La Maleta Creativa, on es creuen els camins de la creativitat i les noves tecnologies

Parlem amb la Maria Vilà i l’Àlex Fernàndez, els dos impulsors d’aquest projecte cooperatiu

L'Alex i la Maria, artífex de La Maleta Creativa. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera L'Alex i la Maria, artífex de La Maleta Creativa. Fotografia: Cristina Mongay.

La Maleta Creativa és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa dins de l'economia social i solidària.

La creativitat i les noves tecnologies són les seves fonts principals d'inspiració, i tot just fa poques setmanes que s'ha establert en un dels despatxos del CEEILleida, al complex de la Caparrella.

El seu objectiu principal és la creació d'un espai on fer comunitat creativa, dinàmica i oberta.

L'Alex i la Maria, artífex de La Maleta Creativa. Fotografia: Cristina Mongay.
La nostra visió es convertir-nos en un motor cultural de la ciutat de Lleida, i sumar en la transició ecològica”, explica la Maria Vilà.

Juntament amb l’Àlex Fernàndez, són l’equip fundador de La Maleta Creativa, una gran excusa per treballar colze amb colze i fusionar els punts de trobada entre les seves aficions i formacions. Tot i que ella ve del món de l’enginyeria agrària i alimentària, i ell del de la informàtica i l’empresa, el disseny s’ha convertit en la seva gran passió, i amb el seu potencial volen contribuir a l’aprenentatge de petits i grans a Lleida.

És molt important a l’hora d’aprendre divertir-se i, si a més de passar-ho bé, s'adquireixen o refinen habilitats, millor que millor”, comenta Vilà.

Per aquest motiu comptaran amb la col·laboració de dues professores amb les qual desenvolupar una proposta d’extraescolars setmanals adreçada als infants i joves de Lleida.

L'Alex i la Maria, artífex de La Maleta Creativa.

La Maleta Creativa s’ha constituït com a cooperativa de la mà de Ponent Coopera, guanyant un accèssit del 2a Premi de L’OESST.

Així, engeguen el projecte “de persones per a persones”, apunten.

Els seus valors principals són prendre l’art com un veritable mitjà d'expressió, crear de manera sostenible, i fer l’aprenentatge com un mecanisme de supervivència i autoconeixement.

A més, la seva intenció és que l’aventura de La Maleta Creativa arribi arreu, apropant físicament els seus materials, eines o propostes de tallers. Entre altres, tenen previst organitzar tallers pilot d’elaboració de paper reciclat, de lettering, d’scrapbooking, de papercraft, de muntatge d’impressora 3D i d’elaboració d’exploding box. 

Per altra banda, la seva idea és funcionar amb el sistema de taquilla inversa, molt popular en el món de la cultura. “Volem que qui vulgui gaudir dels tallers de La Maleta Creativa no es vegi frenat pel poder adquisitiu. També compartir les experiències d’aprenentatge al màxim, tan si es tenen coneixements previs, com si no és així”, diu Fernàndez.

La Maleta Creativa.
Pel que fa a l’Espai Col·laboratiu de La Maleta Creativa, aquest vol ser un escenari obert, inclusiu, feminista, sostenible i multifuncional, on s'hi pugin trobar aficionats i professionals de perfils creatius, artístics i tecnològics molt diversos.


L'Espai Col·laboratiu ofereix tot tipus d’eines tècniques i materials creatius a tothom qui les vulgui utilitzar, des d’impressores làser o impressores 3D, plòters de tall, ulleres de realitat virtual, i un llarg etcètera. “La idea és que els mateixos membres de la comunitat proposin la compra de noves eines que es puguin utilitzar entre tots els usuaris”, explica Fernàndez.

El seu funcionament és similar a un FabLab, on els usuaris tenen assessorament i accés al catàleg d'eines com als materials disponibles pel seu ús.

La Maleta Creativa.

Comentaris