecuencias de Claudia Pinto, guanyador de la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina de repartiment i premi especial del jurat de la crítica també al darrer Festival de Màlaga, i El ventre del mar, d'Agustí Villaronga, premiat amb la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor guió, Biznaga de Plata al millor actor, a la millor fotografia i a la millor música.

Així mateix, dins la Secció Oficial de Llargmetratges també a concurs es podran veure Cosmética del enemigo de Kike Maillo; Ovella de Marc Puig, Júlia Marcos, Daria Molteni i Sergi Rubio; La desvida d'Agustín Rubio; Voces rotas d'Héctor Fáver; Isaac d'Ángeles Hernández i David Matamoros, i Tres de Juanjo Giménez.

somCinema festival de l'audiovisual catalàEn la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals es projectaran El retorn, la vida després de l'ISIS d'Alba Sotorra, que serà la pel·lícula qu dijous inaugurarà oficialment la 12a edició del Som Cinema; Dorothea y el Myotragus de Marta Hierro i Núria Abad; Constante y el Floridita de Hemingway de Ramon Vilaró; La cigüeña de Burgos de Joana Conill; Mrs. Death de Sílvia Ventayol, i Mal de caña de Juan A. Zapata.

El 3r Concurs Som Secundària comptarà amb curtmetratges de quatre centres de secundària, en concret, els instituts de la Caparrella, Josep Lladonosa i Torre Queralt, de Lleida, i l'IES La Serra de Mollerussa

En les Sessions Especials, fora de concurs, es projectaran els llargmetratges Ama de Júlia de Paz, guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina al Festival de Malaga 2021 i el Premi Feroz de la crítica; Mediterráneo de Marcel Barrena, i El buen patrón de Fernando León de Aranoa. I també dins les Sessions Especials es podran veure curtmetratges de les escoles de cinema Ilerna, l'Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) i l'Aula Municipal de Teatre de Lleida. D'altra banda, el certamen també dedicarà un homenatge al recentment desaparegut director, guionista i realitzador de cinema lleidatà, Antonio Boneu.

Les entrades per a la inauguració seran gratuïtes però caldrà inscriure's a la plataforma Entràpolis a través de l'enllaç https://www.paeria.cat/entrades/web/cultura/. El Som Cinema-Visual Art està organitzat per l'Ajuntament de Lleida, amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Comentaris