La previsió de collita de poma a Catalunya és de 229.400 tones i 101.100 tonesde pera

Encara que la producció sigui inferior, podem assegurar que els nostres clients nacionals estaran abastits amb les qualitats i volums que esperen de nosaltres, segons Afrucat
Montse Baró, Carmel Mòdol i Joan Serentill ©JosepAPérez
photo_camera Montse Baró, Carmel Mòdol i Joan Serentill ©JosepAPérez

La previsió de collita de poma per a aquest 2022 baixarà un 23% respecte a l'any passat i la de pera baixa un 24% a Catalunya, segons les dades que han presentat aquest divendres els representants del departament d'Acció Climàtica i l'associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat).

Carmel Mòdol ©JosepAPérez
Carmel Mòdol ©JosepAPérez

Des d'Afrucat han volgut llençar un missatge de tranquil·litat a la distribució, assegurant que "encara que la producció sigui inferior, podem assegurar que els nostres clients nacionals estaran abastits amb les qualitats i volums que esperen de nosaltres". Les gelades de la passada primavera, que també van afectar greument la collita de pinyol catalana, fan preveure que Catalunya tindrà la collita de llavor més baixa dels darrers cinc anys i es colliran 229.400 tones de poma i 101.100 tones de pera.

Des del Govern manifesten que "aquesta davallada es deu exclusivament a les afectacions meteorològiques. El que mostren les estadístiques és que les plantacions de fruita de llavor estan creixent lentament en els darrers anys i no es detecta cap retrocés".

Previsió de collita de pera

La previsió de collita a Catalunya enguany és de 101.100 tones, la qual cosa suposa un descens del 24% respecte a l'any passat, i pel que respecte a Lleida serà d'un 27% el que representa 96.950 tones i en la gràfica s'especifica per varietats.

Producció de pera a Lleida ©Afrucat
Producció de pera a Lleida ©Afrucat

Previsió de collita de poma

La campanya a tota Catalunya té previs collir 229.400 tones, un 18% inferior a la dels últims 5 anys i un 23% inferior el 2021, el que suposa perdre en part el potencial recuperat el 2021. En concret a la demarcació de Lleida es colliran 139.100 tones de poma i en la gràfica s'especifica per varietats. 

Producció de poma a Lleida ©Afrucat
Producció de poma a Lleida ©Afrucat

Tot i la davallada de producció afrucat considera que la qualitat dels fruits es preveu correcta amb calibres inferiors als de passades campanyes.

Des del departament d'Acció Climàtica s'ha recordat el paquet de mesures econòmiques previstes pel Departament per donar suport al sector i fer front a les pèrdues ocasionades per les gelades d'aquesta campanya.

Afrucat preveu que els preus siguin molt similars als de l'any passat perquè malgrat que la collita cau a Catalunya, la resta d'Europa preveu collir volums pròxims als seus potencials productius.

Comentaris