Acusen Acció Climàtica de "manipular deliberadament" els estudis presentats a la Taula de l'aire de les Garrigues

La plataforma assegura que els consideracions que van fer Barnadas i Boya es basaven en un anàlisi que principalment va fer esment dels registres recollits a l'estació de mesurament de la qualitat de l'aire que el Departament té instal·lada a Juneda
Constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues ©SalvadorMiret
photo_camera PLataforma aturem la incineradora de Juneda ©SalvadorMiret

La plataforma Aturem la incineradora de Juneda ha acusat el Departament d'Acció Climàtica de manipular deliberadament els estudis presentats a la Taula de l'aire de les Garrigues que es va constituir dijous en una primera trobada.

La plataforma assegura que les consideracions que van fer Barnadas i Boya es basaven en unes anàlisis que principalment va fer esment dels registres recollits a l'estació de mesurament de la qualitat de l'aire que el Departament té instal·lada a Juneda, que malgrat que en alguns moments han superat el límit legal, s'havia dit que en cap moment han superat els límits anuals.

A la jornada també es va presentar, segons la plataforma, un estudi del membre de CSIC Andres Alastuey, que va donar a conèixer el contingut més concret dels components contaminants que han trobat a les partícules MP10 que van analitzar en diverses localitzacions de la zona a partir d'unes comparatives en altres parts del país. L'informe hauria matisat una caracterització dels elements presents a les partícules i que afectaven la contaminació de la zona, tot i que estaven per sota dels límits establerts per Europa. Això, tot i que en les seves conclusions s'hi hauria matisat clarament que el que caldria fer per ser més "precís i objectiu" amb un estudi d'anàlisi i control de tot un any.

Per aquest motiu, des de la plataforma consideren que amb dades "únicament preliminars" no es poden fer "afirmacions gratuïtes i mancades del rigor necessari" per poder argumentar i sustentar les conclusions que es van donar a la taula

Per això, demanen que es tinguin en compte una sèrie d'aspectes com el fet que la Paeria de Lleida ha encarregat un estudi de la contaminació després de detectar freqüents alts nivells de partícules PM10 a la ciutat.

Per la plataforma, la preocupació que hi ha a Lleida també hauria de ser-hi a les Garrigues i les poblacions de l'entorn de l'estació de control de l'aire a Juneda, perquè en moltes ocasions l'estació de Juneda supera la de Lleida.

Comentaris