"La vida en emergència. Juan Zamora" exposa a la Fundació Sorigué la vulnerabilitat dels ecosistemes

Una mostra tenaç que qüestiona públicament la salut dels ecosistemes i la vulnerabilitat que aquests conserven
fotor_2023-2-17_10_8_0
photo_camera Presentació de l'exposició "La vida en emergència. Juan Zamora" a la Fundació Sorigué ©Fundació Sorigué

"La vida en emergència. Juan Zamora" és la primera obra individual de l'artista madrileny, Juan Zamora que s'ha instal·lat a les entranyes de la Fundació Sorigué i que es podrà visitar fins al 17 de desembre de 2023.

Wormholes, Juan Zamora. ©Fundació Sorigué
Wormholes, Juan Zamora. ©Fundació Sorigué

A través de l'art contemporani, l'artista incideix en la reflexió dels ecosistemes que ens envolten i en cuidar-los perquè són fràgils. La mostra, a través del dibuix, la instal·lació o el vídeo, al·ludeix directament a temàtiques vinculades a la sostenibilitat ambiental i social com l'estat de perill d'extinció de la biodiversitat a causa de la interacció humana, la pol·lució ambiental, les energies verdes o la cooperació entre espècies.

Zamora qüestiona a través de la biologia, la vida, la mort o l'amor

La ciència i l'art fan simbiosi en l'obra de Zamora, que ha demostrat tenir un gran interès per l'estudi dels cicles de la vida a la natura i els constants processos de transformació. La presidenta de Sorigué, Ana Vallés, explica que l'autor utilitza la seva obra per canalitzar la necessitat comuna d'entendre la vida i que des de la Fundació, coincideixen amb els seus ideals que persegueixen la voluntat de reflexionar.

El grup Sorigué mostra el seu ferm compromís amb la sostenibilitat desenvolupant projectes d'innovació verda i impulsant l'economia circular

Per altra banda, el concepte d'"emergència" al qual posa el focus Zamora, es deslliga en dues accepcions del terme; la primera fa referència a una situació de perill que requereix una acció immediata i la segona va vinculada a allò que neix i emergeix. I com diu l'autor, l'exposició "és una vivència molt experiencial"

Sobre Juan Zamora

L'artista va néixer a Madrid l'any 1982 i és llicenciat en Belles arts pel CES Felip II d'Aranjuez (Universitat Complutense de Madrid) i ha cursat el Màster d'Art Contemporani per la Universitat Europea de Madrid. El 2017 va ser reconegut amb el Premi Fundació Princesa de Girona Arts i Lletres, per vincular l'art, l'estètica i la qualitat formal en la seva obra. Anteriorment, també va rebre el Premi ABC de Arte (2006) i el Premi Generaciones de la Fundación Montemadrid (2016). 

Artista nòmada durant molts anys, ha participat en reconegudes residències artístiques de centres internacionals com ISCP (Nova York, 2011-2012), NIROX Foundation (Johannesburg, 2014-2016), Lugar a Dudas (Cali, 2015) o La Reial Acadèmia d’Espanya (Roma, 2015-2016). A més, compta amb una àmplia experiència educativa. Ha exercit com a docent a la Universitat Europea de Madrid, a universitats de Sud-àfrica (Pretòria i Johannesburg) i els Estats Units (Long Island University i University of Califòrnia – Irvine) i, a més, ha impartit tallers sobre animació i dibuix en el Laboratori d’Art Jove de Múrcia, el CES Felip II, el Museu Thyssen-Bornemisza, Matadero Madrid, el Centre Cultural d’Espanya a Malabo, l’Institut Cervantes de Pequín i la Universitat dels Andes, a Bogotà.

Juan Zamora ©Fundació Sorigué
Juan Zamora ©Fundació Sorigué

comentaris