L'allotjament rural La Teuleria compagina el turisme amb l'experiència botànica del Parc de les olors

Amb motiu de la pròxima commemoració de la primera dècada de La Teuleria durant els mesos d'octubre i novembre la reserva d'una setmana sencera tindrà un 30% de descompte. El preu del lloguer de dilluns a diumenge per a sis persones passa de 1.150 euros a 800 euros
La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez
photo_camera La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez

Una data del tot curiosa, no se sap si premeditada o circumstancial, però l'allotjament rural La Teuleria de Linyola obria portes el 13 del 03 del 2013, el que també vol dir que ben aviat commemorarà una dècada de servei al sector turístic del Pla d'Urgell. L'establiment es va construir en els terrenys de l'antiga teuleria familiar, motiu pel qual els seus impulsors van voler retenir el nom, amb la voluntat d'oferir un turisme rural lligat amb la natura i el paisatge del Pla d'Urgell.

La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez
La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez

Linyola desprèn aromes de terra molla, de terròs remenat, d'alfals segada, de panís i de camamilla, una planta remeiera i medicinal de la qual el municipi del Pla d'Urgell n'és prescriptor en el més ampli sentit de la paraula. I segurament que per aquestes circumstàncies els impulsors de la recuperació de la Teuleria van voler incorporar un tot d'alquímia botànica al seu espai. Al voltant de l'allotjament es va destinar un espai al conreu de les plantes aromàtiques i remeieres, que seria la primera de la comarca en incorporar-se a la xarxa de Parcs de les Olors.

La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez
La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez

La Bòbila del Xifrè, es va enderrocar a principi dels anys 90 i també l'antiga casa pairal feta de tàpia, i a la finca hi van quedar algunes construccions que es van conservar amb el disseny original, i que es van incorporar a l'espai amb la restauració. La zona del terral d'argila es va transformar en horts i a partir del 2005 aquests es convertien en jardins i en un dels atractius dels visitants. L’hort es va canviar d’ubicació i es continua cultivant per les despeses quotidianes de la casa. 

L'allotjament

 

La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez (5)
La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez (5)

La Teuleria de Linyola és una masoveria de turisme rural vivencial, situada a l’entrada de Linyola amb una superfície de cent metres quadrats en una sola planta, la qual cosa facilita  l’accés a persones amb mobilitat reduïda. L'interior disposa d’una habitació doble, una habitació triple i una suite (amb bany inclòs), un bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda amb dutxa de relaxament, sala d’estar i menjador, i cuina equipada amb electrodomèstics.

La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez (6)
La Teuleria allotjament rural de Linyola ©JosepAPérez (6)

La casa està pensada per acollir còmodament sis persones, tot i que, s’hi poden allotjar fins a un total de set persones habilitant un quart llit en l’altell d'una habitació.

L'entorn

La Teuleria de Linyola està edificada en una finca rural de 10.000 metres quadrats, i disposa de terrassa porxada amb taules i cadires, zona de jardí amb una bassa d’aigua, barbacoa, porxo per a estacionar-hi fins a tres vehicles, i una àmplia zona per al joc i el lleure; a més a més d’una era de 1.500 metres quadrats, a tot això s'ha d'afegir un petit hort amb oliveres centenàries.

El municipi de Linyola té una situació privilegiada, d'una banda, pel que fa a l'atractiu patrimonial, la plaça porxada i l’església de Santa Maria de Linyola, obra del mestre Bartomeu Roig II, l'Ajuntament, un edifici senyorial conegut erròniament com a Palau dels Barons de Linyola. I vagarejant pels carrers més antics de Linyola, podrem descobrir un bon nombre de finestres i portals amb les llindes gravades que corresponen a la segona meitat del segle XVIII i començament del XIX, període de gran creixement econòmic i demogràfic de la població. 

La situació de La Teuleria garanteix les sortides a peu i en bicicleta amb recorreguts totalment plans que permet gaudir del paisatge de conreus i els regadius dels Canals d'Urgell. A escassos quilòmetres de la capital, Mollerussa i la resta dels setze municipis de la comarca, i també del parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana.  

Amb motiu de la pròxima commemoració de la primera dècada de La Teuleria durant els mesos d'octubre i novembre la reserva d'una setmana sencera tindrà un 30% de descompte

El preu del lloguer de dilluns a diumenge per a sis persones és de 1.150 euros i passaria a 800 euros, amb la taxa turística a part. Una magnífica oportunitat per fruir de l'entorn rural, de conreus i de quotidianitat agroalimentària. 

El Parc de les olors

El Parc es desplega en una superfície de 6.000 m², amb vistes cap al sud que permeten contemplar el paisatge característic del Pla d’Urgell: una plana pràcticament contínua, amb relleus molt suaus i horitzons rectilinis, i amb una de les postes de sol més espectaculars de Catalunya.

Parc de les olors de La Teuleria ©JosepAPérez (1)
Parc de les olors de La Teuleria ©JosepAPérez (1)

L’àrea enjardinada està estructurada en diferents parterres, amb una pèrgola central i dues avingudes també amb pèrgoles que donen ombra i que trenquen en alçada el camp pràcticament pla on s’hi han plantat més de 90 espècies de plantes aromàtiques i medicinals i més de 40 espècies d’arbres i arbusts. Les plantes estan agrupades segons les seves aplicacions, tant culinàries, medicinals com aromàtiques, i especialment en relació amb els diferents oficis artesans, que feien servir aquestes plantes per fer objectes com cistells, tints per la roba, eines per al camp i treballs variats.

L'espai rep anualment un gran nombre de visitants, una part que segueixen la xarxa de parcs de les olors de Catalunya, i altra part de persones particulars i centres escolars de la demarcació.

Comentaris