La destrucció del patrimoni, protagonista de les JEP2019 al Museu de Lleida

ramon rius gran2
photo_camera Fotografia del fons Ramon Rius, Institut d'Estudis Ilerdencs

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa cada any durant un cap de setmana entre els mesos de setembre i octubre.

L'edició 2019 a Catalunya tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 d'octubre. 
Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials, obriran les seves portes perquè la ciutadania gaudeixi de visites gratuïtes i pugui conèixer en profunditat el seu patrimoni, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

jep article2

Entre els primers equipament ponentins que ha anunciat el seu programa en el marc d'aquesta efemèride cal destacar el Museu de Lleida.

La pinacoteca lleidatana oferirà un cicle de cinema que girarà al voltant de la destrucció del patrimoni cultural, un conjunt d'episodis que al llarg de la història s'han produït degut a la vinculació de l'art a una ideologia política o religió.

De fet, caldria recordar que enguany fa 80 anys de la finalització de la Guerra Civil, un esdeveniment històric que va marcar la generació dels nostres avis i en què objectes artístics, també a Lleida, van trobar-se en perill de desaparèixer.

jep article3

Les sessions d'aquest cicle cinematogràfic seran presentades pel professor universitari Sandro Machetti

The Destruction of Memory (2016) serà el primer treball audiovisual a projectar-se, un documental que narra la vida de diverses persones que han protegit patrimoni arreu del món. Behold the Monkey (Cecilia y el Ecce Homo) (2017) i The Fresco Fiasco (2016) són dos curtmetratges que convidaran al públic a debatre sobre el polèmic cas de la restauració de l'Ecce Homo de Borja. La pel·lícula Diplomatie (Diplomacia) (2014), que es podrà visualitzar el dissabte, explica com un home dissuadí a Hitler de destruir els principals monuments de París; Los ojos de Ariana (2007) presenta els treballadors de la Filmoteca Nacional d'Afganistan per salvar l'arxiu fílmic de la guerra i l'amenaça dels talibans; i Las cajas españolas (2004) permetrà conèixer el trasllat d'obres d'art del Museu del Prado a Ginebra per la seva salvaguarda durant la Guerra Civil.

Les Jornades Europees de Patrimoni, una cita imprescindible per atansar i conèixer d’una manera poc habitual els monuments i col·leccions de casa nostra

jep article1

comentaris