Retiraran 10 milions de quilos de fruita per elaborar sucs destinats a beneficència

Segons les darreres informacions, el Fons Espanyol de Garantia Agrària i el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris, ja han aprovat tot el procediment i cap a finals de setmana ja es podrien començar a signar contractes entre el Banc dels Aliments i les indústries transformadores.

Foto RdP sector acord retirades Interior
photo_camera Foto RdP sector acord retirades Interior

El Ministeri d’Agricultura ha fixat en 10 milions de quilos el volum de retirada de fruita per la producció de sucs que es destinaran a la beneficència, per tal de no distorsionar la lliure competència en el comerç del suc transformat. Tot i que, aquesta xifra es podria revisar a petició del sector.

Aquest dilluns, Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, ASAJA, Associació Agrària de Joves Agricultors, UPA, Unión de Pequeños Agricultores, JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i FCAC, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, han fet públic l’acord a què han arribat indústria i beneficència per a fer efectives les retirades al suc acordades juntament amb l’Administració i les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH).

Segons han explicat els responsables del sector fructícola, aquestes retirades es faran efectives amb el pagamen en espècie del cost de transformació i envasat amb una correlació d'11 a 1. És a dir, per cada quilo de suc que sortirà de la indústria cap a beneficència, el sector en lliurarà 11. L'acord de pagament en espècie, llargament reclamat pel sector, dotarà al mecanisme de més autonomia i facilitat d'aplicació gràcies a regular la via en què es finança la transformació. El sector està convençut que amb aquesta mesura el mercat reaccionarà a l'alça i es recuperaran els preus, després de la problemàtica que viu la fruita de pinyol des de l'inici d'aquesta campanya, marcada per baixos preus de mercat.

Pel que fa a l'inici de la retirada, el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) i el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (SERMA), ja han aprovat tot el procediment i cap a finals de setmana ja es podrien començar a signar contractes entre el Banc dels Aliments i les indústries transformadores.

Malgrat la satisfacció del sector per haver aconseguit aquest acord, els representants de les entitats fructícoles han denunciat la indiferència de la Comissió Europea davant la problemàtica que travessa enguany el sector de la fruita estatal i han anunciat que la batalla continua a Europa. Així, han criticat el Comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, per no haver-se dignat ni a atendre, ni a contestar les nostres demandes, tot i que la Comissió ja va reconèixer que les mesures de gestió i previsió de crisi previstes en l'OCM no funcionen. També hem trobat a faltar la resposta dels nostres líders europeus, han subratllat.

Altrament, han defensat la necessitat de prevenir amb antelació altres possibles situacions amb vista al futur i, per això, els representants d'aquestes entitats han reclamat mesures de gestió i prevenció de crisi eficaces incloses en la nova OCM. Aquestes mesures implicarien incrementar el preu de retirada i per incrementar el volum que es permet retirar. Pel que fa al preu, en una situació ideal, aquest no hauria de ser inferior al preu de cost (30 cèntims d'euro/quilo.), mentre que els volums no haurien de tenir límit més enllà d'aconseguir una reacció del mercat, han defensat.

El sector fructícola no considera que el volum de fruita produït enguany sigui en absolut el causant de la crisi, ja que ens trobem en uns nivells similars al dels altres anys. En aquest sentit, lluny de frenar la producció estatal de fruita de pinyol hem d'assumir que en som grans i bons productors i que el repte ara és buscar mercats nous i consolidar aquells en els quals ja estem presents i dominem.

comentaris