24 de febrer

Manuel de Pedrolo torna a les llibreries amb una obra inèdita de caire feminista

A cura d'Anna Maria Villalonga i l'Editorial Fonoll, es tracta d'una de les novel·les 'perdudes' de l'autor, escrita l'any 1959 i censurada el 1971 

Manuel de Pedrolo
photo_camera Manuel de Pedrolo

El pròxim 24 de febrer sortirà a la llum 'Visita a la senyora Soler', una de les obres 'perdudes' de Manuel de Pedrolo a causa de la censura franquista.

Així ho ha revel·lat aquesta setmana l'escriptora, professora i editora de l'obra, Anna Maria Villalonga, a través de Twitter i a través d'una roda de premsa.

Villalonga fou la comissària de l'Any Pedrolo, que tingué lloc el 2018, i ja llavors llençà a l'aire la sentència que "Pedrolo no te l'acabes mai".

'Visita a la senyora Soler' va ser escrita l'any 1959 i censurada l'any 1971. Ara ha pogut editar-se finalment per part d'Editorial Fonoll i de la feina de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, que des del 2019 s'encarrega de digitalitzar el Fons de l'autor situat a l'Arxiu General d'Alcalá de Henares.

'Els còdols trenquen l'aigua' és la darrera novel·la perduda de Pedrolo, que se censurà l'any 1951 i resta encara avui desapareguda

En ella, Pedrolo parlava de l'allibertament de les dones i també del desig sexual, les diferències de classe i les reivindicacions obreres, quelcom era prou incòmode per a la grisa societat espanyola dels cinquanta i els setanta.

Ho fa de la mà de la Jordina, una jove de 27 anys que encara no ha tingut relacions amb cap home i expressa el seu desig reprimit amb un somni.

'Visita a la senyora Soler' arriba a les llibreries d'arreu del país per continuar alimentant el debat, incorporant el mateix informe de censura que la vetà.

'Visita a la senyora Soler', de Manuel de Pedrolo

Comentaris