DEL 19 AL 23 D'OCTUBRE

Les obres audiovisuals lleidatanes prendran protagonisme al Som Cinema

Es podran descobrir films com 'Defensores', 'El sostre groc', 'Neu' i 'Viaje de Vuelta', entre altres

Presentació del 13è Som Cinema. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera Presentació del 13è Som Cinema. Fotografia: Cristina Mongay.

El dimecres 19 d'octubre començaran a projectar-se els audiovisuals que configuren el programa del 13è Som Cinema, el Festival Audiovisual Català de la ciutat de Lleida. Es tracta de 58 projectes cinematogràfics vinguts d'arreus dels Països Catalans que encara no s'han estrenat oficialment ni a Lleida, ni a Catalunya.

L'espai que donarà el tret de sortida a la primera visualització serà l'Auditori del Campus de Cappont de la UdL, on es projectarà fora de concurs el documental 'Defensores', realitzat pel Col·lectiu Tara, el qual aborda les amenaces als drets sexuals i reproductius de les dones. 

La presentació del Som Cinema ha tingut lloc a l'IMAC Lleida i ha comptat, entre altres, amb la intervenció de la directora del festival, Judith Vives

Al marge de les seccions competitives, el Som Cinema permetrà l'estrena en primícia a Lleida del documental 'El sostre groc', obra de la directora catalana Isabel Coixet, el qual gira al voltant dels casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida. Després del seu pas pel Festival de Sant Sebastià, 'El sostre groc' es podrà veure a Lleida en 4 passis a la pantalla d'ScreenBox Lleida (20 d'octubre, a les 20.15 hores; 21 d'octubre, a les 20.45 hores; 22 d'octubre, a les 22.45 hores; i 23 d'octubre, a les 18.00 hores).

En la presentació del programa del 13è Som Cinema, Judith Vives, la directora del festival, ha destacat la vàlua de la nova onada de cineastes catalans, que es poden descobrir a escala internacional i local gràcies a la projecció que està tenint actualment 'Alcarràs'. "El cinema és un reflex clar del territori i amb el film que inaugura la mostra ja es constata molt clarament quines són les intencions del Som Cinema d'enguany, que és donar veu als feministes i a les narratives més plurals", explicava Vives.

Al llarg de les 5 jornades de Som Cinema, es podran veure 58 produccions: 5 llargmetratges, 12 curts, 9 documentals llargs i 6 documentals curts

En la secció oficial es podrà gaudir de 'La Maternal', de Pilar Palomero, després del seu èxit a Sant Sebastià, que narra la història d'una jove en risc d'exclusió que arriba embarassada a un centre d'acollida; 'El fred que crema', de Santi Trullenque, que explica l'acollida d'una família jueva per part d'un jove matrimoni en plena Segona Guerra Mundia; 'La amiga de mi amiga', l'òpera prima de Zaida Carmona, una comèdia d'embolics protagonitzada per dues lesbianes; o els curts 'La dona i els dies', de Joan Ramon Armadàs, i 'Work in class', de Pol Diggler.

Quant als documentals, destaca 'La veu de Thais', de David Casals-Roma, que convida a descobrir Elena Jordi (1882-1945), l'actriu i empresària teatral que es convertí en la primera directora de cinema de l'Estat espanyol; o 'Camí d'Àrreu', d'Aleix Gallardet, que explica l'abandonament d'aquest poble situat al cor dels Pirineus lleidatans.

L'audiovisual lleidatà tindrà un gran protagonisme al Som Cinema, tal com proven 'Defensores' i 'El sostre groc', i s'hi sumen altres projectes, com el curtmetratge 100% lleidatà 'Neu', de Marta González, que explica com els infants són capaços de conèixer-nos millor que nosaltres mateixos, i de donar-nos esperances per viure; o l'avançament de la pel·lícula 'Viaje de Vuelta', de Carlos Bauhause, que actualment està en ple rodatge i que servirà per posar el punt final del festival, el diumenge 23 d'octubre.

Les sales de butaques de l'ScreenBox Lleida seran les encarregades d'acollir la majoria de les projeccions, on també cal sumar-hi la presència de l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera i el Rectorat de la UdL, Ilerna i el Beat Cafè i Soul

En aquest 13è Som Cinema, també es dedicà un espai al talent cinematogràfic dels joves amb la projecció dels audiovisuals elaborats per l'alumnat dels Instituts Escola del Treball, Caparella, Josep Lladonosa, de Lleida, i l'Institut La Serra de Mollerussa. Aquests es projectaran en el marc del Som Secundària al centre Ilerna. Per altra banda, també es ressaltaran els projectes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d'Espectacles Audivisuals d'Ilerna i de l'Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT).

Comentaris