novembre-desembre

El Museu de Lleida organitza tallers, tastos i conferències per descobrir l'Art Primer

Les propostes s'emmarquen al voltant de l’exposició 'Art Primer. Artistes de la prehistòria', una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

Exposició 'Art Primer'
photo_camera Exposició 'Art Primer'. Fotografies: Santi Iglesias.

Des del passat 25 de setembre, i fins el 9 de gener, el Museu de Lleida acull 'Art Primer. Artistes de la prehistòria, una mostra que aborda el tema dels orígens de l’art.

'Art Primer fa èmfasi en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides fa més de 7.000 anys

L'equip del Museu ha organitzat un seguit d'activitats per apropar aquesta mostra, i la seva col·lecció permanent, al públic general.

Es tracta de 7 propestes que s'organitzaran al llarg dels mesos de novembre i desembre.

La primera d'elles tindrà lloc el 21 de novembre, a les 12.00 hores. Es tracta del taller 'Formes d'art del passat: de les coves a les venus', a càrrec de l'arqueòloga Anna Bones Peláez. Primerament tindrà lloc una visita a la mostra i, seguidament, es realitzarà aquest taller pràctic on es mostrarà com es pintava a la prehistòria. Aquesta proposta també es desenvoluparà el diumenge 12 de desembre, en el mateix lloc i horari.

El dijous 25 de novembre, a les 20.00 hores, tindrà lloc la cita gastronòmica per excel·lència del programa, emmarcada en les 9en Nits Gastronòmiques del Museu de Lleida. 'Un viatge gastronòmic a la prehistòria' aproparà al públic a un sopar especial al restaurant Saroa de Lleida, on el cuiner Salvador Trabalón i la periodista Cinta S. Bellmunt presentaran un maridatge entre gastronomia i prehistòria, inspirat en el llibre 'Receptes paleo', de l’arqueòleg Eudald Carbonell i la pròpia Bellmunt. 

El diumenge 28 de novembre, a les 12.00 hores, serà el torn de la visita guiada al conjunt d’art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, a càrrec d’Anna Torres, la responsable del Centre d’Interpretació; i un tast d’olis de les Garrigues, de la mà de Montse Freixa, cuinera i sumiller d’OOVE. Aquesta proposta també es desenvoluparà el diumenge 19 de desembre, en el mateix lloc i horari.

El dimarts 30 de novembre, a les 19.00 hores, tindrà lloc la presentació del llibre 'Pic i Puc i Mut el Mamut', de la mà de d’Antoni Bardavio, director del CdA de la Noguera, i Sònia Mañé, docent del CdA de la Noguera.

Per últim, el dimarts 14 de desembre, a les 19.00 hores, tindrà lloc la conferència 'Linya, una dona de fa 15.000 anys de la Cova Gran de Santa Linya (La Noguera)', a càrrec de Jorge Martínez Moreno i Rafael Mora Torcal (Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona- CEParq-UAB)

L'exposició presenta per primera vegada fragments de les pintures rupestres procedents de la Roca dels Moros del barranc de Calapatà (Teruel), dels fons del MAC, així  dos grans fragments de pintures rupestres, d’època neolítica, procedents de l’Abric del barranc de Sant Jaume de la Granja d’Escarp

Comentaris