Tot juts fa uns dies que la família de les Escoles Agràries (EA) commemorava a Alfarràs els cinquanta anys de la implantació dels centres a Catalunya, bé de les catorze escoles algunes van arribar una mica més tard del 1972, com és el cas de la de Gandesa.
En el decurs de la commemoració del mig segle d’EA la responsable d’Acció Climàtica, Teresa Jordà va anunciar la implantació d’un nou centre a Cabrils dedicat a l’horticultura i a les noves tecnologies. Però el recordatori més rellevant va ser la incorporació de cicles superiors a conseqüència de la demanda dels sectors Paisatgisme i Medi Rural, Perfil professional Agroecològic i Acció Climàtica a l’EA de Manresa i Vitivinicultura a l’EA de Gandesa.
De l’oferta de l'EA de Manresa ja en vàrem parlar i ara ens ocupa la proposta de l’escola de la Terra Alta, un centre que obria portes el curs 1973-74 amb la voluntat d’aportar nous professionals al sector de l’elaboració d’Olis d’Oliva i Vins. Des de la seva fundació el sector agrícola de Gandesa i la comarca s’han nodrit de professionals del centre, ha fet possible la qualificació de les produccions, i ha contribuït ha de planificar el futur del sector de manera més sostenible.
Ivan Busquet, és el director del centre, un petit productor de Batea que va sorgir de l’EA de Gandesa, i després de tot un cicle de formació i adquisició de coneixements pel país i per Europa ha tornat als orígens per dedicar-se a la docència, dius que ‘se senten seva l’escola’.
Una de les primeres coses que Busquet en deixa clar és que el sector agrari la Terra Alta no tindria cap sentit sense l’EA, professionals, treballadors, emprenedors han sorgit o han iniciat els seus projectes després del periple formatiu en el centre.
El director de l’escola destaca que fa uns anys en la zona hi havia al voltant d’una trentena de cellers, i actualment n'hi ha una seixantena, gràcies a la influència del centre formatiu. Busquet afegeix que el departament d’Acció Climàtica es va adonar de la manca de professionals del camp i per aquest motiu va dedicat molts recursos a la formació agrària... i la no menys important d’alimentació.
EA de Gandesa incorpora el pròxim curs el Cicle Superior de Vitivinicultura a demanda del mateix sector i únic a Catalunya. Ja no podem conformar-nos a generar operaris qualificats, s’han de generar professionals que puguin gestionar, decidir i influir en el desenvolupament de les explotacions, destaca Busquet.
El nou cicle superior d’oli, vi i viticultura de l’escola agrària de Gandesa, a la Terra Alta començarà a impartir-se el curs que ve, amb la voluntat que pugui ser eina per generar oportunitats a la comarca.
A les terres de l’Ebre convivim l’EA d’Amposta amb especialitzacions de l’agroecologia, i Gandesa, amb vins, oli, ametlles i avellanes, dos centre que han evolucionat des dels seus orígens agropecuaris a la transformació agroalimentària actual
A tot això també cal destacar el paper que han jugat els centres en la formació continuada, afegeix el director. ‘Crec que Acció Climàtica ho ha fet molt bé en aquest sentit impulsant la formació amb paràmetres de sostenibilitat, ja que els nous professionals coneguin els regadius, l’aplicació de fertilitzants, la gestió de dejeccions i també tot el que respecta a la gestió administrativa de les explotacions'. Acció Climàtica ha dotat les EA segons les zones que estan implantades adequant la formació a la tipologia agroalimentària de la zona.
A la Terra Alta predomina la vinya, però darrerament s’està implantant molta olivera, i com a tercer sector i tindríem l’ametller, segons Busquet, per aquest motiu l’oferta formativa se centra en aquests conreus. Propostes també consensuades des del Consell de Centre que reuneix als agents implicats en l’agricultura i la transformació alimentaria de la comarca, d’on van sorgir el GS de Gandesa i Manresa.
Com també en el Bages, en la Terra Alta hi ha una gran demanda de professionals que les EA no podem abastir, i per aquest motiu s’implanten els graus superiors.
A la Terra Alta predomina la vinya, però darrerament s’està implantant molta olivera, i com a tercer sector i tindríem l’ametller, segons Busquet, per aquest motiu l’oferta formativa se centra en aquests conreus. Propostes també consensuades des del Consell de Centre que reuneix als agents implicats en l’agricultura i la transformació alimentaria de la comarca, d’on van sorgir el GS de Gandesa i Manresa.
L’objectiu no és altre que continuar essent un pilar essencial del desenvolupament de l’agroalimentació i l’economia de la Terra Alta