Més de 300 persones d’arreu de la província participen en l’Aplec de la Sardana de Mollerussa

L’Agrupació Sardanista lliura una placa commemorativa a Joan Pons en agraïment per la cessió del seu arxiu històric.
photo_camera L’Agrupació Sardanista lliura una placa commemorativa a Joan Pons en agraïment per la cessió del seu arxiu històric.

Malgrat l’amenaça de pluja prevista per la tarda del dissabte 26 de maig, els sardanistes van omplir el Pac Municipal de Mollerussa en la 39a edició de l’aplec de la ciutat.
 
Un concorregut aplec que va comptar amb la presència de dansaires de les poblacions veïnes i d’altres més llunyanes com Aspa, Alfés, Almacelles, Vallfogona de Riucorb i de la ciutat de Lleida entre altres.
 
Actes en el decurs de l'Aplec Sardanista de Mollerussa 1Un repertori interpretat per les cobles Jovenívola d’Agramunt i la Bellpuig Cobla, el qual incloïa autors consagrats com d’altres més actuals i també compositors de casa nostra com Òscar Barqué, autor de la sardana dedicada a l’antiga junta “Amics abans i ara” i Antoni Saladrigues, autor de la sardana dedicada a l’entitat “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” estrenada l’estiu del 2016 amb motiu de l’aniversari de l’Agrupació. Cal fer menció que ambdós compositors van estar presents a l’aplec.
 
El lliurament de l’arxiu històric per part d’en Joan Pons va ser el moment emotiu de la trobada.
 
Joan Pons, que havia estat membre de la junta, secretari de l’Agrupació i vinculat a l’entitat al llarg de més de 40 anys, va lliurar un disc dur extern, el qual contenia tot l’arxiu històric i d’imatges de la història de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat, a l’Agrupació Sardanista perquè l’entitat pugui gaudir i alhora mostrar la seva història.
 
Un emotiu moment que va comptar amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del regidor de cultura, Joan Ramon Domingo i altres regidores i regidors del municipi.
Gràcies a la tasca duta per Joan Pons durant molts anys, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa comptarà amb uns dels arxius històrics més importants en l’àmbit sardanista.
 
Prova pilot de sardanes revesses.
 
En la ballada de tarda i aprofitant el canvi de cobla, es va dur a terme la prova pilot d’un mini concurs de sardanes revesses.
 
Hi van participar vuit sardanistes que van haver d’esbrinar el tiratge de dues sardanes, els llargs i curts de cadascuna d’elles. Va resultar que no hi va haver un únic guanyador, ja que cada sardana només va ser esbrinada per un sardanista. Els guanyadors van ser en Carles Vall i en Pere Garrofé.
 
Amb aquesta prova pilot es pretén promocionar aquest tipus de sardana entre els balladors i assistents als aplecs amb la vista posada en els concursos individuals de sardana revessa que tenen lloc al llarg de l’any en diferents poblacions del territori i en els concursos de colles sardanistes. Aquesta competició és  organitzada per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i el projecte Revesses.cat
 
La sardana revessa és una composició sardanista en el que l’autor ha combinat els compassos de la sardana de forma “enrevessada” per dificultar-ne esbrinar el tiratge de curts i de llargs.
 
25 regals es van sortejar en el transcurs de les ballades de tarda i de nit.
 
Un any més, l’Agrupació va comptar amb la col·laboració de 15 establiments i particulars de la ciutat, gràcies als quals es van sortejar 25 regals al llarg de l’Aplec.  L’Agrupació agraeix a les empreses i particulars el seu constant suport, fet que contribueix a fer molt atractiva la trobada sardanista de la nostra ciutat.
 
160 comensals participen en el sopar de l’aplec.
 
El sopar de l’aplec s’ha convertit al llarg dels anys, en punt de trobada i gaudi per a nombrosos sardanistes que decideixen participar-hi. En el transcurs del sopar, la Junta de l’Agrupació va projectar imatges que formen part de l’arxiu de l’entitat.
 
Les pròximes cites sardanistes a la ciutat seran les ballades organitzades dins del programa les 4 llunes d’estiu que organitza l’Ajuntament de Mollerussa en col·laboració amb entitats i associacions de la ciutat.

Comentaris
Més a Tres i fora