Eines de Repoblament Rural treballa per impulsar l'Estatut dels municipis rurals

La plataforma la conformen 524 municipis de menys de 2.000 habitants, assolint gairebé el 90% dels nuclis rurals de Catalunya
Despoblament rural © Salvador Vergés
photo_camera Despoblament rural © Salvador Vergés

Segons l'estudi "Nous índexs de relleu generacional al món rural" d'Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol de la Universitat de Lleida, Ponent està vivint una situació crítica de despoblament rural en molts dels seus municipis. Per això, iniciatives com el grup d'Eines de Repoblament Rural format el 23 de juny de l'any passat porten al capdavant de l'administració aquesta problemàtica, entregant-se als nuclis rurals de menys de 2.000 habitants per tal d'assolir una autonomia legislativa i adaptada a les capacitats d'aquests. 

Eines de Repoblament Rural es considera una plataforma de pressió mitjançant la qual es vol aconseguir delimitar un Estatut dels Municipis Rurals treballant colze a colze amb el govern català

Assemblea Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez
Assemblea Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez

En Jaume Gilabert, alcalde de Montgai i coordinador de la plataforma esmenta dos dels objectius clars amb els quals fila la plataforma. Un d'ells rau a aplicar l'Estatut dels Municipis Rurals - redactat per la mateixa - el qual pugui funcionar com una llei per emparar els municipis rurals de les lleis que es declaren sense tenir-los en compte, ja sigui des d'Europa, l'Estat o la Generalitat i així facilitar als ajuntaments rurals i el ciutadà mateix una administració tècnica més factible i adaptada a les seves capacitats. D'altra banda, el grup també pretén centrar al debat polític català la realitat d'aquests petits nuclis rurals de menys de 2.000 habitants que conviuen amb la ruralitat i el despoblament.

ERR està format exclusivament per alcaldes i alcaldesses i actualment en formen part 524 nuclis rurals de Catalunya

Llardecans, un dels municipis adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat
Llardecans, un dels municipis adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat

Gilabert assenyala algunes de les causes que fomenten el despoblament en aquestes zones com la rigidesa en la llei urbanística actual o la falta de llocs de treball en les zones rurals"Des del Parlament de Catalunya no es té en compte als municipis rurals a l'hora de decretar una llei, sinó que prioritzen i generalitzen la legislatura de les grans ciutats", esmenta el responsable. Tanmateix, parla sobre els avantatges i els atractius que té viure en aquestes petites localitzacions, com la connectivitat amb la natura, la proximitat amb la gent, la qualitat de vida, la convivència i la tranquil·litat, entre altres. 

L'Estatut dels Municipis Rurals aporta solucions pels diferents sectors com: l'urbanístic, l'habitatge, el transport públic, l'agència tributària catalana, les noves tecnologies, l'administració local, la funció pública, l'acció climàtica, el medi natural, igualtat i feminismes, treball, empresa, serveis bancaris, educació, cultura, salut, interior, fiscalitat, justícia universitats, drets socials, diputacions i consells comarcals

Així, Eines de Repoblament Rural no para de pedalar per aconseguir pal·liar els efectes del despoblament rural i enfortir la legislatura dels municipis de menys de 2.000 habitants. Actualment, està treballant amb el Departament de Treball, per dotar als joves que acaben la formació professional i universitària de llocs de treball on poder desenvolupar les seves aptituds, sense haver d'abandonar els seus pobles. A més, destaquen la tasca que han fet amb la introducció de guarderies a les escoles rurals, ja que han aconseguit reactivar el teixit social de les poblacions i el Departament d'Educació ha donat via verda a reobrir escoles que estaven tancades.

Preixana, un dels municipis de menys de 2.000 habitants adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat
Preixana, un dels municipis de menys de 2.000 habitants adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat

La plataforma considera que és important l'existència d'un grup de pressió que aproximi la problemàtica del despoblament rural a la Generalitat de Catalunya i al Parlament català, avançant amb un objectiu fix, acabar amb el despoblament de les zones rurals. 

Comentaris