Rosa Fabregat, Premi Nacional de Cultura 2022

"Visca Catalunya, lliure i feminista", proclamava l'escriptora i farmacèutica cerverina durant l'acte

Rosa Fabregat
photo_camera Rosa Fabregat

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va reconèixer, el passat divendres 27 de maig, la llarga i fecunda trajectòria de la cerverina Rosa Fabregat en el món de l'escriptura.

També van rebre aquest guardó el dramaturg Jordi Casanovas, l'associació d'escriptors PEN Català, la ballarina Núria Guiu i el projecte cultural 'Càntut. Cançons de tradició oral'

L'escenari escollit per aquest lliurament va ser la bella Fundació Miró de Barcelona, un acte que comptà amb nombroses autoritats, membres destacats del sector cultural i el jurat el certamen.

Rosa Fabregat amb el Premi Nacional de Cultural. Fotografia: CoNCA.
Rosa Fabregat amb el Premi Nacional de Cultural. Fotografia: CoNCA.

Fabregat començà a escriure amb només catorze anys, i ben aviat s'atreví en l'àmbit novel·lístic i l'assaig. Fruit de la seva passió inesgotable, és autora de vuit novel·les i una vintena de llibres de poesia.

Aquesta espurna cultural l'ha combinat, al llarg de la seva vida, la vocació científica. De fet, Fabregat és doctora en Farmàcia i va ser la primera presidenta de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

Fabregat, a qui a l'any 2017 se li concedí la Creu de Sant Jordi l'any i la Medalla al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Lleida, va rebre aquest nou guardó de les mans de l'escriptora Laia Noguera 

Durant l'acte, l'autora de la ‘Dama de glaç’, ‘La Capellana’ i ‘Hereus i brodadores’ rememorà les seves primeres passes com a lectora, essent una nena, a través dels versos de Jacint Verdaguer.

Amb el Premi Nacional de Cultura a les mans va reconèixer que aquest és una gran motivació per continuar inspirant-se i escrivint, per omplir-se de vitalitat i per "tornar a cridar 'Visca Catalunya, lliure i feminista".

Comentaris