26.07.2021 |

Xavier Ayala escriu un llibre 'pel 95% de consumidors de vins que no entenen de vi'

Amb aquest treball el sommelier mollerussenc, ha posat a l'abast de petits i grans, no tan sols una base de coneixements del concepte del maridatge, sinó també una introducció perquè alguna persona més, d'aquell 95% de consumidors de vi, puguin incorporar-se en el col·lectiu d'iniciats
Xavier Ayala i Carme Maria Martí presenten Cuaderno práctico de maridaje
Xavier Ayala i Carme Maria Martí presenten Cuaderno práctico de maridaje @Territoriscat
Xavier Ayala escriu un llibre 'pel 95% de consumidors de vins que no entenen de vi'

No fa gaires dies presentaven a Territoris.cat el restaurant Lo Bistró el nou projecte del sommelier mollerussenc Xavier Ayala, el mestre deixava l'essència dels cellers i les sales de grans restaurants, per assentar les bases d'una nova gastronomia, senzilla i qualitativa... en la línia de la seva personalitat.

Però Xavier Ayala, en aquest nou rumb de la seva trajectòria vital, hi ha volgut deixar una altra empremta, fruit de la seva capacitat interpretativa del vi, i la connectivitat amb el món de la cuina, un llibre que ha titulat Cuaderno pràctico de maridaje (RBA). Una obra amb la qual s'ha proposat d'obrir l'horitzó al 95% dels consumidors de vi que no entenen de vi.

Xavier Ayala i Carme Maria Martí

Amb aquest treball el sommelier mollerussenc, ha posat a l'abast d'un public molt divers, no tan sols una base de coneixements del concepte del maridatge, sinó també una introducció perquè alguna persona més, d'aquell 95% de consumidors de vi, puguin incorporar-se en el col·lectiu d'iniciats

Ayala, també ha tingut la capacitat d'envoltar-se de grans persones, i bons professionals en els seus projectes, en Lo Bistró feia tàndem amb la Gemma Pons, als fogons; en el cas de Cuaderno pràctico de maridaje, es va deixar conduir per la Cel•la Mondejar i va buscar l'enginy Cuaderno práctico de maridajei la senzillesa de la il·lustradora mollerussenca Carme Maria Martí.

D'aquest maridatge humà n'ha sorgit una obra de culte, un manual que obre el pròleg de Josep Roca i Fontané, de la saga de Can Roca de Girona. El xef gironí comença el seu escrit dient crec que els llibres s'assemblen a les persones que els escriuen. Roca assegura sentir-se orgullós d'haver compartit classe de sumillería amb Ayala a l'Escola d'Hoteleria de Girona.

Xavier Ayala, constata en aquest llibre que sap comunicar el vi com a compromís social, al mateix temps insinuar com ens afecten altres aspectes sociològics, psicològics, costumistes, i fins i tot paisatgístics quan tastem un vi amb determinats plats

Xavier Ayala en la presentació del llibre Cuaderno práctico de maridaje @territoriscatEl tàndem d'Ayala amb Carme Maria Martín han aconseguit una obra pedagògica, planera, atractiva que transforma el concepte elitista, i exclusiu del món del vi, en un llenguatge natural.

Ayala destaca que el llenguatge del text, i es podria dir... la ingenuïtat de les il·lustracions de Martí; Ingenuïtat en el sentit que la il·lustradora mai havia treballat en el sector de la gastronomia, aconsegueixen una obra rodona, apta per a tots els públics.

Cuaderno práctico de maridaje, és un manual amb una estètica pionera que pretén que els consumidors de vi pugui apreciar-lo, valorar-lo i gaudir-lo, amb el repte de combinar-lo amb la gastronomia més adient. Un text que revela els secrets del maridatge a través d'exemples que van des d'un sofisticat colomí amb fruits vermells i regalèssia, a la quotidiana truita de patates fins, passant per unes impressionants postres de xocolata. També una invitació a descobrir els millors vins per a cada plat viatjant per les vinyes de tot el món.

El llibre es va presentar el passat dijous en el Centre Cultural, un acte que es va ajornar per les restriccions de la Covid-19, en el marc del cicle Lletres i Vins que organitza la Biblioteca Jaume Vila, de Mollerussa. 

Xavier Ayala escriu un llibre 'pel 95% de consumidors de vins que no entenen de vi'
comentaris