S'implanta una nova escola a Cabrils dedicada als sectors de l'horticultura i noves tecnologies

Segons la consellera Teresa Jordà, les Escoles Agràries han de formar persones per a què es puguin dedicar professionalment al nostre sector arreu del territori, una manera pròpia de fer i ser, una gran cultura cooperativa, de vocació de servei al sector i al país
Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez
photo_camera Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez

En el mateix entorn que naixia l'any 1972 el projecte de les Escoles Agràries (EA) impulsat pel departament d'Agricultura, el passat divendres commemorava mig segle de trajectòria. L'EA d'Alfarràs va ser el primer centre que es va desplegar, dels catorze que van seguir a tota Catalunya i que ven aviat en seran quinze, segons va anunciar la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (7)
Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (7)

La festa va constatar la proximitat i vinculació entre totes les escoles, alumnes i docents d'Alfarràs, Empordà, Vallfogona de Balaguer i Manresa, Les Borges Blanques, Pallars, Amposta, Tàrrega, Pirineu, Mas Bové, Solsonès, Santa Coloma de Farners, Gandesa i Mercè Rossell i Domènech de Sant Sadurní d'Anoia, es reunien al centre formatiu del Segrià per compartir la celebració. Més de 500 docents i tècnics han format part de les EA durant aquest mig segle, formant al voltant de 24.000 persones.

En l'acte hi va participar gran part de la jerarquia dels departaments d'Educació i d'Acció Climàtica presidits per la consellera, Teresa Jordà, qui anunciava amb molta satisfacció la creació del nou centre dedicat a l’horticultura i a les noves tecnologies a Cabrils.

Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez
Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez

La consellera Jordà va posar en valor la tasca constant d’aquests centres en aquests 50 anys, “una tasca de valor immens a formar persones perquè es puguin dedicar professionalment al nostre sector arreu del territori, una manera pròpia de fer i ser, una gran cultura cooperativa, de vocació de servei al sector i al país, sempre clau en la professionalització, innovació, i relleu generacional, i compromesa amb la sostenibilitat social, econòmica, i mediambiental de present i de futur”.

Les EA tenen com a trets diferenciadors la integració al territori, la plasticitat, la capacitat d'adaptació i la col·laboració entre escoles 

Mig segle formant el món agrari, agroalimentari, forestal i rural de Catalunya

El Servei de Formació Agrària compleix 50 anys, i per la seva xarxa de 14 escoles agràries repartides arreu de Catalunya, han passat  24.000 alumnes de formació reglada, i s'ha dut a terme multitud d'activitats de formació, i tot plegat sempre caracteritzat per la vocació de servei al sector i al país, una gran cultura col·laborativa, plasticitat i capacitat d'adaptació i cooperació entre escoles; d’integració amb el territori, contribuint al seu desenvolupament i donant resposta a les seves necessitats de formació.

Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (4)
Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (4)

Aquest afany de formació i de superació constants ha fet possible que l’actual xarxa d’escoles agràries de Catalunya no pari d’incrementar l’oferta formativa. . En aquest sentit, i a banda de la nova escola, aquest proper curs 2022-2023 s’inicia dos cicles formatius nous.D’una banda, l’Escola Agrària de Manresa oferirà el  cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Paisatgisme i Medi Rural, amb perfil professional Agroecològic i Acció Climàtica, una reivindicació històrica de l’escola per les necessitats de formació exponencials en temes agroecològics derivats de les tendències i demandes del mercat, les demandes del sector productiu i les pròpies exigències polítiques per alienar en la sostenibilitat tots els sectors productius. El nou cicle es començarà a impartir a partir de setembre d’enguany, i dona continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà de Producció Agroecològica que imparteixen des de fa anys.

De l’altra, l’Escola Agrària de Gandesa, començarà a impartir el CFGS de Vitivinicultura, també una reivindicació històrica de l’escola, per les demandes insistents del sector i del territori. El nou cicle donarà continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Olis d’Oliva i Vins.

Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (3)
Celebració 50 anys de les Escoles Agràries ©JosepAPérez (3)

A més, també es comptarà amb una nova aplicació informàtica (Nova ECA) i la digitalització de les escoles agràries, i s’incidirà encara més en el projecte d’internacionalització de l’alumnat de formació inicial i també contínua, per tal que es puguin desplaçar a altres països a realitzar les pràctiques en empresa o estades en les que coneguin altres realitats del mon agroalimentari. En el marc d'institucionalització del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya prevista a la Llei 10/2015, s'està treballant conjuntament amb l'Agència FPCAT i el Servei d'Ocupació de Catalunya per impulsar oferta integrada a la xarxa d'escoles agràries i s'està treballant per dissenyar el futur mapa de centres de formació professional integrada, on hi haurà amb tota probabilitat algunes de les escoles agràries, com a nous centres de referència sectorial.

A més, les escoles agràries tindran un paper clau en el futur model d’assessorament als joves i de suport i impuls de l’emprenedoria a tots els sectors a través del campus empresarial agrari

  

Comentaris