10 d'octubre

Martí Gironell presentarà la seva darrera novel·la a La irreductible

'El fabricant de records' s'inspira en la vida del fotògraf Valentí Fargnoli
'El fabricant de records', de Martí Gironell
photo_camera 'El fabricant de records', de Martí Gironell

El dilluns 10 d'octubre, a les 19.00 hores, la llibreria lleidatana La irreductible serà l'escenari de la presentació de la darrera novel·la del popular escriptor i periodista de Besalú, Martí Gironell.

'El fabricant de records' és la desena novel·la de Gironell i ret un homenatge a la vida del fotògraf Valentí Fargnoli, que dedicà gran part de la seva carrera professional a documental la vida quotidiana de les comarques gironines durant la primera meitat del segle XX. 

Els pescadors, els pagesos i els obrers eren alguns dels protagonistes de les composicions de Fargnoli, i les escenografies preferides les fires, els aplecs populars, els balls de festa major i els mercats de bestiar.

Fargnoli va recorre el país amb la seva càmera i la seva bicicleta retratant la vida mundana, des de la costa fins a la muntanya passant pels petits pobles i les grans ciutats

Val a dir que la feina de Fargnoli, documentada àmpliament pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona, s'unia al projecte del també fotògraf Adolf Mas al capdavant del projecte del Repertori Iconogràfic d'Art Espanyol. De fet, moltes de les seves captures gràfiques es van comercialitzar en format postal, popularitzant-se i introduint-se en la retina de la societat de l'època i de les generacions posteriors.

A més de Fargnoli, a la trama també hi són present l'escriptor modernista Prudenci Bertrana, el polític i historiador Carles Rahola i el fotògraf Sebastià Martí Roura, ajudant del protagonista durant anys. 

Amb 'El fabricant de records', novament Gironell estira el fil d'una història fascinant del passat real per convidar als lectors i a les lectores a fondre's en la novel·la historiada.

Amb 'El fabricant de records', Gironell ha estat recentment guardonat amb el Premi Prudenci Bertrana

Comentaris