23.04.2021 |
Territoris.cat

DEL 5 AL 28 DE FEBRER

'La muda' d'Ester Gasol, una sèrie fotogràfica sobre la brutal metamorfosi humana

Extracte del cartell de l'exposició 'La muda', d'Ester Gasol.
Extracte del cartell de l'exposició 'La muda', d'Ester Gasol.
'La muda' d'Ester Gasol, una sèrie fotogràfica sobre la brutal metamorfosi humana

Diuen que tots naixem com originals i morim com a còpies. La cursa de la vida és llarga i atapeïda d'impactes culturals, educatius i publicitaris que fan difícil arribar al final del recorregut conservant intacta la pròpia identitat. L'atracció del corrent és forta, nedar-hi en contra és esgotador i la maquinària del sistema és poderosa.

A les portes d'aquest panorama desolador, neix la protagonista de l'exposició La muda, d'Ester Gasol, una tendra criatura arrencada de la infantesa i abocada tot d'una, com la Cosette de Víctor Hugo, a la cruesa del món real. 

Ester Gasol és una fotògrafa i dissenyadora gràfica del Pla d'Urgell que sempre s'ha sentit atreta pel retrat i que creu en el poder i la bellesa de la imatge per expressar allò que no es pot dir en paraules

Una sèrie que cal llegir com una seqüència narrativa: d'imatge en imatge, totes d'una gran plasticitat, assistim a un procés de muda, de metamorfosi, en què l'entorn destrueix lentament la identitat de l'individu fins a assimilar-lo en massa. La nena, des de l'altra banda d'un marc que actua com un cancell ja d'entrada, ens interroga desconcertada i es mira l'avenir amb una desconfiança que li endureix l'esguard a mesura que es veu atrapada sense retorn possible en la grisor embrutidora que la va engolint. Tot un exercici de metallenguatge en què la pròpia seqüència d'imatges és engolida pel marc de la fotografia com una presó metàl·lica que, amb el temps, també acabarà deteriorant-se.

A través d'aquest viatge visual a través del temps, l'artista condensa els contrastos propis del nostre món: l'obscuritat contra la llum, la brutícia contra la netedat, la màquina contra la natura, la masculinitat contra la feminitat... I ens convida a repensar el present i el futur que volem deixar als nostres fills a través d'una mirada que ens apel·la directament al llarg de tota la sèrie fotogràfica.

Descobriu-la a partir d'aquest divendres 5 i fins el 28 de febrer al Museu de Tàrrega.

'La muda' d'Ester Gasol, una sèrie fotogràfica sobre la brutal metamorfosi humana
comentaris