El pla es porta a terme en deu cooperatives

Acció Climàtica engega un pla pilot de recollida de fitosanitaris caducats o descatalogats

Es desconeix quin és el volum concret d'aquests productes que es troben a les instal·lacions dels agricultors i tampoc es coneix la distribució territorial

Salvador Miret
Pla obert de la recollida de fitosanitaris caducats o descatalogats a la cooperativa de Corbins, sota la supervisió d'Elisenda Guillaumes i Lluís Escuer, el 30 de novembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera La recollida de fitosanitaris caducats o descatalogats a la cooperativa de Corbins ©Salvador Miret

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), porta a terme un pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o descatalogats del registre del Ministeri d'Agricultura. L'11 de novembre va entrar en vigor el Reial Decret 285/2021 que en prohibeix la tinença als agricultors, que podrien atendre's a una sanció en cas de conservar-los. Així, es faran recollides en deu cooperatives d'arreu del país a les quals els pagesos poden lliurar gratuïtament els fitosanitaris caducats o prohibits que tinguin. Un gestor recull aquests residus i s'encarrega de la seva gestió i destrucció.

La cooperativa Fruitera de Corbins és una de les deu escollides per participar en aquest pla pilot dissenyat per Acció Climàtica, juntament amb la FCAC i l'ARC, per a una correcta gestió dels productes fitosanitaris caducats o cancel·lats.

La tinença d’aquests productes per part dels agricultors i les cooperatives no està permesa des de l'11 de novembre, amb l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021

Personal de l'empresa gestora de residus contractada pel Departament s'hi ha desplaçat aquest dimarts i els pagesos han pogut lliurar gratuïtament els fitosanitaris que conservaven a les seves explotacions i que ja no poden fer servir. Posteriorment, la mateixa empresa també es farà càrrec de la destrucció d'aquets productes.

Salvador Miret Pla obert d'un responsable de la cooperativa de Cobins dipositant fitosanitaris caducats o descatalogats en el marc de la prova pilot d'Acció Climàtica, el 30 de novembre del 2021. (Horitzontal)Un responsable de la cooperativa de Cobins dipositant fitosanitaris caducats o descatalogats en el marc de la prova pilot d'Acció Climàtica - Foto: Salvador Miret

El pla pilot ha començat aquesta setmana, i compta amb la participació de deu cooperatives agràries d'arreu de Catalunya. Aquestes cedeixen l'espai perquè un gestor pugui fer la recollida de residus. La recollida serà itinerant i està previst recollir més de 4.000 quilos de fitosanitaris obsolets o cancel·lats. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha assenyalat que un dels objectius d'aquest el pla pilot és identificar la tipologia i les quantitats de fitosanitaris caducats o cancel·lats que els pagesos conserven. 

Es desconeix quin és el volum concret d'aquests productes que es troben a les instal·lacions dels agricultors i tampoc es coneix la distribució territorial

Amb l'objectiu de facilitar la gestió i posterior tractament d'aquests residus, aquest pla pilot ha de facilitar als titulars d'explotacions agrícoles la gestió dels productes fitosanitaris, una tasca que sovint comporta una certa complexitat associada al transport fins al gestor autoritzat i els costos pertinents, segons ha indicat el responsable de subministraments de la FCAC, Josep Lluís Escuer.

Guillaumes ha posat en valor aquesta gestió conjunta, "imprescindible per a fer front als nous reptes de l'estratègia 'del camp a la taula' ('Farm to fork') que marquen des d'Europa”. A la vegada, ha explicat que Acció Climàtica està redactant un pla d'usos sostenibles de fitosanitaris, que "engloba un seguit d'accions, algunes de les quals ja s'estan portant a terme, i marca l’estratègia a seguir en els pròxims anys”. Entre aquestes, s'ha referit als grups de treball que s'estan creant per sectors, i en què Administració, experts, tècnics i sector avaluen les problemàtiques dels cultius, els productes fitosanitaris existents, els mètodes de lluita alternativa, i les mancances per a buscar i poder donar solucions a les necessitats a curt i mitjà termini.

Acció Climàtica explica que, a la vegada, s'estan estudiant les problemàtiques dels cultius, mètodes alternatius i les mancances per a poder trobar solucions a les necessitats generades per la retirada d'aquests fitosanitaris

La Unió Europea, mitjançant el Reglament CE 1107/2009, de comercialització de productes fitosanitaris, està realitzant una revisió permanent dels productes fitosanitaris per tal d'evitar que es comercialitzin i s’utilitzin aquells que comportin riscos indesitjables per a la salut de les persones o per al medi ambient. Aquesta revisió s'ha accelerat aquests darrers anys i ha comportat la retirada d'un gran nombre de fitosanitaris que utilitzaven els agricultors i que en l'actualitat ja no poden fer servir. L'entrada en vigor del Reial Decret 285/2021 suposa un canvi important a l'Estat ja que, fins ara, la tinença de productes cancel·lats del registre de productes fitosanitaris no era una infracció administrativa.

Les cooperatives participants en el la pilot són Conca de la Tordera de Palafolls, Agrícola el Progrés-Garbí de Malgrat de Mar, Covides de Vilafranca del Penedès, Grup Cooperatiu Fruits de Ponent d'Alcarràs, Fruitera de Corbins, Grup Cooperatiu Cevipe de Bellvei del Penedès, Coselva de la Selva del Camp, Celler Cooperatiu de Vila-rodona, Soldebre de Tortosa i la cooperativa Agrícola Catalana de l'Aldea. Des de la FCAC han indicat que en cas de la rebuda i del volum de fitosanitaris que es recullin, no descarten sol·licitar a Acció Climàtica estendre la iniciativa a més cooperatives del país.

Comentaris