Maridatge de turisme cultural i museus al projecte 'El patrimoni emociona'

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural promociona dues noves propostes amb Lleida ciutat i Balaguer com a protagonistes

photo_camera Touroperadors al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i en col·laboració de les Xarxes Territorials de Museus, impulsa la creació de quatre productes de turisme cultural integrats sota el lema El patrimoni emociona, dos dels quals es localitzen a la demarcació de Lleida. Aquestes noves propostes són: El camí de Sant Jaume a Lleida. Sabors medievals (Museu de Lleida) i L'or del Segre. A la recerca del somni de Mariam (Museu de la Noguera, Balaguer). Les altres dues són: Viatge als orígens de Pau Casals (Museu Pau Casals, El Vendrell) i El vi fa sang. Ofici i tradició (Museu de la Vida Rural, Espluga de Francolí).

Atraure més visitants als museus, principal objectiu

El patrimoni emociona té per objectiu aconseguir atraure més turistes als museus mitjançant unes experiències de turisme cultural, en les que els museus són l’eix central. Aquestes propostes incorporen altres serveis turístics i culturals de qualitat que s’adrecen a diferents segments del mercat turístic, segons l’experiència: turisme familiar, turisme sènior, empreses, turisme educatiu, cultural i melòman. S’ofereixen en català, castellà, anglès i francès.

Per tal de promoure aquests productes en el mercat de les experiències turístiques, s'ha organitzat, durant dos dies, un famtrip (o viatge de familiarització) en el que hi participen 18 touroperadors, dels quals 11 són catalans, 5 de la resta de l’estat i 2 procedents de França i Alemanya. Aquest viatge de familiarització permet al sector conèixer de primera mà els quatre productes i facilitar la seva comercialització.

El camí de Sant Jaume a Lleida proposa un itinerari cultural guiat que s’inicia al Pont Vell, passa per l’Arc del Pont, la Paeria, l’antic Hospital de Santa Maria, la Capella del Peu del Romeu i el carrer Cavallers. Tot seguit es realitza una visita a la Seu Vella, on es pot contemplar la capella de Sant Jaume. El recorregut segueix per l’església romànica de Sant Martí, per l’església de Sant Llorenç i finalment al Museu de Lleida.

La segona proposta, a Balaguer, comença amb la visita al Museu de la Noguera, on s'explica el passat medieval andalusí de Catalunya i la importància del Segre, continuant amb una passejada pel centre històric de Balaguer amb l'aigua com a eix del recorregut, un taller de recerca d'or amb àbac i finalitza amb la recerca real d'or al riu amb una pausa per degustar l'or líquid de la nostra terra: l'oli produït pels molins de La Noguera acompanyat d'un tast de vi de la DO Costers del Segre.

Comentaris