Del 19 al 28 d'octubre

El rap i la poesia femenina occitana, protagonistes de la 2a edició d'Òc Cultura

'Sens racinas, pas de flors' ('Sense arrels, no hi ha flors') és el títol de la segona edició d'Òc cultura

Arties, al cor d'Occitània ©Territoris
photo_camera Arties, al cor d'Occitània.

Després de la primera edició d'Òc Cultura, la qual posà la mirada sobre el catarisme i la literatura trobadoresca, Lleida tornarà a acollir aquest cicle cultural dedicat a la cultura occitana del 19 al 28 d'octubre.

Aproparà al públic les diverses manifestacions culturals que van des de l'Aran, fins a les Valadas del Piemont, passant per Gascunya i la Provença

Música, poesia i coneixement són els tres eixos a partir dels quals s'organitza Òc Cultura, que omplirà d'encís diversos escenaris de l'històric edifici que ocupa l'Institut Estudis Ilerdencs.La 2a Òc Cultura arrencarà el dimecres 19 d'octubre, a les 18.00 hores, de la mà de la presentació de l'antologia poètica 'Paraula de hemnas', amb Paulina Kamakine. Es tracta d'un recital de poesia que permetrà connectar amb algunes poetes occitanes que recitaran els seus poemes.

El divendres 21 d'octubre, a les 19.00 hores, serà el torn de la música occitana amb 'Pantais Clus', una proposta del poeta i artista multidisciplinar Damb Rodín Kaufmann. Un creador amb segell propi que omplirà de ritme el Pati de l'IEI amb una particular fusió la llengua occitana i les sonoritats del hip-hop.

El dilluns 24 d'octubre, a les 18.00 hores, tindrà lloc la conversa creativa 'Trabalhar entara lengua: era bua en esperit', on hi intervindran la cantant i activista aranesa Damb Alidé Sans i el traductor Antoni Nogués. 

El leitmotiv d'enguany -'Sens racinas, pas de flors' / 'Sense arrels, no hi ha flors'- remet un proverbi popular que sintetitza molt bé què és viure en la contemporaneïtat a Occitània, a mig camí entre la tradició i la innovació present 

El punt final d'aquesta edició arribarà el divendres 28 d'octubre, a partir de les 17.00 hores. Vindrà de la mà d'un taller obert de cant polifònic i del concert del grup musical i artístic Damb Blu l'Azard (a les 19.00 hores). Una activitat oberta a totes les edats i experiències musicals, basada en el repertori musical de la tradició oral. Aquest taller es presenta com una experiència col·lectiva terapèutica que, seguidament, tindrà el relleu del concert d'aquesta banda Blu l'Azard, la qual convidarà a un viatge al seu particular món sonor caracteritzat per la mescla entre tradició, nova creació i performance.

Comentaris