FiraTàrrega enceta la temporada presentant els 17 projectes seleccionats per Territori Creatiu

L'organització considera que Tàrrega ofereix un entorn i paisatges singulars que permeten disposar d'un ampli ventall de possibilitats per aprofundir en el concepte d'espai en les arts de carrer
La directora executiva de FiraTàrrega Natàlia Lloreta ©MartaArgilés
photo_camera La directora executiva de FiraTàrrega Natàlia Lloreta ©MartaArgilés
FiraTàrrega arrenca el calendari d'activitats fent públics els projectes que enguany formaran part del programa de Suport a la Creació, que porta per nom Territori Creatiu una iniciativa que té com a objectiu donar suport als artistes per desenvolupar els seus processos de creació i producció escènica. 

Enguany hi destaquen 17 propostes amb artistes i companyies de llarg recorregut i trajectòria que s’arrisquen en formats, però també amb noms emergents per donar espai i veu al talent més jove. Del total dels projectes seleccionats el 50% són de l'àmbit teatral, el 22% de circ, el 17% de dansa i l'11% restant de disciplines diverses com ara instal·lacions o música.

Aquests projectes representaran gairebé la meitat de la programació de FiraTàrrega que aquest 2023 tindrà lloc del 7 al 10 de setembre

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan ©MartaArgilés
L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan ©MartaArgilés

Territori Creatiu és el programa de recerca, innovació, capacitació professional, acompanyament de processos creatius i coproducció d’espectacles, des d’on FiraTàrrega posa a disposició de creadors i professionals la seva expertesa en arts escèniques, arts de carrer i espai públic. El programa el configuren les seccions HivernemSuport a la Creació i In Situ - (Un)CommonSpaces i compta enguany amb la implicació i complicitat d’una cinquantena de Còmplices a la Creació formats per institucions, equipaments i espais de producció i exhibició que contribueixen a cobrir les necessitats de creació i a fer viables els projectes artístics de cada companyia.

Acte de presentació de Territori Creatiu al Teatre Ateneu de Tàrrega ©MartaArgilés
Acte de presentació de Territori Creatiu al Teatre Ateneu de Tàrrega ©MartaArgilés

L'organització considera que Tàrrega ofereix un entorn i paisatges singulars que permeten disposar d'un ampli ventall de possibilitats per aprofundir en el concepte d'espai en les arts de carrer. La fira vol seguir apostant pel públic que convoca el certamen, un públic amb una llarga trajectòria en arts de carrer disposat a posar-se al servei de la creació i formar part de processos creatius i assajos oberts. FiraTàrrega compta també amb anys d'experiència en acompanyar i assessorar les noves creacions en funció de les seves rutes i possibilitat de mercat. Un procés que té com a objectiu l'aterratge de les produccions al mercat amb les millors garantís de qualitat artística.

Membres de l'organització i dels col·lectius participants ©MartaArgilés
Membres de l'organització i dels col·lectius participants ©MartaArgilés

Les seccions de Territori Creatiu 2023

Hivernem - Es tracta del programa coorganitzat amb l’Institut Ramon Llull i que es correspon a la primera baula de creació d’un espectacle, l’etapa de la recerca i la investigació. L’objectiu és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura dramatúrgica vinculats a les arts de carrer i l’espai públic, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació.

Els 2 artistes seleccionats en la convocatòria 2022 i que desenvoluparan els seus projectes en 3 residències de creació al llarg d’un any, són Alejandro Santaflorentina amb Idil·li, una peça inspirada en els Idil·lis de Teòcrit que parteix de la premissa fictícia que totes les espècies vegetals tenen entitat jurídica; i Nico Jongen amb Incendis, una recerca sobre el foc que pretén documentar experiències i incentivar accions comunitàries per generar relats de futurs esperançadors.

Suport a la Creació - El programa Suport a la Creació 2023 inclou 15 propostes artístiques, de les quals un total de 12 formaran part de la programació de FiraTàrrega 2023 i 3 tindran un recorregut creatiu de 2 anys i es programaran en l'edició 2024 de la Fira.

Pel que fa als primers, destaquem: Alba G. Corral + Orquestra Julià Carbonell amb Les terres com planetes dansant, una producció conjunta entre l’Orquestra OJC de les terres de Lleida i FiraTàrrega amb la col·laboració de l’artista visual. Un espectacle audiovisual concebut com una gran metàfora d’agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre, com si fossin dos planetes d'una mateixa galàxia. 

Big Bouncers (Guaret, 22/23), amb Plata, peça de carrer que posa el focus en el cos i el moviment i utilitza els espais de trànsit per destacar la idea de contagi, afectació i transformació.

Cia. Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees un espectacle teatral transdisciplinari per descobrir quines formes adopta l'espiritualitat i la ritualitat en la societat globalitzada i del lliure mercat. 

Cia. Pagans (Guaret, 22/23) i El valor de res, una reflexió sobre els vincles entre la paraula escrita, els rituals, la memòria i la intel·ligència vegetal. Jo, travesti és la proposta que porta la 

Cia. Roberto G. Alonso, un espectacle multidisciplinari que, a traves del teatre, la dansa, la música i la performance, reivindica la figura del travesti. 

Companyia de Circ eia amb La pedra de fusta, una proposta de circ construïda a partir de l’univers suggerit per una troballa metafòrica entre dos materials. 

Farrés Brothers i Cia arriba amb una primera peça de carrer dirigida per Marta Sitjà que porta per títol HoHiHu. L’horrible història de la humanitat i aborda la història de la humanitat des de l’humor, l’única arma que pot canviar alguna cosa. 

Joan Català (Guaret 22/23) amb Idiòfona, una instal·lació construïda juntament amb l'audiència que observa el diàleg entre l’home i la matèria. 

La Baldufa aterra amb una nova creació de circ contemporani i teatral on, per primer cop, els integrants de la companyia no són els actors protagonistes. Els inclassificables 

Marga Socias i Els Mals Endreços proposen Orelles, una peça que es transforma en un joc que ens fa reflexionar sobre com escoltem i sobre com volem ser escoltats. 

Maria Palma Cia. (Guaret, 22/23) i La veu submergida, un diàleg entre el circ i un medi poc habitual, l’aigua.

La passejada immersiva de Quim Giron & Moon Ribas convida el públic a formar part d’un ramat humà i a deambular proveït d’un esquellot electrònic a Ramat simfònic.

Pel que fa als processos de llarg recorregut (Guaret 23/24) que es materialitzaran el 2024, trobem la Cia. Manipulats amb Xalats, un espectacle itinerant i circense per a tots els públics on els espectadors poden confegir i degustar l’autèntic gelat bomba mallorquí. El Kolektiv Lapso Cirk i QOROQ, una peça de circ que aprofundeix en el món de l’equilibri i en la creació d’un univers a través de la construcció/destrucció dels recursos disponibles. I, finalment, Sergi Estebanell que aposta per una experiència immersiva en forma de parc temàtic amb diferents artefactes i experiències interactives que parlen de la por, de la mort, de l'amor, de la vida i de l’alliberament personal a Acts of liberation.

L’activitat de Suport a la Creació implica estades de residència a Tàrrega dels creadors participants així com un programa d’assajos oberts a la ciutadania que s’anirà concretant més endavant.

Projecte europeu In Situ, (Un)Common Spaces - Gràcies al projecte europeu (Un)Common Spaces 2020-2024 de la xarxa In Situ, de la qual forma part FiraTàrrega, aquest 2023 se seguirà acompanyant la residència d’exploració conjunta dels artistes de Sauf le Dimanche i Eléctrico 28. Després d’una primera estada a la ciutat de Tàrrega (2022), les dues companyies en realitzaran una segona el 2023 a Evry (França) amb l’objectiu de seguir intercanviant i provant eines de treball, sobre com treballar el carrer i com relacionar-se amb el públic.

  

Comentaris