Les Escoles Agràries fan un pas endavant per la sostenibilitat

La instal·lació de plaques solars i calderes de biomassa són algunes de les accions destinades a millorar-ne l’eficiència energètica

Imatge EA d'Alfarràs ©JosepAPérez
photo_camera Imatge EA d'Alfarràs ©JosepAPérez

Les Escoles Agràries de Catalunya són un referent en formació agroalimentària a tot el territori i ara també volen esdevenir un referent en matèria de sostenibilitat dins del món educatiu. L’elaboració l’any 2021 de la Guia de bones pràctiques sostenibles del Servei de Formació Agrària, aprovada dins del pla estratègic 2019-2022, va servir per a marcar les línies generals de l’actuació. Amb la seva edició, les Escoles Agràries estableixen la sostenibilitat com un valor corporatiu propi i distintiu respecte altres centres similars. Així mateix, les accions s’engloben dins d’una desena d’àrees: aigua, alimentació, benestar, contractació, energia, formació, mobilitat, neteja i reparacions, paper i residus, de les quals se’n deriven una sèrie de bones pràctiques per cadascuna d’elles dirigides a les escoles. La guia també serveix per incidir en la important tasca de sensibilització i formació d’equips directius, professorat, alumnat i altres professionals de les Escoles Agràries.

Alumnes de l'EA de Manresa ©EAManresa
Alumnes de l'EA de Manresa ©EAManresa

Des de la publicació de la Guia de bones pràctiques sostenibles han estat diverses les intervencions que s’han dut a terme per aplicar-la en les diferents Escoles Agràries. Una d’elles va ser la instal·lació el juny passat de plaques solars a onze escoles (Alfarràs, Tàrrega, Vallfogona de Balaguer, les Borges Blanques, Solsonès, Santa Coloma de Farners, Sant Sadurní d’Anoia, Pirineu, Pallars, Gandesa i Amposta). El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va fer una inversió de 714.779,90 euros en els equips d’autoconsum destinats a les Escoles Agràries. Cal tenir en compte que cada un d’aquests equips genera 945,9 MWh anuals, el que equivaldria al consum de 300 llars.

La implantació de cinc noves calderes de biomassa per aquest any també ha estat una altra de les millores mediambientals que han pres les Escoles Agràries pel que fa a la reducció de la despesa energètica. Amb un pressupost de 41.064,76 euros s’han instal·lat calderes de biomassa a les escoles de les Borges Blanques, Tàrrega, Vallfogona de Balaguer i Santa Coloma de Farners. Aquestes se sumen als centres del Solsonès (Olius) i el Pallars (Talarn) que ja disposen d’aquest sistema de calefacció des de l’any 2020 i 2022, respectivament.

EA Gandesa, alumnes treballant l'oli ©EAGandesa
EA Gandesa, alumnes treballant l'oli ©EAGandesa

Un dels exemples de la bona feina feta en sostenibilitat és l’Escola Agrària d’Alfarràs, la primera de Catalunya en obtenir la certificació ISO 14001, una norma internacional de Sistemes de Gestió Ambiental (SGA) rebuda el juliol del 2021. La consecució de l’ISO 14001 fou fruit de la conversió ecològica iniciada pel centre l’any 2018 amb accions com la reducció del consum energètic, la millora en la gestió dels residus, l’adequació i millora de les instal·lacions sota criteris de sostenibilitat i la formació i conscienciació de tota la comunitat educativa. El camí emprès per l’Escola Agrària d’Alfarràs ha permès que altres escoles treballin per l’obtenció d’aquest certificat, com la del Pallars o la de Santa Coloma de Farners que l’han aconseguit durant el 2022.

Comentaris