'Trinxeres" fa un recorregut entre el nord del Pallars i el Delta de l'Ebre, l'últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya

La sèrie de TV3 descobreix què queda d'aquell front, en un emotiu viatge que transcorre en bona part, per terres lleidatanes, des del Pallars fins a Tremp en un recorregut que continuarà cap al Montsec i Balaguer, pel front del Segre fins a Seròs.

foto3
photo_camera “Trinxeres” és una “roadmovie”, un viatge que permet descobrir els espais físics i emocionals de l’últim gran front de la Guerra Civil.

El programa

La primavera del 1938, dos anys després de l’esclat de la guerra, l’exèrcit franquista va arribar al mar amb l’ocupació de Vinaròs i va dividir el territori de la República en dues parts. Catalunya va quedar aïllada i s’hi va estabilitzar una
línia defensiva que seguia la frontera natural dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre: l’últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya. En aquests 350 quilòmetres, entre el nord del Pallars i el Delta de l’Ebre, hi va haver centenars de batalles, milers de morts i moltes històries humanes que van quedar enterrades a les trinxeres. foto

Milers de joves hi van deixar la vida, abatuts pel foc dels morters, l’aviació i les bales. En un instant, van dir adéu als fills, a la dona, als pares, als germans, als amics, a la parella, a la joventut, als somnis i a les il·lusions. I després, es va imposar la por, l’oblit, els crits dels vencedors i el silenci dels vençuts. Vuitanta anys després, en Carles, l’Eloi i en Marc recorren a peu els 350 quilòmetres d’aquest front bèl·lic. Durant el viatge, descobriran què queda d’aquell front en el territori i entre la seva gent. foto5

El punt de partida serà el front del Pallars, des del port de la Bonaigua fins a la serra de Sant Corneli, al costat de Tremp. El recorregut continuarà cap al Montsec i Balaguer, pel front del Segre fins a Seròs. I a les Terres de l’Ebre, visitaran els escenaris de la batalla de l’Ebre i arribaran fins al tram baix del riu, fins al Delta. A més, en els dos
últims capítols, “Trinxeres” s’endinsarà en els tres anys de Guerra Civil a Barcelona, fins que les tropes franquistes entren a la ciutat, i resseguirà el camí de la retirada i l’exili cap a França. “Trinxeres” és un programa del Departament de Documentals i Nous Formats de TV3, dirigit per Eloi Vila, que compta amb la col·laboració de Funky Monkey. El format s’inspira en la sèrie “Ten Oorlog”, de la cadena VRT, la televisió pública flamenca, de Bèlgica.

Format

“Trinxeres” és una “roadmovie”, un viatge que permet descobrir els espais físics i emocionals de l’últim gran front de la Guerra Civil. L’itinerari sobre el terreny portarà els espectadors pels escenaris bèl·lics i per alguns monuments commemoratius per poder entendre què hi va passar. foto9Però el recorregut humà serà el més important, amb la recerca de testimonis del present i del passat relacionats amb la guerra, i també amb la convivència entre els membres de l’equip. 
L’Eloi i el Carles són els narradors que expliquen les històries i conversen amb els entrevistats, en un viatge en què comparteixen protagonisme amb el càmera, el Marc. A més, el Carles és qui s’encarrega de recordar persones que van viure la guerra i tenen una història personal potent. Aquest és un element clau del format: l’homenatge a persones anònimes que van viure la Guerra Civil, les que van perdre la vida al front i les que tenen històries emotives per explicar. Aquest acte simbòlic es fa en un punt concret del territori recorregut, un espai relacionat amb les seves vivències, sempre amb el mateix ritual: clavar una estaca en el lloc assenyalat i col·locar-hi una placa amb el nom de la persona homenatjada i la data de naixement i de la mort. Tot amb l’objectiu d’explicar la seva història, en un moment únic que barreja l’emoció i la divulgació històrica. foto8


1 D’Isavarre a Tremp: la Guerra Civil al Pirineu (el Front del Pallars)

El viatge comença a la part nord del front de guerra, al Pallars, als entorns d’Esterri d’Àneu, per explicar l’ocupació franquista a les Valls d’Àneu. El recorregut continua fins a Llavorsí per descobrir les restes d’una de les batalles més sagnants i desconegudes de la guerra a Catalunya: la Batalla de Baladredo (Biuse), on van morir molts soldats republicans, molts d’ells de la Lleva del Biberó. A més, l’equip recorre Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Conca Dellà, on hi va haver la batalla de la Serra de Sant Corneli.

2 De Tremp a Balaguer: el Montsec i el cap de pont de Balaguer foto4

El recorregut comença dalt de la serra del Montsec i acaba a Balaguer. “Trinxeres” visitarà la Vall de Meià, l’Escola de Guerra de Tudela de Segre, Alòs de Balaguer i Balaguer, per explicar l’ocupació franquista de la ciutat i la posterior
batalla: l’ofensiva republicana pel control del cap del Pont. Durant aquest itinerari, l’equip del programa coneix Francesc Comavella, en Sisquet, un home de 100 anys que va lluitar a la Batalla de Belchite; Miquel Carlí, testimoni d’una de les últimes batalles aèries més destacades de la guerra a Catalunya, i els fills, néts i besnéts del soldat Joan Montserrat, que cada any es troben a l’entorn de la seva tomba, enmig del bosc, a tocar de Camarasa.

3 De Vilanova de la Barca a Seròs: el front del Segre

En el tercer capítol, “Trinxeres” reviu la guerra al tram baix del front del Segre. El recorregut comença a Vilanova de la Barca, una població que va quedar esborrada del mapa pels combats entre republicans i franquistes, i acaba a
Seròs. En el seu pas per Lleida, una ciutat que l’abril del 1938, amb l’entrada de les tropes franquistes, va quedar partida en dues parts, el programa es fa ressò dels bombardejos contra la població civil i visita el turó de la Seu Vella.
Un dels testimonis és Manel Sampedro. Tenia nou anys i era a classe quan va sobreviure al bombardeig de Lleida, que va matar una cinquantena de nens i professors al Liceu Escolar. 

D’altra banda, al pont de Seròs, la família Casares ressegueix emocionada, a través de cartes, els llocs on va lluitar el seu avi, un soldat republicà.

4 De Faió a Flix: la Batalla de l’Ebre 1

Aquest és el primer dels dos capítols dedicats a la Batalla de l’Ebre, la més mortífera de la Guerra Civil Espanyola. El recorregut comença a Faió, un dels punts pels quals l’exèrcit republicà creua el riu la matinada del 25 de juliol de 1938, i avança per Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Flix. El poble de Vilalba dels Arcs va ser línia de front i a la Fatarella hi havia el gran contingent dels brigadistes internacionals i la línia de defensa republicana. A Flix, l’electroquímica va ser utilitzada per l’exèrcit republicà per fabricar explosius, per la qual cosa la població va ser permanentment bombardejada per l’aviació franquista. 

5 De Móra d’Ebre a Miravet: la Batalla de l’Ebre 2

El cinquè capítol comença a Móra d’Ebre i continua pels grans escenaris de la Batalla de l‘Ebre: les Camposines, Corbera d’Ebre, Gandesa, la Serra de Pàndols i Miravet. A les Camposines, el programa visita el monument dedicat a tots els soldats morts a la batalla. A Corbera d’Ebre, els efectes dels bombardejos franquistes; a Gandesa, la lluita de l’exèrcit republicà per conquerir el poble, i a la Serra de Pàndols, la massacre de la Lleva del Biberó. 

6 De Tortosa a la desembocadura de l’Ebre: la guerra al tram baix de l’Ebre foto7

És l’últim capítol que recorre l’últim front de la Guerra Civil a Catalunya, però no l‘últim de la sèrie. Comença a Tortosa, una ciutat on van caure més bombes que a Gernika. Uns fets que va narrar Ernest Hemingway com a corresponsal de guerra. De Tortosa, el recorregut avança cap a la Sénia, on hi havia un aeròdrom republicà que va passar a mans franquistes; les Cases d’Alcanar, Amposta i Deltebre. 

7 La Guerra a Barcelona

El 19 de juliol del 1939, un dia més tard que a la resta de l’Estat, el cop militar contra la República arriba a Barcelona. Les forces lleials a la Generalitat i les milícies populars aturen els colpistes després de dos dies de combats al carrer, però comencen tres anys de guerra a una ciutat que pateix la violència revolucionària, els bombardejos indiscriminats
de l’aviació feixista sobre la població civil, la misèria i, amb l’ocupació franquista el gener de 1939, la repressió del nou règim. En el recorregut per la ciutat, l’equip de “Trinxeres” coneix Antoni Cánovas, de 96 anys, que quan en tenia 16 va agafar el fusell per impedir l’aixecament militar franquista a Barcelona; Harmonia Sales, que d’adolescent va viure els bombardejos, i Rosa Dryja, filla d’un brigadista eslovac que mai va arribar a conèixer.

8 La retirada republicana: de Barcelona a Argelers

El 15 de gener del 1939, les tropes franquistes van ocupar Tarragona, i el 29 de gener, Barcelona. Mig milió de persones, ciutadans i soldats republicans van fugir cap a França pels Pirineus, camí d’un exili que, en molts casos, serà etern. 

El recorregut surt de Barcelona i segueix per Osona i el Ripollès fins a Camprodon, per on van marxar 100.000 persones. El programa creua la frontera pel Coll d’Ares i continua per Prats de Molló, Ceret, Perpinyà i Argelers, on hi va haver un dels camps de concentració més importants del sud de França A tocar de Manlleu, el nét d’un soldat republicà explica la història del seu avi, Joan Gesa, mort en combat mentre el seu batalló intentava frenar l’avanç franquista per permetre la retirada de milers de persones.

Font: Departament de Premsa de TV3