Bellvís es prepara un any més per enfrontar-se a les tropes de Felip V en el marc dels Firals

Enguany, superat el primer quart de segle de la festa popular i també tota la crisi sanitària, Bellvís celebrarà la vint-i-sisena edició de la festa popular del 29 al 31 de juliol i, com cada any, al voltant de tres-centes persones convertiran Bellvís en una llegenda
firals 2019 notícia
photo_camera Cal Bufalà tornarà a protagonitzar la història de la Maria i en Joan. Imatge de l'edició de 2019. Foto: Josep A. Pérez

Amb la festa dels Firals, el municipi de Bellvís recuperat la memòria històrica i contextualitzar-la en el temps. La iniciativa també ha permès incorporar-la al calendari de les festes populars de Catalunya. Bellvís va proposar-se trobar un fil conductor per donar forma a una festa popular capaç d'atreure turisme i divulgar el municipi del Pla d'Urgell, i el repte va resultar en els Firals de Bellvís. 

undefined
Els Firals és una festa d'esforç col·lectiu del vilatans de Bellvís. Imatge de l'edició de 2019. Foto: Josep A. Pérez

La tardor del 1995, un grapat de bellvisencs van començar a gestar el projecte dels Firals, però ho van fer fugint del context històric medieval en el que s’havien recreat altres festes. Després d’una recerca documental, es va creure adient traslladar la història a l'any 1637, data de gran transcendència amb l’entrada de les tropes de Felip IV a Catalunya, i l’espurna amb la qual esclataria la Guerra dels Segadors.

Un cop es va decidir l’escenari històric en el qual es desenvoluparia la festa, es va començar a treballar, encarregant-ho a experts, els textos, les músiques i les coreografies de les danses, que es van fer exclusivament per la festa, tot un esforç col·lectiu que es va fer realitat el juliol de 1997. Aquesta primera edició va comptar amb la complicitat del grup de teatre La Portalada,i dició rere edició, es van incorporar el grup de malabars, la colla sardanista i la colla gegantera i grallera, fins aconseguir la implicació completa de l’Associació de dones Pou de l’Or, les puntaires, les escoles i les AMPA, la Comissió de Festes, la Coral Espiga d’Or i molts més bellvisencs i bellvisenques que. a títol personal, han dedicat hores i esforç a fer realitat Els Firals i la Llegenda de Cal Bufalà.

Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà (3)
Els Firals de Bellvís i l'Anella de Cal Bufalà. Imatge de l'edició de 2019. Foto: Josep A. Pérez

La Llegenda de Cal Bufalà

Diu la llegenda que, al segle XVII, els malfactors o qualsevol persona perseguida per la justícia se'n podien deslliurar si abans podien picar l'anella de la picaporta de la residència dels Bufalà de Bellvís. La història recuperada que data del 1637, i que indica que la família tenia una prerrogativa reial que li permetia donar asil a tots aquests fugitius de la justícia i donar-los un judici just. Amb aquest fil argumental, Bellvís es transforma en un escenari per representar la història que protagonitzen dos joves, la Maria i en Joan, immersos en la conjuntura de la Guerra dels Segadors i l’entrada de les tropes de Felip IV. 

Enguany, superat en primer quart de segle de la festa popular, i també tota la crisi sanitària, Bellvís celebrarà la vint-i-sisena edició de la festa popular del 29 al 31 de juliol i, com cada any, al voltant de tres-centes persones convertiran Bellvís en una llegenda. 

El programa dels Firals

Divendres 29 de juliol

21:45 h           Caminada amb torxes fins als Arcs. Allí ens rebran amb danses, espectacles de foc i ball de gegantets amb la música en directe de l’Orquestra Sons del Pla de l’Escola de Música Musiquem Bellvís.

Dissabte 30 de juliol

 12:00 h           Obertura dels Firals de Bellvís amb els pregoners, tambors i gralles, gegantets, xanques i malabars infantils.

12:30 h           Obertura de la fira de productes artesanals. Representació amb titelles de L’Anella de cal Bufalà i vermut dels Firals. Podrem reviure oficis antics com l’artesà de la forja.

19:30 h           Arribada dels Nobles de la vila i dels Nobles forans convidats.

Els acròbates infantils donaran pas a l’espectacle de saltimbanquis amb jocs malabars.

Representació de la nova història dels Firals.

19:45 h           Recital de poesia al carrer del Forn.

21:00 h           Sopar típic dels Firals.

22:00 h           Nit de festa amb la Colla Gegantera, acròbates, el ball pla, les corrandes, la bolangera, el ball de gegants, la dansa de les torxes, el ball del búfal i l’actuació dels braus i els malabars de foc.

00:30 h           Concert i akampada vikinga al polígon Les Planes, amb l’actuació dels grups Comandants de Tros i Bredda.

Diumenge 31 de juliol

 10:00 h           Xocolatada a preu popular. Tastareu un producte arribat del Nou Món.

Obertura de la fira de productes artesanals. Podrem reviure oficis antics com l’artesà de la forja.

11:30 h           Missa cantada en cant gregorià per la Coral Espiga d’Or, amb l’assistència dels Nobles de la vila.

12:30 h           Repic de campanes i festeig del bateig dels bessons de cal Bufalà.

Homenatge als nouvinguts amb danses tradicionals, la del búfal i la dels gegantets, ballades per nens i nenes de la vila. Actuació dels acròbates infantils.

19:30 h           Representació amb titelles de L’Anella de cal Bufalà, seguit de l’espectacle dels saltimbanquis amb jocs malabars. Podreu veure els Nobles de la vila passejar per la plaça i podreu comprar remeis miraculosos a l’entabanador. Tingueu misericòrdia amb els pobres orfes que emparen els frares. Escoltareu les tràgiques noves que ens portaran els Segadors. I vigileu bé els homes, que vindran les bagasses! No us podreu perdre tampoc les xafarderies de les dones de l’estenedor.

22:00 h           Nit de festa amb la Colla Gegantera, acròbates, el ball pla, les corrandes, la bolangera, el ball de gegants, la dansa de torxes i el ball del búfal.

Comentaris