El diàleg entre l'animació i la memòria, tema central de l'ANIMAC

Aquesta cinèfila cita arriba a la 24 edició, que tindrà lloc del 27 de febrer a l'1 de març
ANIMAC
photo_camera El Teatre de la Llotja de Lleida, un dels epicentres de l'ANIMAC

Time Capsule és el títol que pren enguany la 24a edició d’ANIMAC, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.

El certamen reivindica, així, el poder de l’animació per recuperar el passat, reviure i perpetuar els records, el temps viscut i la història de tots plegats.

Animac portada
En aquesta edició l’ANIMAC, organitzat per la Paeria de Lleida amb el suport de l’ICEC i CaixaForum Lleida, projectarà un total de 187 films d’arreu del món, que juntament amb les retrospectives i les seccions oficials sumen 219 curtmetratges i 35 peces audiovisuals més, entre curts i sèries.

A més a més, es podran veure 7 llargmetratges, 3 migmetratges i 9 peces de TV.

A aquest complet programa cal sumar el cicle de conferències i les activitats paral·leles habituals adreçades a autors, professionals i estudiants, espectacles en directe, tallers, i la secció Petit Animac especialment programada per al públic familiar i que enguany tindrà com a convidat especial Trevor Hardy, director del llargmetratge “Strike”.

Esfinge urbana
Curtmetratge 'Esfinge urbana', de María Lorenzo

Els premis
L’ANIMAC 2020 farà entrega del Premi Honorífic al compromès cineasta sud-africà William Kentridge, i oferirà una completa retrospectiva de la seva obra animada.

Tanmateix, comptarà amb la presència de la gran dama de l’animació francesa, la realitzadora Florence Miailhe, que rebrà el Premi Animation Master; i el dibuixant català Jordi Artigas, que obtindrà el Premi de Trajectòria.

Away Gints Zilbalodis
Curtmetratge 'Away', de Gints Zilbalodis

L’inici i el final
El tret de sortida de l’ANIMAC tindrà lloc el dijous 27 de febrer a les 20.30 hores al Teatre de la Llotja, i es projectarà una selecció de 4 curtmetratges que aborden el tema de la memòria. Entre ells, el txec ‘Dcera’ (Daughter) (2019), de Daria Kashceheeva; i ‘Barcelona de Foc’ (2020), de Theodore Ushev.

La cloenda tindrà lloc al mateix pati de butaques el diumenge 1 de març, a les 19.00 hores. En aquella ocasió, es projectaran els curts ‘The One Minute Memoir’, de Chris Hinton i Paul Driessen; i ‘Mind My Mind’ (2019), de Floor Adams.

Zero Impunity
Llargmetratge'Zero Impunity', de Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies i Denis Lambert

El durant
L’ANIMAC d’enguany treballa i reivindica la memòmia, el passat i el present, i ho fa amb un ventall de les darreres produccions intencionals.


Entre els curts, val la pena esmentar la presència d’’À tona’ (2018), producció portuguesa de Filipe Abranches que tracta l’accident aeri d’un pilot; l’alemany ‘Fuenf’ (Five) (2019), de Peter Kaboth, que parteix afronta el trencament de les estructures establertes de dos membres d’una comunitat; l’argentina ‘Pulsión’ (2019), de Pedro Casavecchia, que explora els sentiments foscos que es poden emmagatzemar durant la infantesa; o l’espanyola ‘Carne’ (2019), de Kamila Kater, que exposa la relació de cinc dones amb el seu cos.

Bande démo - Mathilde Pepinster
Curtmetratge 'Au large', de Mathilde Pepinster

A la secció de futurs talents, ANIMAC ens dóna a conèixer trenta-sis propostes. Entre elles, la belga ‘Au large’ (2019), de Mathilde Pepinster, que tracta la vida d’un gran home que creu que és un esquimal; o l’estatunidenca ‘There Were Four of Us’ (2019), de Cassie Shao, on es barreja imatges oníriques.

Pel que fa a les vuit conferències, destaquen la Masterclass de Florence Miailhe, que tindrà lloc el dissabte 29 febrer a les 12.30 hores, a la Llotja; i ‘Memòria en stop motion’, d’Ülo Pikkov, que ho farà l’1 de març, a la mateixa hora.

El Petit Animac, al seu torn, comptarà amb trenta-cinc curtmetratges i tres llargs britànics: ‘Strike’ (2019), de Trevor Hardy, i ‘El caracol y la ballena’ (2019) i ‘El dragón Zog’ (2018), de Max Lang i Daniel Snaddon; així com tres sessions escolars.

L’extraordinaire voyage de Marona
Llargmetratge 'L’extraordinaire voyage de Marona', d'Anca Damian

Consulta el programa complert de l'ANIMAC 2020.

Comentaris