El Parc Astronòmic del Montsec enceta nova temporada i espera superar els 30.000 visitants

L'equipament estrenarà dos nous audiovisuals i manté les visites, el cicle de música i el Festival d'Astronomia

Salvador Ribas, Mireia Burgués, Bernat Solé, i Miquel Plensa Presenten la nova temporada ©JosepAPérez
photo_camera Salvador Ribas, Mireia Burgués, Bernat Solé, i Miquel Plensa Presenten la nova temporada ©JosepAPérez

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) estrena el 18 de febrer la temporada 2022 amb la mirada posada en recuperar la normalitat i en tornar a superar els 30.000 visitants que rebia abans de la pandèmia. En aquesta nova temporada, el PAM projectarà al planetari l'Ull del Montsec dos nous audiovisuals, 'Beyond the Sun' i 'Desvelant l'Univers invisible', que estaran disponibles en català, castellà, anglès i francès. L'equipament, gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), continuarà oferint visites per al públic adult i familiar, tant diürnes com nocturnes, així com el cicle Música Sota les Estrelles, que passarà de quatre a cinc actuacions, i el Festival d'Astronomia, que enguany se celebrarà pel pont de Tots Sants.

La presidenta de FGC Marta Subirà en la presentació de la temporada del PAM ©JosepAPérez
La presidenta de FGC Marta Subirà en la presentació de la temporada del PAM ©JosepAPérez

El Parc Astronòmic del Montsec ha presentat aquest dimarts la temporada 2022 en què la instal·lació vol recuperar els visitants que rebia abans de la pandèmia i que l'any 2019 van superar els 35.000. Les restriccions dels dos darrers anys han fet caure les visites al PAM d'Àger (Noguera) tot i que amb l'auge del turisme interior va incrementar un 63% els visitants durant el 2021 respecte als assolits el 2020.

Entre les principals novetats, destaquen la projecció a la cúpula del planetari l'Ull del Montsec de dos nous audiovisuals, segons ha explicat el director científic del PAM, Salvador Ribas

En aquesta nova temporada, l'equipament gestionat per FGC recupera l'oferta prepandèmia i tornarà a oferir visites per al públic adult i familiar, diürnes i nocturnes, així com visites a la carta per a escolars i grups.

 

Dos nous audiovisuals al planetari

Per una banda, 'Beyond the Sun', que es podrà veure a partir de l'11 de març, coincidint amb l'inici de les visites familiars, segons ha explicat Ribas. De l'altra, 'Desvelant l'Univers Invisible', una producció de l'Observatori Europeu Austral (ESO) que el PAM ha traduït al català, però que de la mateixa manera que l'altre audiovisual, també estarà disponible en castellà, anglès i francès. 'Desvelant l'Univers Invisible' es podrà veure a partir d'aquest divendres i va destinat al públic adult. Les sessions es completen amb l'explicació del cel de la nit i la obertura de la cúpula per observar el cel real i identificar alguns dels objectes més destacats de la nit amb l'ajuda d'un monitor especialitzat.

 

Música Sota les Estrelles i Festival d'Astronomia

A la vegada, el PAM serà l'escenari d'una nova edició del cicle Música Sota les Estrelles, després que no se celebrés el 2020 i de la versió reduïda del 2021. Arrencarà a finals de juny i enguany s'oferiran cinc concerts nocturns sota el cel del Montsec. A la tardor, la instal·lació acollirà de nou el Festival d'Astronomia que en aquesta temprada no es farà pel Pilar sinó a finals d'octubre, coincidint amb el pont de Tots Sants. Ribas ha dit que es vol potenciar el model transversal d'aquest esdeveniment, amb la implicació de les diferents institucions del territori.    

 

Col·laboració institucional per posicionar el PAM

La presidenta de FGC, Marta Subirà, ha destacat que el PAM prepara una nova temporada "molt completa" i que l'objectiu és seguir treballant per fer de la instal·lació "un referent de primer ordre" en l'àmbit de l'astronomia i en l'observació i difusió del cel nocturn.

El Montsec compta amb la certificació com a reserva Starlight de la Unesco per la qualitat del seu cel nocturn

Subirà ha posat en valor la col·laboració de les institucions i agents de la zona per tal de posicionar el PAM, la comarca de la Noguera i el Montsec com atractius turístics i, a partir de l'oferta de la instal·lació, contribuir a fixar població i afavorir el desenvolupament d'activitats a la zona. "El PAM està totalment integrat en l'oferta d'actius turístics de la companyia" i ha expressat el compromís per tal que la instal·lació "disposi de tots els estàndards de qualitat", de la mateixa manera que en la resta d'actius de turisme que gestiona Ferrocarrils com ara les estacions de muntanya i trens turístics, ha afirmat la presidenta de FGC.

El telescopi del Parc Astronòmic del Montsec a Àger @PAM
El telescopi del Parc Astronòmic del Montsec a Àger @PAM

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha demanat a FGC, organisme públic que gestiona la instal·lació, una major vinculació del Parc Astronòmic amb la Noguera i el territori de l'entorn, amb un major paper del consell comarcal, per tal que "el PAM, a més d'espai de recerca, formació i divulgació de l'astronomia, exerceixi d'ens dinamitzador de la comarca i de la zona del Montsec que l'envolta". "Només des del lligam d'aquest recurs amb l'entorn serà possible un model turístic vinculat amb els valors naturals i patrimonials", ha dit Solé.    

Comentaris
Més a La Panoràmica de Territoris