El Bròcoli, la proposta de segona collita de la Cooperativa d’Ivars es consolida

L’entitat va plantar les primeres finques d’hortalissa l’any 2018, i actualment està produït al voltant de 300.000 quilos    

Finques de Bròcoli de la Cooperativa d'Ivars ©CooIvarsUrgell
photo_camera Finques de Bròcoli de la Cooperativa d'Ivars ©CooIvarsUrgell

La reconversió varietat i les alternatives als conreus tradicionals han sigut projectes en els quals la Cooperativa d’Ivars ha centrat molt d’esforç per aconseguir la rendibilitat de les explotacions dels seus socis.

L’entitat va ser pionera en la implantació d'un model de doble collita d'ordi d'hivern i panís pastone que ha esdevingut un referent dins de la zona de Ponent. Sembrant el panís a principi d’estiu en finques en les quals s’ha conreat cereal d’hivern, o un altre cultiu alternatiu com el pèsol o la colza.

Finques de Bròcoli de la Cooperativa d'Ivars ©CooIvarsUrgellLa Cooperativa d’Ivars proposava el panís pastone perquè és un cereal que fermenta i es converteix en un producte molt digestiu, similar al iogurt, que millora la salut intestinal dels animals i augmenta la resistència a les malalties. Des del 2017 la producció d’aquest blat de moro s’ha duplicat i fins a arribar a les 16.718 tones que es van processar l’any 2020.

Cooperativa d’Ivars intensifica el treball en la innovació i recerca impulsant millores dins del sector agrícola i ramader, buscant l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat

L’any 2018 la cooperativa tornava a suggerir un cultiu de segona collita, en aquest cas apostant pel bròcoli una de les hortalisses amb més valor afegit, resistent, de cultiu força senzill, faci’l de manipular i de congelar. La proposta partia dels plans pilots que s’havien fet en els conreus del Segarra Garrigues. Es van plantar al voltant de 40 hectàrees entre els termes d’Ivars d’Urgell, la Fuliola i Castellnou de Seana, tant en finques arrendades com en finques dels seus associats, amb l’objectiu d’arribar a una producció de més de 10.000 quilos per hectàrea. El projecte preveia que els productors no haguessin de fer cap canvi en el sistema de regadiu de les finques.

Després de quatre anys, cooperativa i socis continuen conreant 30 hectàrees de bròcoli, s’ha reduït la superfície, “perquè no s’ha afinat el cultiu, i el pagès de terres de l'Urgell encara està molt acostumat al cereal”. També cal tenir en compte que la collita encara s’ha de fer tota manualment, segons explica el director del departament agrari de la cooperativa, Jaume Pané.

Finques de Bròcoli de la Cooperativa d'Ivars ©CooIvarsUrgellLes millores en el projecte del cultiu s’han anat desplegant amb la incorporació l’any passat d’una línia de trossejament i una cambra frigorífica per conservar el bròcoli a temperatura. Pané, ha detallat que es van tallar al voltant  uns 40.000 quilos  i aquest any s’ha fet amb un 10% de la producció per tal de poder millorar els beneficis dels socis.

Pané ha afegit que actualment s’ha fet algun pas a petita escala per comercialitzar el bròcoli fresc en grans superfícies, que podria ser una bona alternativa comercial. Ara per ara bona part del bròcoli que produeixen el venen a una empresa transformadora de Navarra per congelació.

La Cooperativa d’Ivars també ha dut a terme diferents activitats per fomentar el consum del bròcoli en les zones de conreu, com és el cas de la Fuliola. En el municipi de  l’Urgell va organitzar l’any passat, en el marc de la Festa Major, el primer concurs de cuina amb bròcoli.

Comentaris