El director i animador nominat als premis Oscars, Barry Purves, rebrà a Lleida el premi Animation Master del 28è Animac

El britànic ha estat reconegut amb nombrosos premis mundials i ha col·laborat en films de Tim Burton i Peter Jackson
El director, animador i guionista, Barry JC Purves - Foto: Animac
photo_camera El director, animador i guionista, Barry JC Purves - Foto: Cedida per Animac

La 28a edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que organitza l'Ajuntament de Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, concedirà el Premi Animation Master a Barry JC Purves (Regne Unit, 1955), director, animador i guionista nominat als premis Oscar i BAFTA. Les seves pel·lícules, molt teatralitzades i sovint polèmiques, han guanyat més de setanta premis arreu del món i es podran veure a la capital del Segrià en una extensa retrospectiva que Animac dedicarà al creador britànic, la més completa feta mai. Purves, que ha col·laborat en pel·lícules dirigides per Tim Burton o Peter Jackson, també impartirà un taller per als alumnes d'animació de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol.

Models de Barry Purve
Models de Barry Purve 

La 28a edició d'Animac, que estarà dedicada a la diversitat, vol reconèixer Purves pel seu talent a l'hora de combinar l'animació més personal amb la direcció escènica per a teatre. Des de la mostra valoren que serà un "honor" rebre a Lleida aquest "mestre de l'stop motion més artesanal", amb una llarga trajectòria al món de l’animació, que tracta en les seves pel·lícules temes molt íntims amb una sensibilitat "exquisida" i que va ser un dels primers animadors que, de manera oberta, va tractar l'homosexualitat en el seu film 'Achilles' (Regne Unit, 1995).

Curt d'animació "ACHILLES" de Barry Purves
Curt d'animació "ACHILLES" de Barry Purves

Purves ha estat reconegut amb nombrosos premis entre els quals destaca el prestigiós Cristal d'Honor en la darrera edició del Festival Internacional de Cinema d'Animació d'Annecy. El director és doctor honoris causa per la Universitat de Staffordshire (Regne Unit) i va rebre el Premi John Owens de la Universitat de Manchester. Com a referent ineludible de l'animació, va treballar en les fases inicials de dos importants produccions de Hollywood: 'Mars Attacks!' (Estats Units, 1996) de Tim Burton i 'King Kong' (Estats Units, 2005) de Peter Jackson.

La seva filmografia més personal inclou obres com 'Screen Play' (Regne Unit, 1992), que va ser nominada a millor curtmetratge d’animació als premis Oscar de 1993. També és autor de films com 'Next' (Regne Unit, 1989), 'Screen Play' (Regne Unit, 1992), 'Rigoletto' (Regne Unit, 1993), 'Achilles' (Regne Unit, 1995), 'Gilbert and Sullivan' (Regne Unit, 1998), 'Hamilton Mattress' (Regne Unit, 2001), 'Plume' (Regne Unit, 2010), 'Tchaikovsky' (Moscou, 2012) i 'No Ordinary Joe' (Regne Unit, 2021).

A través de l’estudi d’animació Cosgrove Hall, ha participat també en les millors sèries britàniques d'animació de titelles i programes infantils per a canals de televisió com ara la BBC i Channel Four.

Comentaris