La Mañana regalarà el dia de Sant Jordi el llibre guardonat al 32è Premi Lladonosa

Leonard Jové és l'autor de "Seguretat pública, higienisme i benestar social. El procés històric de formació del cos de bombers de Lleida, 1840-1975", obra que distribuirà el diari La Mañana aquesta Diada de Sant Jordi
Presentació sobre el llibre sobre la història dels bombers a Lleida a l'IEI ©LaMañana
photo_camera Presentació sobre el llibre sobre la història dels bombers a Lleida a l'IEI ©LaMañana

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida va acollir el passat dimarts 19 la presentació del llibre que narra la història del cos propi de bombers a la capital del Segrià entre els anys 1840 i 1975. Aquesta obra és fruit d'una tesi doctoral de l'autor, Leonard Jové, que va presentar al Programa de Doctorat en Territori, Patrimoni i Cultura de la Universitat de Lleida i va guanyar la 32a edició del Premi Lladonosa d'Història Local.

Acte de compareixença a l'IEI ©LaMañana
Acte de compareixença l'IEI ©LaMañana

El guardó lleidatà li va atorgar a l'autor 4.000 euros en efectiu i la publicació del llibre. A més a més, una de les particularitats que caracteritza Jové, és la de ser bomber, a part d'historiador. 

El president de la Diputació de Lleida i de l'IEI, Joan Talarn, present a l'acte, va valorar la doble condició de Jové, fet que l'habilita per donar a conèixer de manera fidel i acurada la història d'un cos que va nàixer el 1840 gràcies a la implicació de la Paeria i la Diputació. També va mencionar la tasca imparable del servei d'Arts Gràfiques de Lleida, que aquest any farà 140 anys que treballa.

Llibre sobre el cos de bombers a Lleida ©LaMañana
Llibre sobre el cos de bombers a Lleida ©LaMañana

L'obra guardonada mostra dues perspectives diferents sobre la investigació del cos de bombers a Lleida. La primera mostra la vessant institucional, que parla; de l'anàlisi del finançament i la conjuntura política que va sustentar el cos; els reglaments que el van organitzar; el personal que el va formar i els recursos i materials que disposava. I la segona visió, ofereix l'entorn social de cada conjuntura històrica i la representació de la nova i necessària eina d'afermament de la seguretat pública. 

En la compareixença a l'IEI hi van assistir; el president de la Diputació de Lleida i de l'IEI, Joan Talarn; el director de "La Mañana", Francesc Guillaumet; l'alcalde d'Alguaire, Antoni Perea; la catedràtica d'Història Moderna de la UdL, Maria José Vilalta; l'autor del llibre, Leonard Jové; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'IEI, Estefania Rufach; el director, Joan Josep Ardanuy; el president de la Fundació Josep Lladonosa i catedràtic d'història de la UdL, Manel Lladonosa; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín; el director dels Serveis Territorials d'Interior, Xavier Garrós; el rector de la UdL, Jaume Puy; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; el president-editor de "La Mañana", Jordi Solana. 

Presentació del llibre guardonat al Premi Lladonosa ©LaMañana
Presentació del llibre guardonat al Premi Josep Lladonosa ©LaMañana

Comentaris