El poeta bellvisenc Jaume Suau presenta l'obra 'Ulls de Cugula' a Palma de la mà d'Antònia Vicens

Un acte que no tan sols serveix per fer un reconeixement al guanyador del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal sinó pel que representa de repercussió del certamen que impulsa el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, en l'àmbit dels Països Catalans
Lliurament del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez
photo_camera Lliurament del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez

El poeta, escriptor i president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Jaume Suau començarà el 10 de febrer un cicle de presentacions del poemari Ulls de Cugula, guanyador del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, a Palma de Mallorca. En aquesta presentació, que és dura a terme a la llibreria Abacus de Palma, el poeta bellvisenc estarà acompanyat per escriptora mallorquina Antònia Vicens, Pere Joan Martorell, poeta, narrador i crític literari, i la bibliotecària prescriptora i autora de llibres infantils, Julieta Sunyol.

La gira de presentació per Palma continuarà el dissabte 11 de febrer a La Casa del Libro, i al FNAC també de la capital de les illes.  

Presentació Ulls de cugula a Palma
Presentació Ulls de cugula a Palma

Un acte que no tan sols serveix per fer un reconeixement al guanyador del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal sinó pel que representa de repercussió del certamen que impulsa el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, en l'àmbit dels Països Catalans. El certamen commemora enguany un quart de segle, i donarà a conèixer el guanyador el pròxim 3 de març.   

Lliurament del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez
Lliurament del XXII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez

Sobre Ulls de Cugula

Jaume Suau explica que al Pla d'Urgell, segons la tradició antiga i popular quan les embarassades parien una nena, el patriarca familiar preguntava: “Què ha estat?” I a la resposta que havia estat nena deia tot enfadat: “Cugula!!” 

Cugula, doncs, era una paraula que connotava mal auguri i menyspreu. Si el blat era fèrtil, la cugula era borda. A diferència dels nens, tan esperats, les nenes no servien per a la feina al camp. Una dona no feia la casa gran. 

A través del poemari Jaume Suau utilitza d’aquest mal averany per revertir-li el sentit. La seva Cugula no és una cugula circumscrita a la dita popular. És identitat i reconeixement de gènere, homenatge a la superació personal de les persones que no ho han tingut fàcil. Escrit en clau intimista, agermanant-se amb el món natural i reflexionant sobre els motius essencials de l’existència. 

Comentaris