Mir declara que defensa la salut dels veïns i el compliment de la llei amb General d’Olis i Derivats

L’alcalde, acompanyat per regidors actuals i de l'anterior mandat, ha declarat amb motiu de la denúncia que l'empresa va presentar al juliol i en què l’acusa de prevaricació

<p>mirinterior</p>
photo_camera Mir i acompanyants, a la sortida de la seva declaració al Jutjat de Lleida

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha declarat aquest dilluns al jutjat d’Instrucció 1 de Lleida amb motiu de la denúncia presentada al juliol per l’empresa General d’Olis i Derivats SL, que l’acusa de prevaricació per voler perjudicar l’empresa.

El consistori creu que la querella és la resposta a la denúncia municipal del 2013 a la firma per irregularitats ambientals i urbanístiques

L’Ajuntament considera que aquesta querella és la resposta a la denúncia presentada pel consistori a l’abril de 2013 contra General d’Olis i Derivats per irregularitats ambientals i urbanístiques, “que només vol allargar la tramitació de regularització de l’expedient de legalitat urbanística que obliga l’empresa a enderrocar les darreres construccions que ha fet sense sol·licitar cap permís ni llicència com caldria”.

Segons fonts municipals, l'Ajuntament de les Borges Blanques ja va denunciar el 15 d’abril de 2013 davant la fiscalia de Lleida que les emissions a l’atmosfera de l’empresa superen el permès per la llei i que, a més, s’han fet obres d’ampliació sense llicència municipal i han començat una nova activitat sense la llicència corresponent.

Mir, acompanyat entre altres per diversos regidors borgencs actuals i del mandat anterior, ha assegurat estar “tranquil” perquè des de l’Ajuntament, ha dit, “sempre s’ha actuat en defensa del territori i de la salut dels veïns” i tenint en compte la legalitat vigent en matèria urbanística, “pel que sempre hem seguit els preceptius informes dels tècnics municipals i en aquest cas, també els d’Urbanisme i Medi Ambient de la Generalitat”.

En cap moment s’ha volgut perjudicar els interessos de l’empresa”, ha assegurat Mir a la sortida dels jutjats de Lleida. “Tot i tenir competències per paralitzar l’activitat de l’empresa, no ho hem fet, ja que entenem que és una activitat necessària per al territori i però que ha de ser compatible amb la salut dels nostres conciutadans”, ha afegit. Mir, però, recorda que existeixen informes mediambientals que alerten dels perjudicis que produeix l’activitat de l’empresa al medi ambient i sospiten que van ser els responsables de l’abocament il·legal d’uns residus d’oliasses en unes finques del terme. L’empresa es dedica al tractament del residu de l’oliva i segons l’alcalde, Enric Mir, les irregularitats daten de l’any 1996.

Segons Mir les irregularitats de l'empresa daten de l'any 1996

Així mateix, Mir ha dit que l’empresa va fer obres l’any 2009 en sòl no urbanitzable sense llicència municipal, i van continuar el 2012 edificant una nova nau de 10.000 metres quadrats sense sol·licitar cap permís, i que no han respost a cap dels tres requeriments de paralització d’obres fets el 2012. Per aquest motiu, l’abril de 2013, l’alcalde i dos regidors acompanyats per l’advocat del consistori van posar en coneixement de fiscalia tot l’expedient perquè un jutge procedeixi, si s’escau, i requereixi a les persones responsables de l’empresa per decidir si han comès o no delicte.

A més, el 8 d’octubre de 2014 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida celebrada a Balaguer va denegar el pla especial urbanístic per a la regulació del projecte ambiental d’activitats d’indústria d’oli vegetal de l’empresa General d’Olis de les Borges Blanques i va instar a l’Ajuntament de la capital de les Garrigues a ordenar l’enderrocament de les construccions que l’empresa ha fet sense les corresponents llicències.

Comentaris