Plusfresc, totalment compromesos amb la protecció del medi ambient

La cadena de supermercats lleidatana especialista en productes frescos va retirar per complet l’any 2019 les bosses de plàstic dels seus establiments, substituint-les per bosses compostables
Camions de GNL (gas natural liquat) ©Plusfresc
photo_camera Camions de GNL (gas natural liquat) ©Plusfresc

Cadena de supermercats lleidatana, Plusfresc s’ha consolidat en els darrers anys com a companyia 100% compromesa amb la protecció del medi ambient. Al llarg dels seus 93 anys de vida, l’empresa ha impulsat iniciatives destinades a millorar la situació del seu entorn més pròxim, un interès que s’ha intensificat en els darrers anys i que s’ha convertit ja en un dels eixos centrals del seu pla estratègic.  

Bossa de material biodegradable ©Plusfresc
Bossa de material biodegradable ©Plusfresc

En aquest sentit, Plusfresc va decidir retirar el 100% de les bosses de plàstic dels seus establiments l’any 2019, avançant-se així a la normativa europea que prohibia, a partir de 2021, les bosses que no fossin de plàstic reciclat. En aquell moment, la cadena de supermercats va voler fer un pas més i va substituir les seves bosses de plàstic per d’altres reutilitzables com la ràfia, el niló i altres fabricades amb materials més respectuosos, com el paper, les bosses compostables i les caixes de cartró. A més, va substituir les bosses de les seccions de carn, peix, fruita i verdura i congelats per bosses compostables i de malla reutilitzables. En total, amb aquesta mesura s’ha evitat la producció de 17.000.000 de bosses de plàstic, el que suposa 200.000 quilos de plàstic que es van deixar de llençar i 700 quilos de CO2 que es van deixar d’emetre per fabricar aquestes bosses.  

Bosses de paper han substituït el plàstic ©Plusfresc
Bosses de paper han substituït el plàstic ©Plusfresc

El mateix any, Plusfresc va eliminar també les safates de poliestirè que s’utilitzaven per dispensar els productes a les seccions de carn i peix ateses, i les va substituir per safates compostables fetes a base de canya de sucre – les de color blanc – i de bagazo – les marrons -. Amb aquesta decisió, s’han deixat de fabricar 2 milions de safates l’any, el que suposa 20.000 quilos menys de plàstic generat.  

Des de Plusfresc apostem per mesures que siguin respectuoses amb el medi ambient i les persones, i treballem perquè, pas a pas, aconseguim un model que garanteixi l’harmonia entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social”, explica Rafel Oncins, responsable de RSE a Plusfresc

Les mesures impulsades per minimitzar el plàstic, però, no es van quedar aquí sinó que, des de llavors, l’empresa ha posat en marxa altres iniciatives orientades a assolir aquest objectiu com, per exemple, la substitució a la fleca de totes les bosses per bosses compostables – de fet, va ser la primera cadena de supermercats en utilitzar bosses compostables en aquesta secció -, l’eliminació als lineals dels establiments dels gots, plats, coberts i palletes d’un sol ús, substituint-los per altres de material compostable i biodegradable o reutilitzables i paper amb una làmina de material compostable, que es pot separar i reciclar correctament.  

Compromís per un model de negoci més sostenible

Bosses reutilitzables de fruita i verdura ©Plusfresc
Bosses reutilitzables de fruita i verdura ©Plusfresc

Més enllà de les decisions preses en matèria de plàstics, la cadena de supermercats ha portat a terme, al llarg dels darrers anys, diverses iniciatives per aconseguir un model de negoci més sostenible. Al 2018, per exemple, va invertir més de 2.500.000 d’euros en la renovació dels seus establiments, el que ha suposat la reducció d’un 50% en el consum i la potència energètica necessària per a la il·luminació i la refrigeració dels seus establiments. Aquesta actualització va incloure la renovació dels sistemes d’il·luminació, implementant tecnologia d’il·luminació led, la dels sistemes de renovació de gasos refrigerants, el canvi de murals frigorífics amb portes de vidre i la instal·lació de centrals de fred amb certificat AA. 

Volem convertir els nostres establiments en centres sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i amb la societat, prioritzant sempre en oferir als nostres clients productes de qualitat i de proximitat

Aquell mateix any, Plusfresc va instal·lar plaques fotovoltaiques per autoconsum a la seva nau central de Lleida, una instal·lació de 99.5 KW de potència que permet una important rebaixa en el consum energètic de xarxa, contribuint a la reducció d’emissions de CO2.  

La companyia disposa també a algunes de les seves botigues d’aparcaments amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics i d’illes de reciclatge d’oli de cuina usat, bombetes de baix consum i piles.  

Una flota sostenible 

Flota de repartiment vehicles elèctrics ©Plusfresc
Flota de repartiment vehicles elèctrics ©Plusfresc

Aquesta aposta pel medi ambient s’aplica també a la flota de Plusfresc. En aquest sentit, fa uns mesos, la companyia va renovar la seva flota de repartiment a Lleida i la va substituir per vehicles 100% elèctrics. Es tracta de 8 furgonetes amb les quals la cadena de supermercats va dur a terme un salt molt important en matèria de reducció d’emissions. Així, els vehicles compten amb un isoterm complet i equips de fred modulables que permeten adaptar l’espai segons la temperatura, fent possible que es garanteixi el manteniment de la cadena de fred fins al domicili del client.  

La companyia vol anar substituint poc a poc la resta de la seva flota amb aquests mateixos vehicles. De fet, recentment han entrat en funcionament també quatre furgonetes més de les mateixes característiques, una a Barcelona,una a Manresa, una a Tàrrega i l’altra a Mollerussa.  

En aquesta mateix línia, la cadena de supermercats disposa de tres camions rígids impulsats per GNL (gas natural liquat), vehicles que generen una menor petjada de contaminació acústica i mediambiental ja que no emeten tant de soroll com els tradicionals, fet que permet disminuir notablement la contaminació acústica a les ciutats. Durant els darrers mesos s’hi ha incorporat també una moto 100% elèctrica destinada a fer repartiments a la ciutat de Lleida.  
 

Comentaris