06.10.2022 |

YouSocial Volunteer, l'start-up que connecta habilitats i necessitats arreu del món

Davant de la crisi sanitària actual, es presenten grans canvis i nous reptes a nivell global. És temps de replantejar-se el rumb de la nostra vida, de la nostra manera de fer (pròpia i col·lectiva), també d'analitzar com són les nostres relacions amb el medi ambient, la societat i l'economia. Enmig d'aquest canvi de paradigma abismal, els projectes de voluntariat ofereixen una visió (i una proposta d'acció) alternativa per impactar positivament. YouSocial Volunteer ha decidit reinventar-se per seguir aportant valor a les comunitats locals del Nepal, Índia, Filipines, Kènia i Perú. T'expliquem els seus secrets i els del seu nou projecte!

yousocial2 (2)
Una lleidatana i un menorquí han donat vida a YouSocial Volunteer
YouSocial Volunteer, l'start-up que connecta habilitats i necessitats arreu del món

L’entusiasme, la tenacitat, i les ganes de sumar un granet de sorra (o tots els que sigui possible) per millorar el món on vivim van ser els detonants que encoratjaren a una lleidatana i un menorquí a donar forma i materialitzar YouSocial Volunteer.

El projecte va nàixer fa 2 anys, després d’un viatge a Calcuta, en el que l'Alex i l'Alba van tenir l’oportunitat de participar en projectes de nutrició, planificació familiar i empoderament de la dona. Va ser així a l'Índia on van decidir crear YouSocial Volunteer.

"Amlan, el Director de la ONG, ens va inspirar amb el seu lideratge, empoderant a joves de les comunitats menys privilegiades de Calcuta, a través del cine, l’art i el periodisme; i vam decidir començar el nostre viatge cap a l’emprendiment social.

YouSocial Volunteer és una plataforma social que ofereix experiències de voluntariat internacional basat en l’intercanvi d’habilitats i competències.

Fonamentalment s’adreça a joves, i vincula aquests amb iniciatives sense ànim de lucre, transparents i de confiança en els àmbits de l'Educació, la Salut i l'Emprenedoria a indrets com l’Índia, Filipines, Kenya, Perú i Nepal.YouSocial Volunteer analitza cada perfil de voluntari i l'assessora perquè trobi el projecte on pot aportar més valor d'acord amb les seves habilitats i experiència. Li proporciona les eines necessàries per gaudir d'una experiència inoblidable d'impacte social. Des del primer e-mail als seus voluntaris, fins i tot, donant idees per finançar el seu viatge.

Cal pensar en global, per actuar localment en els reptes educatius, sanitaris i d’emprenedoria social, concreten.

Només 7 mesos després d’ençà que va arrencar formalment, YouSocial Volunteer va rebre més de 1.000 sol·licituds de voluntaris d’arreu del globus –un gran volum dels quals són originaris de l’Estat espanyol i d’Itàlia–.

El perfil del voluntari també és quelcom molt definit per ambdós fundadors del projecte. Ha de ser algú amb passió per aportar a la societat i crear valor per aquelles persones que gaudeixen de menys privilegis. Cal que tinguin una ment oberta, curiosa, siguin expeditius, positius i humils, i sentin empatia i ganes de treballar en equip.

Aquella persona que vol ser un YouSocial Volunteer no és un simple viatger, o un turista més, que passa de puntetes per la societat del país que visita, apunta l'Alex, “es tracta d’una persona que vol encaixar en un projecte concret, connectar amb la cultura local, aprendre i contribuir-hi positivament amb les seves habilitats i competències.

yousocial1

Un viatge de mil milles ha de començar amb un sol pas

Les ganes de canviar la injusta i desigual situació mundial han fet que tots dos fundadors acumulin a la motxilla desenes de viatges arreu del món, i més de deu anys d’experiència en l’àmbit del voluntariat nacional i internacional.

Entre els projectes de voluntariat que ofereix YouSocial Volunteer destaquen el de l’agricultura sostenible, l’aprofitament de l’energia solar, l’educació en salut i higiene, l’empoderament de les dones mitjançant l’art, el teatre, la realització de cinema i audiovisuals, la gastronomia, el projecte d'educació en valors a través del futbol i el reforç de l’educació preescolar.

yousocial8

A més a més de les experiències de voluntariat, i en consonància amb els temps de confinament, la plataforma proposa una formació online innovadora a través del curs YouSocial Impact Online Course per tal de conrear al màxim el terreny i seguir creant impacte positiu a nivell internacional.

Es tracta d'un curs adaptat a qualsevol classe de perfil acadèmic o professional, amb una metodologia d'aprenentatge pràctica, molt flexible i dinàmica. S'organitza a través de classes de 15 minuts en format vídeo en el qual l'alumne pot visualitzar els continguts en qualsevol moment i en qualsevol mena de dispositiu. 

yousocial9

L’equip, doncs, comparteix amb l’usuari eines i recursos claus com un full de ruta per definir cada fase del projecte de voluntariat; una guia de consultoria social o l’accés a una plataforma per realitzar la mateixa campanya de recaptació de fons per al projecte social.

A més a més, l'alumnat pot compaginar el curs fent voluntariat online amb projectes socials relacionats amb l'eco-turisme, viatges per persones amb mobilitat reduïda i educació al Nepal.

El nostre objectiu no és tant posar el focus d’atenció al destí on viatjar, sinó al projecte cooperatiu en desenvolupar una tasca, contribuint a l’intercanvi d’experiències i creixement mutu del voluntari i les comunitats.

yousocial10

YouSocial Volunteer connecta joves segons habilitats i competències amb projectes socials en els àmbits de l'educació, la salut, l'agricultura i l’emprenedoria social a l'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina

YouSocial Volunteer, l'start-up que connecta habilitats i necessitats arreu del món
comentaris