Any ple d’efemèrides sardanistes

Pere Masats compaginaba la música amb la fabricació de llapis
photo_camera Pere Masats compaginaba la música amb la fabricació de llapis

L’any 2019 destacarà en l’àmbit sardanista per la gran quantitat d’efemèrides d’autors i compositors sardanistes. Segons la Confederació Sardanista de Catalunya, en un acurat llistat, s’identifiquen més de 70 aniversaris.

Així se celebren els 150 anys del naixement dels compositors Josep Cirilo Expósito, Magne Bosch i Vives, Salvador Raurich Ferriol i Pere Valls i Duran i els 125 de compositors com Josep Font Grau, Pere Masats Vilalta, Ramon Rosell Mestres, Joaquim Zamacois Soler, Agustí Borguñó Garriga, Faust del Cerro Alabau, Joan Gaig Andreu, Josep Juanola Reixach, Antoni Malats Gallés, Anastasi Niubó Cunill i Llorenç Sales i Tost.

Com a curiositat destacar que Pere Masats, que va ser el creador d'una fàbrica de llapis que amb el temps va ser la coneguda Industrias Masats, de la marca Alpino.

D’aquest grup destaquem, per la seva prolífica obra, a Agustí Borgunyó. Va viure als EUA, on continuar escrivint sardanes. Moltes d'elles van ser premiades, i es menten com Collserola, Violetes del Bosc, o La cova del Drac.

També celebrem el centenari del naixement d’autors com Joan Cerrada Vivet, Sebastià Figuerola Escusa, Josep M. Albertí Busquets, Manuel Bertran Pujol, Antoni Carbonell Costa, Jaume Casadevall Costa, Josep Llopis Rius, Jofre Margarit Tayà, Ferran Muzás Joaquim, Josep M. Oriol Murt, Romà Pujades Ticó, Artur Rimbau Parals, Joan Baptiste Sabater Sànchez, Enric Sauret Gastó i Albert Serrano Delclòs.

Pel que fa als 75 anys de la seva mort trobem els noms de Joan Castañer Turon, Agustí Coll Agulló, Pasqual Godes Terrats, Pau Guanter Casadevall, Jaume Juanola Escaler, Josep Pi Pascual, Domènec Rovira Castellà i Ramon Serrat Fajula.

Composicions de Pere MasatsPel que fa a Pau Guanter, es calcula que va composar unes 200 sardanes, algunes d'elles obligades de tenora. Va fundar la cobla Els Rossinyols, molt coneguda i de fama a la seva època.

Pels 50 anys de la mort es poden commemorar els noms de Francesc de Paula Argemí Mustich, Josep M. Arnaus Casals, Francesc Casanova Estorch, Vicenç Castellano Alcaide, Josep Cervera Bret, Fortunat Esquerrà Negrell, Enric Gratacós Massanella, Pere Mercader Andreu, Isidre Molas Font, Joan Monclús Monclús, Jaume Pahissa Jo, Leandre Roure Garriga, Ramon Sopeña Vidal, Josep Sutorras Fortuny, Melcior Vaquer Clapera i Josep M. Vilà Saliner.

Pere Mercader és conegut per Escalenca,  però és autor de més de 400 composicions, algunes obligades de tible, o de tible i tenora.

Finalment, s'escauen els 25 anys de la mort de Josep Capell Hernàndez, Esteve Casademunt Verdaguer, Josep Colomer Ribera, Agustí Cot Bonfill, Isidre Fabra Bover, Salvador Illa Jansana, Josep Jofré Savé, Jaume Mestres Pérea, Josep Planas Casals, Jaume Riumalló Orriols i Aureli Vila Gómez.

Josep Capell també és un nom molt conegut dins el món sardanista. Amb més de 70 sardanes, moltes d'elles són de domini popular com Ara saltarem, Sardanes a la lluna o Sardanes a Mollerussa.

Comentaris
Més a Tres i fora