30.11.2022 |
Territoris.cat

Empresaris del sector dels drons asseguren que avança més la tecnologia que la legislació

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró ha destacat aquest dissabte a Mollerussa que la legislació no ha de ser un topall pel desenvolupament d'aquesta indústria
Els pilots durant una carrera en la  Mollerussa Drone Party
Els pilots durant una carrera en la Mollerussa Drone Party
Empresaris del sector dels drons asseguren que avança més la tecnologia que la legislació

Professionals del món dels drons que participen aquest cap de setmana en la Drone Party de Mollerussa reclamen que es flexibilitzi la normativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que regula l'espai aeri per tal que aquesta no sigui una limitació per aquest sector emergent.

La capital del Pla d'Urgell acull la trobada d'aficionats a les carreres de drons, que compta en la cinquena edició amb 150 participants 

El conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró, visitant un dels expositors a Mollerussa Drone PartyEl conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha visitat aquest dissabte el certamen i ha manifestat que està a favor de flexibilitzar la normativa actual, la qual ha qualificat de restrictiva i de topall per al desenvolupament d'aquest sector empresarial.  

És necessari crear una cultura de pilotatge dels drons i ha apel·lat a la responsabilitat dels pilots perquè prenguin consciència per evitar infraccions que puguin derivar en una situació de restricció que no volem

Una de les firmes que participen a la Mollerussa Drone Party és Servidron Sirgar, empresa que es dedica a oferir serveis agroindustrials. El seu gerent, Aureli Sirvent, lamenta que la tecnologia dels drons avança molt més que la legislació.

Som capaços de fer molt més del que ens permeten les lleis", ha indicat, i ha afegit que les empreses d'aquest sector van un pas per endavant de la normativa actual 

Imatge de l'edició 2020 de Mollerussa Drone PartySirvent ha posat d'exemple un dron per ensulfatar que pot arribar a pesar 70 quilos, malgrat la normativa actual no permet superar els 25. Està preparat perquè no sabem si demà el podrem fer servir, ha advertit.

Pel que fa els avantatges a l'agricultura, Sirvent ha explicat que els drons són més rendibles,  ja que treballen tres vegades més ràpid que els tractors convencionals, i són més precisos. També ha indicat que és una tecnologia més ecològica, ja que els aparells funcionen amb bateries elèctriques i no amb el gasoil que fan servir els tractors.

Pla obert de pilots mirant drons a la 5a edició de la Mollerussa Drone Party, el 15 de febrer de 2020. (Horitzontal)Per la seva banda, el director general de Facility Management para Infraestructuras Críticas (FMIC), Francesc Martínez, també ha indicat que la normativa que regula l'espai aeri és molt estricta. Els sistemes de detecció de drons que hi ha en zones com Barcelona en dos mesos poden detectar entre 1.500 i 1.600 vols no autoritzats. Segons Martínez, el fet que la legislació fa gairebé inviable fer un vídeo a nuclis urbans com Barcelona o Lleida, fa que la gent s'arrisqui a fer-ne.

Una quinzena d'empreses del sector participen aquest cap de setmana a la cinquena edició de la Mollerussa Drone Party, certamen que aplega aficionats i professionals del món dels drons. L'augment d'expositors professionals és, de fet, una de les novetats d'aquesta edició. Durant el cap de setmana, 150 pilots de Catalunya, l'estat espanyol i França competeixen a la jornada inicial de la primera Lliga Catalana de drons de carreres. El certamen també compta amb xerrades professionals. La Mollerussa Drone Party està organitzada conjuntament per Fira de Mollerussa i Drones de Carrereas (DDC).

Empresaris del sector dels drons asseguren que avança més la tecnologia que la legislació
comentaris