El 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBI+fòbia

Joves i grans del Pla d'Urgell s'uneixen contra la LGTBI+fòbia

Els centres educatius faran una excepció i deixaran fer servir els mòbils als joves perquè el Dia Internacional contra la LGTBI+fòbia puguin compartir fotografies a les xarxes pintats amb ceres especials LGTBI+
Raquel Pueyo prova la cera especial amb els colors de l'arc iris a Mar Torrent,a l'Oficina Jove presenta els actes del dia Mundial contra la LGTBIfòbia - Foto: Jordi Vinuesa
photo_camera Raquel Pueyo i Mar Torrent proven la cera especial amb els colors de l'arc iris, a l'Oficina Jove del Pla d'Urgell - Foto: Jordi Vinuesa

Fins fa massa poc —una trentena d'anys enrere—, l'homosexualitat era considerada un transtorn mental reconegut per l'Organització Mundial de la Salut. Gràcies a les lluites del col·lectiu pels seus drets, per la seva visualització i per acabar amb la LGTBI+fòbia, l'organització va eliminar l'homosexualitat de la seva llista l'any 1990. La lluita, però, continua, ja que la transsexualitat no es va excloure de la seva llista de trastorns mentals fins l'any 2019.

Catorze anys més tard, el 2014, es va aprovar finalment la llei 11/2014 del 10 d'octubre, la primera destinada a garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Així ho ha indicat aquest matí Raquel Pueyo, regidora de Joventut, Festes i Noves Tecnologies, qui ha fet un repàs per la història de les lluites del col·lectiu per recordar que, per celebrar-la i continuar-la en pro dels drets del col·lectiu, el proper 17 de maig se celebrarà el Dia Internacional contra la LGTBI+fòbia.

L'Oficina Jove presenta els actes del dia Mundial contra la LGTBIfòbia - Foto Jordi Vinuesa_311
L'Oficina Jove presenta els actes del Dia Mundial contra la LGTBI+fòbia - Foto: Jordi Vinuesa

Aquí la diada se celebrarà amb un seguit d'iniciatives organitzades de forma conjunta per l'Ajuntament de Mollerussa i el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, segons ha indicat Pueyo des de l'Oficina Jove del Pla d'Urgell, situada a Mollerussa. Ho ha fet acompanyada de Mar Torrent, tècnica del Servei d'Atenció Integral a les Dones (SAID); Carles Esquerda, gerent del Consell Comarcal; Lourdes Fort, cap de coordinació de l'Àrea d'Atenció a les Persones; i Montse Llovera, tècnica de Joventut de l'Ajuntament de Mollerussa. Aquestes iniciatives estaran dirigides a públics diversos per convidar al conjunt de la societat a la conscienciació i a actuar davant la discriminació des de diferents àmbits.

Com hem d'actuar davant un cas de discriminació

Segons ha assenyalat la cap del SAID, les accions tindran un caire tan informatiu com lúdic i participatiu. Així doncs, Torrent ha avançat que, per una banda, la primera acció estarà destinada a la intervenció davant casos de LGTBI+fòbia, és a dir, a il·lustrar-nos per saber com cal actuar en aquesta situació, i donarà continuïtat a la primera acció que es va fer l'any passat amb la publicació d'un glossari LGTBI+ conjuntament amb el SAID de les Garrigues.

Enguany doncs, es publicarà un tríptic informatiu que, a manera de manual, recollirà la llei i el protocol que cal seguir davant d'un cas de discriminació d'aquest tipus. Aquest tríptic es repartirà entre els professionals que treballen a l'administració pública, així com dels centres educatius i de salut, qui tenen el deure d'intervenir en situacions de risc i/o discriminació, i qui han de posar-ho en coneixement dels cossos de seguretat perquè puguin actuar. 

Pintar-se amb els colors LGTBI+: una acció visual

Per altra banda, per visibilitzar el col·lectiu i posar fi a la discriminació, s'ha organitzat una acció més lúdica i visual que convidarà a participar als alumnes dels centres escolars. Concretament, ha indicat Torrent, de cara al 17 de maig es proporcionaran banderes amb els colors LGTBI+ que se situaran en cadascun dels centres educatius. Allà al costat, els alumnes hi trobaran unes ceres LGTBI+, amb el color de l'iris, amb els quals podran pintar-se i fer-se fotografies amb els companys per compartir-ho a les xarxes, amb els hashtags #estimacomvulguis, #17McontraLGTBIFÒBIA, #SAIPlad'Urgell, #IniciativaJuvenilMollerussa i #Mollerussalliuredesexismesidisciminacions"Es tracta d'una manera molt visual de lluitar contra la LGTBI+fòbia", ha assegurat Torrent.

Per acomplir amb la iniciativa, els centres faran una excepció i els permetran fer ús dels mòbils per un dia, tot per una bona causa: visibilitzar el col·lectiu i fer l'acció extensiva a tota la població

L'Oficina Jove presenta els actes del dia Mundial contra la LGTBIfòbia - Foto Jordi Vinuesa
La cera especial LGBTI+ amb els colors de l'arc iris - Foto Jordi Vinuesa

Aquestes ceres també es repartiran entre els centres d'altres serveis, com el Servei d'Intervenció Socioeducativa, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i el Centre Obert La Banqueta, per convidar a participar a tothom qui vulgui i omplir les xarxes dels colors de la bandera.

Una Sex Truck a la Festa Major de Mollerussa

A més a més, coincidint amb el Dia Internacional contra la LGTBI+fòbia, la Festa Major de Mollerussa, que tindrà lloc aquest cap de setmana, es presentava com un punt d'afluència de públic que la Montse i la Míriam no han volgut deixar escapar. Per això, durant la JoveFest, un dels actes musicals que tindrà lloc dissabte de les 19 a les 22 h a l'avinguda del Canal, prop de l'Escola de Música, s'instal·larà una Sex Truck, una autocaravana que, a través de diferents materials audiovisuals, llibres i objectes diversos, ens convidarà a reflexionar i aprendre al voltant de la sexualitat, els feminismes i l'afectivitat.

Formació en gènere i sexualitat

Finalment, per iniciativa de l'Oficina Jove, i davant les demandes dels tècnics de Justícia juvenil, s'ha organitzat una formació específica sobre sexualitats i gènere que té per objectiu fer un correcte acompanyament als joves en medi obert (joves menors d'edat que han delinquit), ja que els professionals d'aquest àmbit han copsat que era necessari. Es tractarà, doncs, d'una formació impartida per l'ICA que tindrà una durada de 12 hores repartida entre 8 sessions i que començarà aquest divendres. Aquesta formació està oberta a tots aquells professionals qui treballen amb l'atenció a persones i col·lectius vulnerables.

Comentaris