Mollerussa obrirà al públic el patí de Can Jaques amb motiu de la diada de Sant Jordi

El programa d’activitats de la dida de Sant Jordi, que sorgeix de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, arrencarà a dos quarts de 10 del matí a la plaça de Manuel Bertrand amb la tradicional Marató de Lectura en veu alta que enguany arriba a la desena edició
Imatge del pati de Can Jaques
photo_camera Imatge del pati de Can Jaques

L’Ajuntament de Mollerussa aprofitarà la celebració de la diada de Sant Jordi, per presentar en societat el pati de l’edifici de Cant Jaques, un espai inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El consistori ha organitzat en el nou espai patrimonial, tallers familiars per aprendre a fer exlibris, una activitat que impartirà el Centre d’Expressió Artística Solaç, i que tindran lloc a partir de les sis de la tarda. Les places per participar en aquests tallers són limitades a causa de les mesures de prevenció de la Covid-19 i les reserves es podran fer mitja hora abans de l’inici de l’activitat a l’entrada de l’edifici, al qual s’accedeix per un carreró des del carrer de Jacint Verdaguer.

Obertura Can Jaques Mollerussa 1La programació l’ha presentat aquest dimarts l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona acompanyat dels responsables de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé i Josep Miquel Varea.

El programa d’activitats de la dida de Sant Jordi, que sorgeix de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, arrencarà a dos quarts de 10 del matí a la plaça de Manuel Bertrand amb la tradicional Marató de Lectura en veu alta que enguany arriba a la desena edició. Tindrà la poesia com a protagonista i hi participarà presencialment alumnat de tots els centres escolars de la ciutat.

Edifici Can JaquesPer completar la celebració, des de la biblioteca s’anima a la ciutadania a participar en la Marató de Lectura gravant-se llegint un poema per compartir-lo a les xarxes socials amb les etiquetes #MaratodePoemesSantJordi21 #Mollerussa #municipilector. En aquesta marató virtual, per Sant Jordi es presentarà també un vídeo que recull un poema conjunt fet en col·laboració amb tots els centres escolars.

Segons ha explicat l’alcalde, la voluntat del consistori és introduir nous espais incorporats al patrimoni municipal com a escenaris per dinamitzar activitats culturals i socials per al gaudi de la ciutadania

El pati i l’edifici annex el va restaurar un empresari local, que va conservar la construcció datada del 1783, quan va realitzar la reforma de l’edifici d’habitatges i la planta comercial de Can Jaques. Aquest edifici té l’entrada per la plaça Major i compta amb una façana singular que també es va conservar.

Solsona ha explicat que el valor històric i patrimonial de Can Jaques va portar al consistori a negociar una permuta amb el propietari, que es va materialitzar el març del 2019.

 

Dades de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Ampliació modernista al 1920 sobre un marc clàssic del 1783. La part posterior del casal té sortida a la travessia de Jacint Verdaguer. Exteriorment res fa evidenciar l'antiguitat de la casa ja que el seu aspecte és descuidat i pobre. No obstant aquesta part és la dels anys 1700 i sembla ser que la família, que ara no hi viu, conserva part del mobiliari i de l'estructura de l'època.


La família Jacques, era una de les famílies importants de la ciutat. Els seus membres formaren part diferents consistoris municipals.

comentaris